Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har pr�vd � tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Hopp til hovedinnhold
20. mai - 03. juni 2020

Bli bedre kjent med festspillkomponisten

Den tyske multidisiplinæren Jörg Widmann er årets festspillkomponist og Artist in Residence. Møt en av de mest interessante nålevende komponister i Europa, som også regnes for å være blant de førende virtuoser på klarinett og en fremragende dirigent.

Jörg Widmann. Foto: Marco Borggreve

Det må være lov å hevde at årets festspillkomponist, Jörg Widmann (født 1973), skiller seg ut fra det bildet en gjerne danner seg av klassiske komponister: Tyskeren er for eksempel ennå ikke fylt 50, et faktum som er relevant i den forstand at han allerede har over 20 utgivelser, rundt 50 egenkomponerte verk og 17 prestisjetunge priser på CVen. Han opererer  som solist og dirigent, i tillegg til at han er en av verdens mest fremførte nålevende komponister.

Widmann ble født i München, og begynte med klarinettundervisning da han var syv år gammel. Siden tok han piano-, komponist- og klarinettundervisning på bl.a. høyskolen i München, The Juilliard School i New York, og Musikkhøyskolen i Karlsruhe, før han i 2001 begynte å jobbe som musikkprofessor og klarinettlærer på universitetet i Freiburg i en alder av 28. I dag bor Widmann i Berlin og München, og er høyt respektert som klarinettsolist og dirigent, samt for sine særegne komposisjoner som gjerne veksler mellom det tradisjonelle og moderne på en finurlig måte.

På grunn av koronasituasjonen er det ordinære programmet Jörg Widmann har laget for Festspillene i Bergen avlyst. Festspillkomponistens musikk blir likevel en sentral del av årets program. 

Denne siden vil bli oppdatert etter nylansering av programmet for Festspillene i Bergen 2020.

“Som skapende kunstner er Jörg Widmann unik på mer enn én måte. Både som komponist og musiker er han en internasjonalt anerkjent stjerne, og ikke sjelden dirigerer han egne og andres verker. ”
Anders Beyer

 

Foto: Marco Borggreve

PRESSE

VIDEOER

Frankfurt Radio Symphony: Jörg Widmann: hr-Sinfonieorchester Mozart: Klarinettenkonzert ∙ ∙ Jörg Widmann ∙ Hugh Wolff:
Hochschule für Musik Karlsruhe - Jörg Widmann
BR-KLASSIK: Leben mit dem Instrument- Jörg Widmann
Jörg Widmann - Programming a concert
Jörg Widmann in conversation with Dorothea Schröder
Widmann: Con Brio
Jörg Widmann - CMS Interview

Samtale

Koblet til chatbot
Hei! Ingen festspillansatte er tilgjengelige, men kanskje jeg kan hjelpe?
Hei! Jeg er Festspillenes chatbot. Hva kan jeg hjelpe deg med?

Takk for praten!

Hei! Kan vi hjelpe deg med noe?