Live Chat Support Software
Nyheter 2017
Om ravner og døende jomfruer

The Tiger Lillies gjør Edgar Allan Poe

BEKMØRKE BLEKANSIKT: Med sine hvitmalte fjes og karakteristiske låter inspirert av både Berlin-kabaret, opera og sigøynermusikk er kultbandet The Tiger Lillies lett gjenkjennelige. På Festspillene viser de sin nye forestilling for aller første gang.
BEKMØRKE BLEKANSIKT: Med sine hvitmalte fjes og karakteristiske låter inspirert av både Berlin-kabaret, opera og sigøynermusikk er kultbandet The Tiger Lillies lett gjenkjennelige. På Festspillene viser de sin nye forestilling for aller første gang.

– Vi skal få frem Edgar Allan Poe i all hans fantastiske gru, sier Martyn Jacques, frontfigur i kultbandet The Tiger Lillies.

Det blir både mørkt og makabert når de tre musikerne i The Tiger Lillies tar for seg den amerikanske forfatteren, dikteren og kritikeren.

– Forestillingen handler om Edgar Allan Poe, livet han levde og det han skrev, sier Martyn Jacques, som er både frontfigur og låtskriver i The Tiger Lillies.

Poe er kjent for sine gotiske fortellinger og dikt om det mystiske og det makabre, og sies også å ha grunnlagt detektivsjangeren. Forfatterens eget liv var både stormfullt og tragisk.

– Poe oppnådde etter hvert stor berømmelse, men forble lutfattig og blakk. Hver gang han forelsket seg i en kvinne, døde hun. Livet hans var tøft og frustrerende på alle måter, og til slutt ble han antagelig gal, sier Jacques.

Musikk og scenemagi

Konsertforestillingen Edgar Allan Poe’s Haunted Palace får sin urpremiere på Den Nationale Scene – for anledningen omskapt til hjemsøkt palass, vekket til live av grafisk trollmann og digitalkunstner Mark Holthusen. Martyn Jacques er seremonimester og forteller historier om og av Edgar Allan Poe gjennom 18 låter. Her er dikterens illevarslende ravn, hans fuktige endelikt i Baltimores gater og døende jomfruer i alle rom – samt en rekke andre dikt og noveller som viser flere sider av Poe.

Jacques gleder seg til å se musikk og scene magisk smelte sammen når prøvene begynner for alvor i midten av mai.

– Edgar Allan Poe er et fantastisk fargerikt emne for en forestilling, sier den selvlærte sangeren.

Nye låter hver dag

The Tiger Lillies beskriver seg selv som en anarkistisk, Brecht-inspirert gate-operatrio. Det hardtarbeidende bandet gjør 200 konserter hvert år, ofte i tillegg til å slippe et nytt album.

Martyn Jacques grunnla The Tiger Lillies i 1989, og selv etter snart tretti år sammen, står ideene i kø. Etter første runde med prøver for Edgar Allan Poe’s Haunted Palace, forkastet han halvparten av sangene og skrev nye til forestillingen.

– Dette er livet mitt. Jeg kan ikke stoppe. Jeg må skrive, hele tiden. Det går ikke en dag uten at jeg skriver på en sang. Og det er fortsatt akkurat like interessant som da jeg begynte, sier han.

Fra 8 til 80

Temaer som andre skyr er dagligdags for The Tiger Lillies. De har låter om prostitusjon, avhengighet, vold og fortvilelse, død og forbannelser. I grunnen det meste som ikke involverer vakre, blonde mennesker som springer over engen.

– Jeg er glad i å skrive om vanskelige emner, å ta opp det som er ubehagelig og sjokkerende. Å stå på scenen og se at publikum tenker «Herregud, sa han faktisk det?!» gir meg et kick, forteller Jacques.

Med opptredener på pub, rockefestivaler og operahus favner The Tiger Lillies bredt, og fansen lar seg heller ikke sette i bås. Både barn og 80-åringer er vanlige konsertpublikummere for bandet, sier Jacques:

– De er kule, fansen vår. Noen kler seg ut på konsert, andre ikke, men de skiller seg alltid ut!

Tekst: Silje Vestvik

Del
FaceBook
Twitter
Mail


Kalender
23. mai - 06. juni 2018
M
T
O
T
F
L
S

14
15
16
17
18
19
20

21
22


7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17Kalender
23. mai - 06. juni 2018
M
T
O
T
F
L
S

14
15
16
17
18
19
20

21
22


7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17<