Live Chat Support Software
Nyheter 2017
Livet går med maske

Det tyske teaterkompaniet Familie Flöz bruker verdens eldste kommunikasjonskanal: Nemlig kroppen.

Alle skuespillerne er gjemt bak store masker og ytrer ikke et eneste ord.  Likevel skrev en anmelder at han etter å ha sett forestillingen Infinita kunne sverget på at de både hadde snakket, ledd og grått.

– Kroppen er det eldste instrumentet vi har for å kommunisere. Ved å bruke masker, understreker vi ganske enkelt kroppen og måten den beveger seg på, sier Hajo Schüler.

Han er kunstnerisk leder og skuespiller i teaterkompaniet, og har regissert Infinita, som kommer til Fana kulturhus under Festspillene.

Tettere på med latter

En enorm beherskelse av kroppen er et av det særegne teaterkompaniets fremste kjennetegn. Det må til, skal en få tilskuerne med seg, mener regissøren.

– Publikum er spesialister på kroppsspråk. De leser alt, muligens ubevisst, men de har en inngående kunnskap om kroppen. Det er fantastisk å bruke denne kunnskapen for en artist. Du kan også si at vi ikke begrenser manus og ansiktsuttrykk – vi flytter dem bare over i publikums fantasi, sier Schüler.

For to år siden sjarmerte og sjokkerte kompaniet festspillpublikummet med den morderiske situasjonskomedien Hotel Paradiso. Denne gangen presenterer kompaniet en historie som tar opp både begynnelsen og slutten av livet.

Infinita er ingen komedie, men det betyr ikke at folk ikke ler innimellom. Latter er ofte en god måte å komme tettere på tematikken når den blir i dypeste laget, sier regissøren.

Den uendelige musikken

Festspillforestillingen tar utgangspunkt i livets ytterpunkter.

– Når vi snakker om noen midt i livet, mener vi vanligvis arbeid, ansvar, oppgaver, familie. Med Infinita ville vi se på mennesker før og etter denne perioden. Å reise seg selv før første og siste gang, å se bakover eller fremover. Men det vi gjør på scenen er selvsagt ikke abstrakt i det hele tatt, sier Schüler.

I stykket sitter hovedpersonen Pechstein i rullestol ved graven til sin partner.

– På en måte er historien fortalt i et enkelt tilbakeblikk: Pechstein som baby, separasjonen fra moren, det første møtet med Mara, som blir hans livsledsager. Men gjennom minnet blir livets tidslinje også omformet til sirkler, mener Schüler.

Pechstein og Mara er begge musikere, og det er musikken som fletter sammen bildene av hans og hennes minner til fragmenter av levd liv, forteller regissøren.

– Musikken er motstykket til det vi ser, og er essensiell i Infinita. Siden musikken ikke har fysisk form, er den tettere knyttet til uendeligheten.

Internasjonalt maskespill

Familie Flöz er oppkalt etter kompaniets aller første forestilling, Familie Flöz kommt Über Tage («Familie Flöz når dagslys»), som ble produsert i en nedlagt kullmine i Ruhr på midten av 90-tallet.

– Navnet uttrykker en viktig side ved vårt konsept: «Flöz» betyr avleiring av råmateriale. Vi forsøker å hente opp dette råmaterialet og gjøre det synlig, sier Schüler.

Siden starten er det blitt turneer i 34 land, og alltid med samtidsaktuelle utgaver av eldgamle teaterdisipliner som masker, klovneri og akrobatikk.

– Masker er et universelt og internasjonalt verktøy som kan bevege alle publikum hvor som helst i verden, sier Schüler.

Tekst: Silje Vestvik

Del
FaceBook
Twitter
Mail


Kalender
23. mai - 06. juni 2018
M
T
O
T
F
L
S

14
15
16
17
18
19
20

21
22


7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17Kalender
23. mai - 06. juni 2018
M
T
O
T
F
L
S

14
15
16
17
18
19
20

21
22


7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17<