Live Chat Support Software
Nyheter 2017
Kubansk danseikon til Bergen med eget kompani

Ballettstjernen Carlos Acosta utnytter dansens muligheter til fulle – og alltid med en kubansk grunntone.

Foto: Andrew W. Lang
Foto: Andrew W. Lang

Danserne i kompaniet Acosta Danza fremfører fem stykker av fem forskjellige koreografer i Grieghallen 03. juni. Grunnlegger og dansestjerne Carlos Acosta kan fortelle at variasjon er den røde tråden i forestillingen og en grunnpilar for kompaniet. 

– Acosta Danzas varemerke er allsidighet i både program og dansere, og jeg tror det er det som gir oss egenart. Publikum får oppleve en forestilling med stor spennvidde fra Cubas beste dansere, trent i både klassisk ballett og samtidsdans. Vi har jobbet hardt med å utvide allsidigheten hos våre dansere for å tilby forestillinger som integrerer ulike dansestiler, sier han.

Reddet av kunsten

Carlos Acosta har en imponerende karriere som profesjonell danser bak seg, og har opptrådt med verdensledende dansekompanier som Paris Opera Ballett, Bolsjoj-balletten, American Ballet Theater og engelske Royal Ballet. Men under oppveksten i en av Havannas fattigste bydeler, sammen med sine foreldre og 10 eldre søsken, var ikke det å drive med klassisk ballett en drøm han bar på. Den unge gutten formelig boblet over av energi, og begynte å stjele og skulke skolen. Faren fryktet at sønnen ville havne i verre trøbbel og sendte derfor Carlos på en statlig finansiert danseskole, både for å lære disiplin og for å spise gratis lunsj hver dag.

– Jeg har alltid likt fysiske utfordringer, og da jeg var yngre var jeg aktiv innen både sport og urban dans. Da min far sendte meg på ballettskole, likte jeg ikke tanken på å bli en klassisk danser. Etter hvert gikk det likevel opp for meg at balletten kunne tilby meg mye av det jeg hadde søkt etter, og mer til. Jeg ble kjent med en til da for meg ukjent dimensjon, som jeg tror også reddet meg: Kunsten.

Fordommer på veien

Profesjonelle toppdansere fra Cuba er ikke hverdagskost i danseverdenen. Acosta har også møtt på fordommer og forutinntatte holdninger på sin vei mot suksess.

– Det finnes alltid fordommer, og for meg betydde det å motbevise noen forutinntatte ideer hos enkeltpersoner. Jeg måtte kjempe meg frem, men det var verdt det. Jeg tror jeg fikk demonstrert at det viktige er hva du leverer som artist, og ikke noe så overflatisk som hvilken farge man har på huden, sier han.

Står selv på scenen

I 2016 avsluttet Carlos Acosta sin karriere som profesjonell danser med forestillingen The Classical Farewell i Royal Albert Hall i London. Tiden var kommet for å satse på sitt eget kompani, som han stiftet i 2015. Ambisjonene hans for Acosta Danza er store.

– Med Acosta Danza ønsker jeg å vise frem den rike kubanske kulturen og kvaliteten på artistene våre. Jeg har valgt dansere fra ulike sjangre og formasjoner, og integrert dem i et prosjekt som søker å utforske alle mulighetene dans kan by på, og alltid med utgangspunkt i Cubas frodige univers av musikk og dans. Jeg vil at kompaniet skal være enhvers koreograf drøm; at de i Acosta Danza skal finne det ideelle rom for å skape, forteller han.

Det rommet bruker han selv også, og står bak koreografien av Carmen, et av stykkene som fremføres i Grieghallen. Og selv om Carlos Acosta egentlig har lagt sine egne dansesko på hyllen, tar han dem likevel på igjen under Festspillene og blir å se på scenen i solostykket Two, koreografert av Russell Maliphant. Royal Ballet Sinfonia fra London står for musikken, under ledelse av dirigent Paul Murphy.

Tekst: Arnhild Kannelønning

Arrangementet er muliggjort av Aud Jebsen.

Del
FaceBook
Twitter
Mail


Kalender
23. mai - 06. juni 2018
M
T
O
T
F
L
S

14
15
16
17
18
19
20

21
22


7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17Kalender
23. mai - 06. juni 2018
M
T
O
T
F
L
S

14
15
16
17
18
19
20

21
22


7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17<