Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har pr�vd � tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Vinner av Den norske solistpris 2019: Johan Dalene

Den nitten år gamle fiolinisten Johan Dalene er vinner av Den norske solistpris 2019.

Johan Dalene. Foto: Nikolaj Lund
Vinner av Den norske solistpris 2019, Johan Dalene. Foto: Nikolaj Lund

– Årets vinner er kåret av en internasjonal jury som fremhever hans suverene spill og karisma. Tross sin unge alder er han allerede i gang med en stor internasjonal karriere, sier styreleder Peter Herresthal.

Dalene mottar kr. 100.000, samt solistoppdrag på Festspillene i Bergen og med Bergen Filharmoniske Orkester. Prisen deles ut torsdag 14. november under en konsert med Bergen Filharmoniske Orkester der Johan Dalene er solist i Max Bruchs fiolinkonsert. Konserten strømmes i Bergenphilive og sendes senere på NRK.

– Vi er svært glade for å kunne løfte utdelingen av Den norske solistpris i år. Publikum kan oppleve vinneren som solist med et fremragende symfoniorkester nå i høst, i tillegg til at han får stå i sentrum på en egen kammerkonsert på Siljustøl under Festspillene i Bergen 2020. At selve utdelingen skjer i Bergen og sendes på NRK, er en ekstra bonus, sier festspilldirektør Anders Beyer.

–  Bergen Filharmoniske Orkester har en god og lang tradisjon for å løfte frem unge solist-talenter. De Unges Konsert ble etablert allerede i 1938. Flere andre talentsatsninger er kommet til. At Johan Dalene senere denne sesongen også medvirker som solist med BFUng – Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester – understreker dette. Det er derfor helt naturlig for oss å være med som samarbeidspartner for Den norske solistpris, sier orkesterdirektør Bernt Bauge.

JOHAN DALENE er nitten år gammel og har allerede gjort seg bemerket internasjonalt. Han begynte å spille fiolin som fireåring og konsertdebuterte tre år senere. Nå studerer han med professor Per Enoksson ved Musikkhøgskolen i Stockholm. Dalene har også vunnet flere konkurranser, deriblant topplassering i Menuhin-konkurransen (juniorklassen), førstepris i Thomas og Evon Cooper International Violin Competition og førstepris i Carl Nielsen-konkurransen tidligere i år. Han er tatt opp i både mentorprogrammet Crescendo og BBCs New Generation Artists-program.

Dalene har spilt inn Tsjaikovskijs og Barbers fiolinkonserter for plateselskapet BIS og i sesongen 2020–21 skal han være Artist-in-Residence med det svenske radiosymfoniorkesteret. 2020/2021-sesongen byr også på debutkonserter med Leipzig Gewandhaus-orkesteret, BBC Symphony Orchestra og New Japan Philharmonic, samt recitaldebut i Wigmore Hall og Carnegie Hall.  Han har også opptrådt på kammermusikkfestivalen i Rosendal og på Festspillene i Bergen. Tidligere i år inngikk Dalene en internasjonal management-avtale med Enticott Music Management i samarbeid med Nordic Artists Management. Johan Dalene spiller på en Stradivarius-fiolin fra 1736, sjenerøst utlånt av Anders Sveaas’ Almennyttige Fond.

Den norske solistpris ble stiftet i 2005 med basis i en donasjon fra forretningsmannen Bernt J. Fossum. Prisen ble stiftet for å «støtte unge musikere og hjelpe norske konsertarrangører og orkestre til å gjøre seg kjent med unge norske solistbegavelser». Den norske solistpris har tidligere blitt delt ut under Festspillene i Bergen og under Virtuos-finalen i NRK. Vinneren av Den norske solistpris mottar kr. 100.000 samt to spilleoppdrag. Juryen for prisen i år består av professor Sibbi Bernhardsson, Oberlin Conservatory of Music, Edward Gardner, sjefdirigent Bergen Filharmoniske Orkester, Frøydis Wekre, professor ved Musikkhøgskolen, Christian Ihle Hadland, pianist, og Annilese Miskimmon, operasjef ved Den Norske Opera & Ballett.

Blant tidligere vinnere er Tine Thing Helseth, Christian Ihle Hadland, Vilde Frang, Sonoko Miriam Welde og Birgitta Elisa Oftestad.

Johan Dalenes konsert under Festspillene i Bergen 2020 blir den 31. mai på Siljustøl.

Samtale

Koblet til chatbot
Hei! Ingen festspillansatte er tilgjengelige, men kanskje jeg kan hjelpe?
Hei! Jeg er Festspillenes chatbot. Hva kan jeg hjelpe deg med?

Takk for praten!

Hei! Kan vi hjelpe deg med noe?