Det er nesten alltid ett eller annet som peker utover det rent musikalske i Gubaidulinas musikk. Det kan være en tekst, et rituale, en instrumentell handling eller en kristelig symbolikk. «Det å komponere er mer enn profesjon, et håndverk. Det er utslitende arbeid som krever store sjelelige krefter», sier den 86-årige grand lady.
Ofringen som bilde går igjen i komponistens verk, både som overordnet emne og selvbiografisk element. Under Festspillene oppføres fiolinkonserten Offertorium, som er skrevet til fiolinisten Gidon Kremer, som spiller verket med Bergen Filharmoniske Orkester.
I det russiske musikktidsskriftet Sovetskaja Muzyka sier Gubaidulina, med bibelske undertoner: «Når jeg tenker på hvor vanskelig og komplisert mitt liv er, hvilken byrde jeg bærer på, så sier jeg til meg selv: Jeg har jo ikke bedt om noen annen skjebne. Jeg har ganske enkelt fått mer enn jeg bad om. Det er lykken.»
Gubaidulina omtaler seg selv som et troende menneske, hvor religionen konkret betyr gjenskapelsen av den enhet som er gått tapt i «livets stakkato». Med denne livsholdning blir det å komponere en religiøs akt, og hvert verk en ny vei mot «religionen».
I begynnelsen av Gubaidulinas karriere var Sjostakovitsj og Webern hovednavnene i hennes musikalske univers. Når hun ser tilbake på sin vei i musikken ved karrierens avslutning, sier komponisten at Bach står over alle som hennes store inspirasjonskilde, med guddommelig kraft og musikalsk styrke.
Det overgripende temaet for årets festspill er tro og tvil, og det er særlig valget av Gubaidulina som festspillkomponist som har farget tematikken. I en tid hvor samtidsmusikken ikke har noe felles prosjekt, har Gubaidulina sin egen røde tråd å følge og holde seg til, et overordnet prosjekt i en religiøs holdning:
«Jeg undergår nok en eller annen form for teknisk utvikling, men min måte å betrakte formen på er stadig den samme. Jeg går lengre og lengre inn i min sjels labyrint og finner hele tiden noe nytt. Jeg har nok funnet et eller annet underveis, men i det store og det hele følger jeg stadig den samme vei.»
Gubaidulina-verk under Festspillene 2018:
- Ti etyder for solo cello og Chaconne for piano fremføres av Alice Di Piazza & Ivan Monighetti
- Sonnengesang, Frans av Assisi Solsang for cello, kor og perkusjon fremføres på konserten Bergen Domkor m/Andreas Brantelid
- Fachwerk fremføres på konserten Fachwerk m/Geir Draugsvoll & Kremerata Baltica
- Offertorium er skrevet til fiolinist Gidon Kremer, som fremfører verket på konserten Grieg & Gubaidulina m/Bergen Filharmoniske Orkester, Gidon Kremer & Ah Ruem Ahn
Sofia Gubaidulina er gjesteartist fra Festspillene i NordAccordions konsert tirsdag 29. mai kl 19:00 på Ole Bull Akademiet på Voss.
Sofia Asgatovna Gubaidulina
- Født 24. oktober, 1931 i Tsjistopol, Russland
- Eksamen fra Kazans musikkskole i 1949 med klaver, Kazans konservatorium 1954 med hovedfag i klaver, bifag i komposisjon. I 1959 eksamen fra Moskvas konservatorium med hovedfaget komposisjon.
- Har levd av å være komponist siden 1965.
- Medstifter av improvisasjonsgruppen Astreja i 1975
- Har oppholdt seg i Hamburg siden 1991 på grunn av politiske omstendigheter i Russland.
Les også:
- En lengre versjon av denne artikkelen, I sjelens labyrint – om den russiske komponisten Sofia Gubaidulina, skrevet av festspilldirektør Anders Beyer.