Live Chat Support Software
Festspillene i Bergen
Tettere på

Her kan du finne ut mer om festspillkunstnere og konsertprogram. Du kan også se videoer og lese anmeldelser og artikler fra media.

Avslutningsforestillingen av Festspillene­ i Bergen var en stemningsfull feiring av illusjonen. Tidvis hadde den trengt mer virkelighet. Rambert Dance Company Koreografi: Kim Brandstrup Basert på Calderón de la Barcas drama Livet er en drøm.

Eivør (Video)
Crescendo (Video)

På hjemveien er jeg ikke lenger et publikum, men en deltaker i stykket, eller i historien.

Dette stykket inneholder energi jeg ikke så ofte har opplevd på en scene, skriver Ingrid Magnussen.

Jazzblåseren Marius Neset er et oppkomme av musikalske ideer og skjeve innfall. Med gjestespill av byens store klassisk-stjerne.

Utrolige opplevelser under de utrolige Festspillene i Bergen, som kunne tjent på færre forestillinger som kolliderer.

Lars Norén er helt Marit Eikemo i stilen i kammerspillet «Episode», der drømmeboligen står sentralt.

Fragmenter fra de tablåaktige scenene i Vinge og Müllers PaniniBoysRoom fester seg insisterende i hukommelsen min, små bruddstykker som inngår i en uavsluttet, kaotisk fortelling, hinsides all kronologi, der begynnelsen likeså godt kan være slutten eller omvendt

Terningkast 6

Hun kunne ha sunget tårer i øynene på oss alle. I stedet leverer hun et show så spekket med absurde påfunn at publikum ler uhemmet.

– Kunst som gjør vondt, kan også være god kunst, sier Madame Nielsen. Dansken vedgår at forestillingen som inntil nylig het «White Nigger # Black Madonna» er problematisk. Det var også hensikten.

Det er på alle måter en helstøpt forestilling Ulver leverer for en fullsatt sal i Grieghallen mandag kveld.

Gidon Kremer og Bergen Filharmoniske Orkester ga oss musikalske opplevelser av de sjeldne i Grieghallen søndag.

Absolutt vellykket på mange måter – om enn ikke av det lettest tilgjengelige.

Anja Garbarek er tilbake etter mange års taushet. Urpremieren på musikkdramaet « The Road Is Just a Surface» er et solid comeback. Anja Garbarek skaper vakker, suggererende musikk.

No one can accuse Hector Berlioz of shying away from grandeur in his Grande Messe des morts. 

KOMMENTAR: Scenen ble ramponert, det var promping med maling og drikking av egen urin. I «Panini-BoysRoom» viser Vinge/Müller at provokasjon også er viktig i videobloggernes tidsalder.

Gjennom et gjentagende, hypnotisk språk leder Andvake publikum inn i en fortelling om kjærligheten og døden.

Man trenger bare ord og toner for å lage et praktfullt musikkdrama. Dét visste Hector Berlioz, og det ble over alle grenser tydelig i Grieghallen onsdag kveld. 5 Fakta: Åpningskonsert, Festspillene i Bergen Grieghallen.

Erlend Apneseth har klart å skape interesse for hardingfelemusikk langt utanfor dei tradisjonelle folkemusikkmiljøa. Sjølv meiner han hardingfela har nær uendelege mogelegheiter.

Nå har Festspillene sprayet over plakaten til forestillingen «White Nigger # Black Madonna».

- Om folk har glemt meg eller ikke, forholder jeg meg ikke til.

Grieghallen: Kei Solvang var tirsdag en av kun to pianister spesielt invitert til å delta på Morgendagens Helter Mestermøte. Bak tangentene satt Leif Ove Andsnes klar for å gi 16-åringen privatundervisning.

Leif Ove Andsnes tok seg tid til å undervise pianotalentene Kei Solvang og Tyra Fosheim Eide tirsdag.

Stoff 06.05: Lyst? (Medieomtale)

I sin performance under Festspillene utforsker den danske ­performancekunstneren Eja Due grensene mellom prostitusjon, kunst og fordommer.

Festspillforestillingen «Lyst #2» har allerede vekket sterke reaksjoner. Likevel er det mange bergensere som ønsker å spille sexkunde hos skuespiller Eja Due.

Skuespiller Eja Due høster kraftig kritikk for sin sex­arbeider-performance. I diskusjonen om kjøp og salg av sex, er alle ord ­ladet med verdier.

Casting-ansvarlig Vibeke Flesland Havre var gjest i morgensendingen hos NRK Hordaland, og fortalte om Babettes gjestebud.

Metalmusikere klarer brasene der regionreformen slo feil.

Musikk: Vakker og overbevisende nattesfred.

Louis Hector Berlioz var en fransk klassisk komponist i romantikken. Et av hans mest kjente verk er «Grande Messe des morts» (Rekviem).

Kunstneren Staffan Mossenmark håper å få med seg 60 buekorpsgutter til å lage liv under himmelens tak.

ANTI Bergen er det første norske byrået som er tildelt prisen Design Effectiveness av DBA i London. Prisen ble tildelt det allerede tungt prisbelønte arbeidet med Festspillene i Bergen.

Først ble hun fornærmet. Deretter innså kirkens kulturrådgiver hvor fint hun synes det er at også Festspillene skal handle om tro.

Med valg av festspillkomponist kommer temaet. Da legenden Sofia Gubaidulina var booket, måtte temaet i hvert fall bli tro.

Ivar Bjørnson og Einar Selvik held fram med den musikalske seglasen sin frå saga til samtid. Dei skal på ny vitja Bekkjarvik, og i år har dei med seg den færøyske sangerinna Eivør Pálsdottir.

Festspillene i Bergen går fra 23. mai til 6. juni og har Sofia Gubaidulina som festspillkomponist.

Årets festspill byr på alt fra skandaløst teater, heavy metal og store klassiske verk.

Festspillene i Bergen presenterte mandag et program som skal utfordre grensene til publikum.

Beatles-forbindelser (Medieomtale)

BALLADE.NO 26.06: Babyene og foreldrene får samme fortryllete uttrykk i ansiktet når de hører besteforeldregenerasjonens musikk.

Infinita (Video)

Ordløst og uttrykksfullt maskespill fra det tyske ensemblet Familie Flöz.

Det Norske Kammerorkester feirer 40 år, og markerte det med hele tre konserter på en kveld under Festspillene i Bergen 2017. Solist på den første konserten var cellist Kian Soltani.

Tenor Nils Harald Sødal var solist i Eight Songs for a Mad King av Peter Maxwell Davies i den siste av tre konserter på en kveld med Det Norske Kammerorkester.

Allsidig stjerneduo med fransk repertoar på Lysøen.

Symfoni av og med tohjulinger i samarbeid med BIT20 Ensemble og Den Grønne Sykkel.

Se årets søteste publikummere svinge seg til Beatles-låter fremført av fire musikere og en danser fra spanske La petita malumaluga.

Carmen med kubansk hjerte, koreografert av den ikoniske ballettdanseren Carlos Acosta.

PERCelleh (Video)

Perkusjonistene i PERCelleh - Bjørn Christian Svarstad og Kristoffer Almås - opptrådte flere steder i Bergen sentrum 05. juni. Video: Smau media

Messias (Video)

Det canadiske nysirkuskompaniet Les 7 doigts de la main viste utdrag fra forestillinghen Reversible på Torgallmenningen i Bergen 26. mai 2017.

Sustain (Video)

The Tiger Lillies har skapt en forestilling tilegnet Edgar Allan Poe der ubehaget i historien og det scenografiske kombineres med betagende musikk.

Slik gikk det da BTs teateranmelder Charlotte Myrbråten tok med minstemann på festspillforestilling. Da jeg fikk min første unge for tre år siden snakket jeg med henne i ett sett.

Shakespeares sonetter og 887 er scenekunst som forfører – for så å sette tennene i deg.

Med fikse lys- og videoeffekter setter Netia Jones og Barokksolistene Händels Messias bokstavelig talt i et nytt lys. Lyseffekter, tidstypiske kostymer og meningstung regi.

Enda en fulltreffer fra Bergen Nasjonale Opera, mener BTs anmelder.

Hva: Operapub.

Hvor: Logen.

Når: Torsdag 22.00.

Hugsjá er et mektig verk, en musikalsk historietime der våre norrøne røtter får en moderne drakt.

BTs anmelder er superimponert. Det er opphisset stemning i den lille landsbyen på Englands østkyst. Den bråsinte fiskeren Peter Grimes har mistet hjelpegutten sin på sjøen. Er det skipperen selv som har drept ham? Folk tror det.

Vokal- og instrumentalmusikk er ikke adskilte verdener i Mozarts verk. Tvert imot hadde ikke komponisten problemer med å overføre melodier mellom sine operaer og symfonier.

En konsertopplevelse som traff publikum midt i fleisen. Ekte vare på Troldhaugen Noe av det mest fornuftige Festspillene i Bergen steller med, er promotering av unge norske musikere i samspill med internasjonale stjerner.

Tre privatfly og 4,5 millioner kroner brukes når Festspillenes prestisjeproduksjon Peter Grimes eksporteres til Skottland i august. - Dette er en unik mulighet, sier BFO-sjef Bernt Bauge.

KLANG: Heile ni verk av komponisten Kaija Saariaho blir framført under Festspillene.

Festspilldirektør Anders Beyer var gjest på NRK Vestlandsrevyen fredag 26. mai.

Det er noen år siden det sist var musikalsk maraton på Festspillene. Men lørdag kveld var det på'an igjen: Musikk i Logen fra klokken 18 til godt over midnatt, tre konserter bare avbrutt av korte pauser.

Midt under julaften går verden under. Det er det hyggeligste som skjer i løpet av årets festligste familiemiddag på Festspillene i Bergen.

Den svenske opera­stjernen Anne Sofie von Otter er klar for Fest­spillene. Der skal hun blant annet synge sammen med pop­stjernen og samtidsmusikeren Rufus Wainwright.

En nydelig reise i minnenes rike.

Overmåte vellykket kombinasjon av norrøn historie og moderne samtidsmusikk. Settingen for urpremieren på årets bestillingsverk til Festspillene kunne knapt vært bedre.

Med temaet «identitet» går Festspillene i Bergen også i seg selv for å utforske hva de skal være. Det er på sin plass.

I sitt nye verk vil musiker Einar Selvik vekk fra «nazispøkelset» som hviler over kulturarven.

«Jeg har to kjærligheter» skriver William Shakespeare i en av sonettene. Etter gårsdagens skandinaviske premiere på Robert Wilsons iscenesettelse av en lang rekke av dem, forstår jeg litt mer av hva Mesteren mente med det.

Konsertforestillingen «Shakespeares sonetter» er best uten for mye tull og ironi.

Festspillsjef Anders Beyer har sans for kvass satire. Det løftet hele festspillåpningen.

Direktør Anders Beyer har fem favorittfestivaler han gjerne vil spille i samme divisjon som. Det er fortsatt et stykke igjen, ifølge anmelderne.

Det er festivaltid i Bergen. Gå ikke glipp av vår fem fine «festival spesial»!

Bergenser Alan Lucien Øyen har ansvaret for den kanskje viktigste forestillingen i festivalperioden: Festspillåpningen.

Nå har vi snakket om dette så lenge – og i morgen skjer det! Hjertelig velkommen til Festspillene i Bergen 2017!

- Vi har klart å lage festspill som når flere, uten å kompromisse på kvalitet, sier Anders Beyer, som gjerne stilte til en uformell lyttetest der vi prøvde å speile noe av den bredden han legger opp til i årets festspillprogram.

NESTTUN: Det tyske ensemblet Familie Flöz har spesialisert seg på underholdende familieforestillinger og kombinerer fysisk komikk med maske- og mimespill.

Den legendariske regissøren Robert Wilson hyller både Jon Fosse og Lady Gaga før han kommer til Fest­spillene. - Fosse er absolutt en norsk nasjonalskatt, sier Wilson til BT.

Flyktningdebatten har havarert. Carte Blanche-sjef Hooman Sharifi forsøker å få den til å flyte igjen.

Musikkinstrumentene som Festspill-konserten Sustain spilles på, er laget av søppel og plast. Vokalisten har plastkjole for å få publikum til å reflektere over overforbruk.

Gamle instrumenter i ny kontekst når natur og kultur møtes i Ivar Bjørnson og Einar Selvik sitt verk «Hugsjá», som ur-framføres under Festspillene i Bergen.

– Alle de som ikke kan komme på våre konserter, må få muligheten til å oppleve Festspillene.

- Jeg sølte så fælt som ung maler. Jeg var ikke tilfreds med at jeg hadde alle muligheter til rådighet. Jeg blir befippet når jeg får høre at museer kjøper opp mine gamle malerier. Jeg trodde jeg hadde klart å ødelegge de fleste, sier Groth (78).

Når elevene ved Ådnamarka skule først fikk muligheten til å lage symfoni for Festspillene, fikk de noen gamle sykler å spille på.

Skuespiller Lise Fjeldstad (77) liker seg i eget selskap og er ikke ensom. Noen ny mann er hun ikke interessert i.

Lydene fra naturen er de vakreste som finnes, sier Kaija Saariaho, en av nåtidens viktigste komponister. Hun bruker gjerne avansert matematikk for å finne frem til musikken.

I fjor fikk festspilldirektør Anders Beyer ramsalt kritikk for ikke å ha nok substans i programmet. Nå klinker han til med over førti klassiske konserter på plakaten, og lar samtidig identitet være et gjennomgripende tema for de 65. Festspillene i Bergen.

For første gong: Oseana slår seg saman med Solstrand, sper på med oselvarar, runer, vikingar, gravhaugar, bukkehorn, korsong og norske stjerne-musikarar innan metal og norrøn - alt for å skapa tidenes Festspillene-framsyning i Os.

Urgammal Os-historie står sentralt i verket Nordvegen - Os, eit musikalsk bestillingsverk til Festspela.
Reversible (Video)

Ren eleganse og strømmer av adrena­lin i gripende nysirkusforestilling.

Festspillsjefene drømmer om egen strømmetjeneste, en Netflix i miniatyr, der festivalens beste konserter og forestillinger kan være evig tilgjengelige. Det vil koste.

Barokkens sang inn i det 20. århundre.

Nordiske drømmer (Verksomtale)

Fra iskald vinterhimmel til ilddans.

Lyden av nå (Verksomtale)

Improvisasjon, inspirasjon og politiske budskap.

Tysk struktur og folkloristiske fargepaletter.

Fargerikt felleskap (Verksomtale)

Fra stille mystisisme til dansende ritualer.

Infinita (Video)

Tvetydige fortellinger om kjærlighet.

Operaen om bygdedyret (Verksomtale)

Med sin første opera Peter Grimes ble den unge Benjamin Britten med ett slag verdensberømt, og ikke uten grunn. I tillegg til genial og særpreget musikk rommer dette dramaet noe universelt gjenkjennelig: individet mot verden, og outsideren mot bygdedyret.

Fiolinisten Sonoko Miriam Welde (20) fra Bergen kapret Statoils talentstipend for klassisk musikk.

Den verdensberømte teaterstjernen Robert Lepage kommer til Festspillene i mai for å spille seg selv.

Et kammerverk om en filosof og politisk aktivist.
Vi bor i et av verdens mest privilegerte land, hvor mange av oss tar gode levekår for gitt. Men gir materialisme også falske idealer?

Shakespeares poetiske univers iscenesatt i en musikalsk teaterdrøm, regissert av Robert Wilson med musikk av Rufus Wainwright.

Lang Lang (Video)

Lang Lang har spilt for presidenter i tre verdensdeler og fire milliarder OL-publikummere. Nå kommer pianostjernen til Festspillene.

Fiolinist Ludvig Gudim (17) vant våren 2016 Virtuos og Den norske solistpris, og er Norges deltaker i den internasjonale konkurransen Eurovision Young Musicians i Köln i Tyskland.

Festspillkonserten på Siljustøl er en del av premien.


Reversible (Video)
887 (Video)

887 er en reise i minnenes rike av og med teaterlegenden Robert Lepage. Forestillingen tar utgangspunkt i Lepages egne barndomsminner.

Anders Beyer og Festspillene svarer på kritikken med å by på hele 25 klassiske konserter i Troldsalen og Kodes komponisthjem i 2017, med flere stjernesolister.

Festspilldirektør Anders Beyer vil krympe Festspillene og gjøre dem enda mer interessante. Men endringene kommer ikke som følge av kritikken den siste tiden, påpeker han.

Nyheten om hvem som skal fylle Bergen Kunsthall under Festspillene neste år er sluppet – neste års utstilling vil være konsentrert rundt linjen og streken.

Den kritikerroste og internasjonalt anerkjente kunstneren tar over stafettpinnen fra Fredrik Værslev.

Programmeringen for Festspillene i Bergen vil alltid være gjenstand for diskusjon, men denne må sees i lys av den strategien direktør og administrasjonen ble pålagt å følge, skriver Festspillenes styreleder Magne Furuholmen i Bergens Tidende.

Lang Lang har samarbeidet med både Metallica, Psy og Pharrel Williams, samt fått en pianoserie oppkalt etter seg. Neste år spiller han på Festspillene i Bergen.

Festspillene i Bergen viser hvordan man instrumenterer en hel by av musikk, teater og opera i det 21. århundre.

Han ser at det er politiske ­undertoner i skyttergravskrigen mellom tradisjonalister og modernister. Men Mahan ­Esfahani spiller ufortrødent videre.

Det er ikke anbefalt som forretningsmodell, sier Magne Furuholmen om Apparatjik. I kveld står styrelederen på scenen i Peer Gynt-salen.

15 franske skuespillere forvandler vannflaten ved Festplassen til et flammehav i helgen.

Rossinis Roma (Verksomtale)

For den unge Rossini er møtet med Romas tarvelige teater, strenge sensur og enda strengere publikum brutalt.

Se bildene fra dagens gatefest i Skostredet, før regnet kom vel og merke.

Festspill-stuntet med bysyklar er ein suksess. Byrådet har berre ein ting å gjera.

Terningkast 5: Noen konserter inviterer oss inn, til et nærgående register.

Terningkast 6: Det lykkelige øyeblikk, når et talent folder seg helt ut.

I samarbeid med Raftostiftelsen inviterer vi til samtale med fire sterke kvinner fra Midtøsten som nekter å innta offerrollen. Vi får høre om deres personlige reise og deres felles kamp for ytringsfrihet og kvinners rettigheter i sine hjemland. 

Du trenger ikke være klarsynt for å se at Festpillene i Bergen kommer til å bli preget av et uoppklart mysterium.

Seks av seks hjerter: Bergen Nasjonale Opera presenterer imponerende oppsetting av Arnold Schönbergs «Erwartung».

Flere tunge kvinneskjebner er iscenesatt i Bergen de siste dagene – til gamle mestres musikk.

Terningkast 6: Regissør Stefan Larsson gjør Strindbergs tragedie lysere. Og Mikael Persbrandt og Lena Endre får et djevelsk par til å gløde på DNS.

August Strindbergs «Dødsdansen» kommer over scenekanten og tar deg.

Åpningskonserten ved Festspillene i Bergen onsdag var først og fremst et bevis på i hvor stor grad lyd kan forme et visuelt uttrykk.

Philip Glass ble nektet å spille fordi musikken hans brøt med reglene for «ordentlig musikk». Nå er den amerikanske komponisten nysgjerrig på Kygo.

Jeg har lært at men ikke skal tråkke på noens tær.

Christel Smith, bosatt i Firenze, gjester Festspillene i Bergen i en operarolle der Bach-kantater nytolkes på dristigste vis.

Festspillåpningen har tatt seg kraftig sammen. Nå tåler vi til og med «Nystemten» på engelsk.

Det over 30 år gamle spelet er omskrevet og totalrenovert. Resultatet er brutalt, humoristisk og tar publikum ut i verden.

- Jeg har aldri vært med på noe liknende, sier sopran Christel Elisabeth Smith. Hun skal synge Bach-kantate helt naken i Peter Konwitschnys spesielle festspillforestilling.

Til kveldens konsert har Mahan Esfahani satt sammen et meget intelligent program som byr på utelukkende musikkhistoriske godbiter. Gjennom musikk forteller han hvordan et lite, enkelt tema kan være grobunn for stor kunstnerisk utfoldelse.

En baltisk nasjonalkomponist mellom to klassikere

Miraklet Schubert (Verksomtale)

Mens Beethoven og Mozart uomtvistelig var genier, må vi kunne si at Schubert var et mirakel.

Sonatene på kveldens program har til felles at de er fulle av musikalsk dynamitt og dynamiske kontraster. Det gikk nesten 100 år mellom Beethovens første to cellosonater og Griegs eneste. På ulike måter sprenger de grensene for hva instrumentene har å gi.

Mens Schönberg i en periode med familieforviklinger lot seg inspirere av dikt, var det beundring og konkurranseinstinkt som trakk Mozart til strykekvartetten

Musikk kan si det ord ikke kan utrykke.

Sanger av Grieg og Schumann

I 1888 var en 23-årig finsk komponist med fornavnene Johan Julius Christian meget stolt. Han hadde for første gang fått utgitt ett av sine verk – en sang.

Store sonater (Verksomtale)

Sonaten er wienerklassisismens store musikalske form.

Du store verden (Verksomtale)

Grieg og hans forbindelser til Europas store tonekunstnere.  

Mozart, Prokofjev og Brahms

Mozart, Haydn og Glass

Den norske spiritismebevegelsen i mellomkrigstida kulminerte i en drukningsdød i 1934. Nå tar historien om Ingeborg Køber veien til musikalscenen. 

Alle byer som vil seg selv vel bør ha mange sanger, mener Gabriel Fliflet. Slik fikk Bergen 13 nyskrevne låter om livet i byen.

Rens ørene. Minimalisten og magikeren Philip Glass kommer til Festspillene.

Judy Collins er blitt 77 år, men turnerer fortsatt flittig. Nå kommer hun til Festspillene.

Årets festspill i Bergen er spekket med store navn. Og forhåpentlig også stor kunst.

Kannibalisme, ritualer og bier. 28 liter blod og 365 liter honning. Det er noe av innholdet i Carte Blanches nye forestilling.

Angélique Kidjo takker sin far for inspirasjonen fra amerikanske og britiske artister.

Han slo gjennom som skodespelar i Mannen som elsket Yngve. No er Lars Kristian Larsen klar for å ta rolla som Olav Haraldsson.

27. mai har forestillingen «I slik ei natt» urpremiere i et nyrenovert Moster Amfi. I den nye forestillingen får publikum bli med inn i historien om Olav Haraldsson sitt liv og reise før han kom til Moster. I rollene finner vi blant andre Svein Tindberg, Rolf Kristian Larsen og Nina Sele.

På Festspillene 2016 får du høre to heftige stykker av Arnold Schönberg, mannen som er kreditert med å ha revolusjonert klassisk musikk.

Dei siktar mot Broadway, men først skal den nye musikalen testast ut i konsertform i Bergen og Stavanger.

Goldbergvariasjonene er et av klaverlitteraturens største, mest monumentale og kanskje mest spilte verk.

BT 24.06.15: Det blir som å ta på myk pels, men samtidig edderkoppaktig, når Bergen Nasjonale Opera setter opp «Verklärte Nacht» og «Erwartung» under Festspillene neste år.

Fredrik Værslev er kjent for sine værbitte «markise-malerier». Neste år blir han Festspillkunstner i Bergen.

Maleren Fredrik Værslev blir neste års festspillutstiller.

NRK Klassisk tirsdag 02.06: Hør innslag fra de ulike solistene, samt finalen i Håkonshallen.

NRK Gudstjeneste 07.06: Hør utdrag fra festspillkonserten i Bergen domkirke.

NRK Aktuell klassisk 27.05: Hør åpningskonserten og stemningsrapport fra kvelden.

Hør og se dekningen av årets festival i tv- og radioklipp.

NRK P2: Hør konserten Nordisk prisme

NRK P2 28.05: Hør konserten Den danske strykekvartett med Christian Ihle Hadland

Minerva 10.09: «Stimmung» i Håkonshallen viste oss et av de viktigste elementene i et musikkverks identitet: samspillet mellom komponist og utøvere.

BA 09.06: – Det ufullkomne kan også være vakkert, sier operasangeren Georg Nigl i Festspillenes storsatsing «Orfeo».

Politiken (DK): Festspillene i Bergen viser sig fra den politiske side med Christian Lollikes "Provokatøren" i aktion på gaden og Rimini Protokolls interaktive europarejse rundt i private hjem.

Klassekampen 09.06: «Det var en gang et menneske» fremstår som en svært særegen opplevelse.

BT 09.06: Energisk og frisk a-mollkonsert.

BT 09.06: Kammermusikk i Håkonshallen med den franske Diotima-kvartetten.

Dagbladet+ 09.06: Full uttelling for enkel formel på Festspillene i Bergen.

BA 09.06: Det gnistret fra første låt da Jan Eggum og hans brasilianske venner kastet seg ut i et musikalsk samarbeid som vi sent vil glemme.

BT 09.06: - Alle som har fått formaninga om ikkje å opna kakeboksen før sjølve jolekvelden, vil forstå Orfeus, seier Gudmund Hernes. Han elskar operaen som avsluttar Festspillene onsdag kveld.

BT 08.06: Festspillaktuelle Jan Eggum har alltid tjent mye mer penger på konserter enn på platesalg.

The Arts Desk 08.06: Uniquely imaginative programming in special places from a world-class local

Frankfurter Allgemeine Zeitung 06.06: Musik hat eine soziale Aufgabe. Die Festspiele in norwegischen Bergen verbinden Hochkultur mit Bürgerbeteiligung und vernetzen sich nebenbei international.

BT 06.06: Får andre «Frøken Julie»- oppsetninger til å blekne.

BT 06.06: Leif Ove Andsnes er blitt kalt «den permanente Festspillmusikeren». I dag har søster Ingrid Andsnes sin første solokonsert under festivalen.

BA 05.06: I forbindelse med Festspillene i Bergen, har elever ved Storetveit skole deltatt på et kritikerkurs. Målet med kurset var å trene elevene i å sette ord på levende kunstuttrykk og inspirere dem til å bruke språket til å beskrive og vurdere hva de opplever.

BA 05.06: Festspill-aktuelle HP Gundersen og Maesa Pullman lager klassisk pop med varme i The Last Hurrah!!.

BT 05.06: Live er «Stimmung» ei fantastisk oppleving.

2015: Svart sinne (Medieomtale)

BT 05.06: Oppsetningen av August Strindbergs stykke Frøken Julie under Festspillene i Bergen beskriver brutalt og presist situasjonen i dagens Sør-Afrika.

Klassekampen 05.06: Mange av konfliktene i Strindbergs «Frøken Julie» er skremmende aktuelle når handlingen flyttes til dagens Sør-Afrika.

BA 05.06: Morsomt, drøyt og negativ drittslenging. Det er noen av reaksjonene på Festspillenes Provokatør på Torgallmenningen.

NRK Hordaland 05.06: I 2012 lagde Christian Lollike stykket «Manifest 2083» om terrorangrepet på Utøya. Nå er han aktuell med en ny provoserende installasjon under Festspillene i Bergen.

BT 05.06: I flere år drømte pianist Christian Hundsnes Grøvlen om å få et tilbud om en solistkonsert innen han gikk ut fra Norges musikkhøgskole. Så kom telefonen fra Festspillene.

periskop 04.06: Ingen av fjerdeklassingene fra Kronstad skole rakte opp hånden for å si «jeg», da omviseren i årets festspillutstilling i Bergen spurte om hvem som synes det er kjekt å sitte nede på asfalten og se opp.

BT 04.06: Sein kveld i Logen med Anne Sofie von Otter

BT 04.06: Mann i bur med ropert skal vekke bergenserne. – Målet er å få i gang den offentlige samtalen, sier regissør Christian Lollike.

NRK Super 04.06: Målingsspann, myntar og kjøkkenutstyr, det er kanskje ikkje det første du forbind med musikkinstrument. Orkesteret Cateura frå Paraguay har blitt verdskjente med instrument lagd av dette og anna søppel, og denne veka spelar dei i Bergen, Drammen og Sandefjord.

BA 04.06: Tirsdag ble de «De unges festspilldag» arrangert. Der var de unges talent i hovedfokus.

NRK 03.06: Deler til instrumentene finner de på søppelfyllingen. I kveld står de på scenen i Grieghallen sammen med Sondre Lerche.

BT 03.06: Den danske regissøren Christian Lollike er tilbake. Nå med et prosjekt som skal tvinge folk til å tenke.

Aftenposten 02.06: Utsøkte madrigaler, mer og mindre finstemt dramatikk.

BT 03.06: Kjærligheten til en by som ble til verdensmusikk.

BT 03.06: Cateura, det resirkulerte orkesteret fra Paraguay, spiller bare på resirkulerte gjenstander funnet på en bossfylling. Onsdag står de på scenen i Grieghallen.

Bømlo-Nytt 02.06: Festspillene i Bergen må gjerne senda konsertane sine i satelittbane innom Moster Amfi fleire gongar. Laurdag kveld vart ei særs vellukka fyrste konsertvitjing frå festspela til Moster.

BA 01.06: I forbindelse med Festspillene i Bergen, har elever ved Storetveit skole deltatt på et kritikerkurs. Målet med kurset var å trene elevene i å sette ord på levende kunstuttrykk og inspirere dem til å bruke språket til å beskrive og vurdere hva de opplever.

Klassekampen 01.06: Ljodahått: Tilbake til gamlelandet med hyllest av Norges poesitradisjon.

BT 01.06: Kroppskunstnere på høyt nivå begrenset av tynn regi.

BT 01.06: Leif Ove Andsnes er etter hvert er blitt en selvstendig institusjon med egne regler og normer.

Dagsavisen 01.06: Regissørene Goksøyr og Martens har sittet i en park i noen år og observert. Det har gitt dem et hav av historier å fortelle.

ballade.no 01.06: Økt engasjement og kunnskap om undertrykkelse og vold mot kvinner er hovedbudskapet i Cecilie Ores nye kammeropera til tekst av Bibbi Moslet. Men Ore taler til sin egen menighet, skriver Thomas Erma Møller.

Dagsavisen 01.06: I årets festspillutstilling er en stor reklameskjerm rundingsbøye i en engasjerende utstilling. Men selv om publikum får reklamen midt i fleisen gir Ane Hjort Guttu oss mye å tenke på.

TV2 Nyhetene 31.05: Ungdomsorkesteret fra Paraguay spiller Sondre Lerche-låter på instrumenter laget av søppel.

BT 31.05: «Det var en gang et menneske» er et teaterstykke jeg trodde jeg ikke likte, men som jeg elsker.

2015: Livet i parken (Medieomtale)

BT 31.05: Parkliv til innlevelse og ettertanke.

BT 31.05: Eit utruleg møte mellom ein cello og Sæverud sine trepanel.

Dagsavisen 30.05: Tora Augestad mener det er viktig at religionens kvinnesyn settes under lupen. Hun tar oppdraget i kammeroperaen «Adam & Eve».

iTromsø 31.05: Tromsø Kammerorkester fikk en strålende mottakelse av publikum og fikk sammen med tekstleser Gunnar Stålsett stående applaus for sin konsert under Festspillene i Bergen.

iTromsø 30. mai: Ledelsen i Tromsø Kammerorkester ser Festspillene i Bergen som en viktig arena å få vist seg fram på.

BT 30.05: Alt Ane Dahl Torp skal fortelle i Nygårdsparken, har skjedd. For regissørduoen Goksøyr og Martens bygger forestillingene sine på virkelige hendelser.

BA 29.05: Kafkas absurde humor, Harr og Røises teatralske kroppsspråk og Röyksopps snurrige elektronika passer hverandre som bowlerhatt til pipe. Magisk moro.

Kafkas absurde humor, Harr og Røises teatralske kroppsspråk og Röyksopps snurrige elektronika passer hverandre som bowlerhatt til pipe. Magisk moro.

ballade.no 29.05: – I mye av vårt utdanningssamfunn er møtepunktene mellom det profesjonelle musikkliv og yngre talenter sporadisk, skriver Festspillene i Bergen, Oslo-Filharmonien og Barratt Due. De har fått 25 millioner private kroner til talentprogrammet Crescendo.

BA 29.05: – Vi er veldig spente og vi tror dette er fremtiden for våre unge talenter, sier festspilldirektør Anders Beyer.

scenekunst.no 29.05: Barratt Due musikkinstitutt, Festspillene i Bergen og Oslo-Filharmonien står bak et nytt, flerårig program som skal koble unge talenter innen klassisk musikk med ledende utøvere på sitt felt. Programmet ble lansert i Bergen i dag.

VG 29.05: En nøye konstruert scenisk happening bombarderer oss med det ubehagelige faktum; volden sitter i blodet på oss alle.

Fanaposten 29.05: Fanabuen Sondre Lerche dukker opp som gjesteartist under festspillkonserten. Der skal han opptre sammen med et verdenskjent orkester som spiller på ødelagt kjøkkenutstyr.

Dag og Tid 29.05: George Gershwin har noko mozartsk ved seg. Ikkje berre døydde han tidleg, han hadde òg uvanleg lett for å skriva perfekte songmelodiar, reinska for alt musikalsk uturvande.

Vårt Land 28.05: Dyktige solister klarte å gjenskape kjærlighetsdramaet i Porgy og Bess uten kostymer og scenografi.

NRK Hovedscenen 31.05: Årets Festspill i Bergen avsluttes med Monteverdis opera Orfeo i regi og koreografi av Sasha Waltz.

NRK Hordaland 30.05: I årets Festspillutstilling går Ane Hjort Guttu hardt ut mot reklame i byrommet.

BT 29.05: Over de tre platene som utgjør DUB Leviathan-albumet, MOT, ALLES KRIG, og ALLE, er det langt på vei fremtiden som står på spill. Kanskje gir det mening å snakke om et slags beredskapsteater? spør Tore Vagn Lid.

Hvor er erotikken til stede i våre liv?

scenekunst.no 28.05: I går åpnet Festspillene i Bergen med flere scenekunstproduksjoner på programmet. En av dem er Home Visit Europe, som spilles i private hjem.

VG 27.05: Ny opera med kraftig kritikk.

2015: Livets teater (Medieomtale)

Bergens Tidende 28.05: Kjærlighet, tap, ensomhet. De fleste opplever det. Men ikke alle tør brette det ut - på en teaterscene. Gro Siren Andal tør. - Jeg elsker å sitte i kø, for da er jeg en del av samfunnet, forteller hun..

Bergens Tidende 28.05: Festspillene åpner med Andrew Littons effektive konsertversjon av Gershwins populære opera.

Bergens Tidende 28.05: Stjerneskudd. Endre Rydland Vetås var drittlei bøker og klasseromsundervisning. Han begynte på Manger Folkehøgskule og tok videregående som privatist. Nå har 19-åringen fast jobb som trombonist.

Bergensavisen 27.05: Bergenseren Gisle Martens Meyer lager musikk for både Festspillene og Nattjazz, og går fra Sæverud anno 2015 til elektronisk musikk med svermsimulatorer.

Vårt land 27.05: Festspillutstilling: Kunstneren Ane Hjort Guttu vil drøfte hvordan vi forholder oss til fattigdom, og hvorfor det gir oss ubehag å komme i nærkontakt med den.

Dagsavisen 27.05: Nå er det like før det braker løs med Festspill i Bergen med Kafka, urpremierer, nysirkus og storslått opera.

2015: Kultur & debatt (Medieomtale)

Bergens Tidende 27.05: 272 arrangementer fordelt på 15 dager. Her er BT-anmeldernes anbefalinger under årets nattjazz og Festspill.

Bergens Tidende 27.05: Spennande. Når Gunnar Stårlett opnar Festspillene på Torgallmenningen i dag, knyter han kjærleiken an til dei dramatiske hendingane i Kiev og Tahirtorget i Kairo.

Bergens Tidende 27.05: At Bibelen rommer så mye vold mot kvinner, overrasket komponist Cecilie Ore. Sammen med Bobbi Moslet har hun skrevet en feministisk opera om religionens undertrykking av kvinner.

BA 26.05: – Publikum skal kunne gå bort, ha det gøy og eksperimentere, sier Markus Waagbø om Festspillinstrumentet han bygger.

NRK Spillerom 24.05: Hør innslaget om den danske komponisten Per Nørgård.

VG 25.05: Röyksopp har sluttet å gi ut gammeldagse album. I stedet entrer de teaterscenen.

Bergens Tidende 23.05: Tora Augestad vekker oppsikt både på gaten og i Berlins berømte Volksbühne.

NRK 21.05: Elektronikaduoen Røyksopp går nye veier. Med skuespillerne Thorbjørn Harr og Jan Gunnar Røise setter de opp et teaterstykke på Festspillene i Bergen.

Dagsavisen 22.05: – Det er noe med Röyksopp som speiler Kafka, mener skuespiller Thorbjørn Harr. Forestillingen om «Kafka» får premiere under Festspillene i Bergen, og kommer til Oslo til høsten.

Natt&Dag 21.05: – Det handler mest om å forandre den gymnasiale lesningen. Det er ting som folk går glipp av fordi Kafka har blitt tatt for alvorlig.

Bergensavisen 21.05: Leif Ove Andsnes gjør 70 konserter i året, fem av dem på Festspillene. – Det er naturlig å trappe litt ned, sier pianisten.

Denne kvelden tar utgangspunkt i «De lidelsesfulle mysterier», som omhandler døden, tvilen og kjærligheten til menneskene.

Vårt Land 21.05: Det synges om klitoris og forslåtte kroppsdeler, når komponist Cecilie Ore tar for seg kvinneforakten i de tre store religionene.

To epokers store komponistprofiler settes overfor hverandre i denne konserten med nordisk musikk.

Klassekampen 18.05: En Amnesty-rapport, Dante og De syvdødssyndene er blant utgangspunktene når Cecilie Ore og Bibbi Moslet nå har laget kammeropera om kvinneforakt.

Bergensavisen 15.05: Samarbeidsprosjektet Obra har premiere på Nattjazz. Denne uken startet prøvene.

Porgy & Bess er ikke som andre operaer.

Gripende forestilling fra Fiji: For alle som bor på en øy, omgitt av det dype og vakre, men farlige havet, er det grusomt å tenke seg at øya en dag skal slukes av vannmassene.

Lyse mannsstemmer gjenoppliver barokkopera under Festspillene i Bergen.

Dagsrevyen 04.05: Se reportasjen om FRI

Quatuor Diotima har med seg klarinettist Jörg Widmann, og byr på et klassisk repertoar med stort spenn.

Borodin-kvartetten feirer 70-årsjubileum med tre russiske mestre som har satt sin egen signatur på både russisk og europeisk musikk.

To romantikere og en modernist som hadde lite til overs for hverandre, men som delte beundringen for en kollega.

I år kan vi feire de to største nordiske komponistene som fulgte etter Edvard Grieg.

To franske mestre med deres felles idol – Mozart.

2015: Viljen til liv (Medieomtale)

Stavanger Aftenblad 03.05: - Tiltrekning og kjærleik er ei enorm drivkraft, seier Nils Henrik Asheim. Han skriv musikk til tekstar frå Høgsongen.

Klassekampen 02.05: Hele manuset i teaterforestillingen «Fri» er basert på samtaler og hendelser observert i en park i Oslo.

Nordhordland 01.05: Endre Rydland Vetås er oppvaksen midt i Norges brasshjarte, og er no Norges kandidat til norsk solistpris.

Det har nesten gått 300 år siden sist Leonardo Vincis Catone in Utica ble oppført, men i sin samtid var Vinci blant de mest berømte operakomponistene.

2015: På vandring (Verksomtale)

Trio Wanderer vandrer mellom rokokkoens og nyklassisismens 1700-tall til dagens aktuelle musikk.

Marsteinen 10.04: Framsyninga Home Visit: Europe er ikkje noko du må trekkja til teaterscena for å oppleva. Tvert om. Spelet går føre seg heime i stovene til private personar. Under Festspillene i Bergen kjem dei til Austevoll.

BA 09.04: – Det skal rockes og ristes, sier Tarjei Strøm i Ralph Myerz & The Jack Herren Band. De er klar for Festspillstredet.

VestNytt 08.04: Har du plass til 15 personer rundt ett eller flere bord i stuen din, vil Ragnhild Gjefsen gjerne komme hjem til deg.

Aftenposten 01.04: Det er lite som skal til for å gjøre Nils Økland fornøyd. Veldig lite.

BA 26.03: Midt i Nygårdsparken, foran en tribune på fire meter, skal Ane Dahl Torp spille teater i fugleperspektiv under Festspillene.

Studvest 25.02: Kjærlighet og erotikk er overordnede tema for årets forsmak på festspillene, som går av stabelen 19. mars på Logen teater.

BT 18.02: Med konsert ved Smålungeren, teater i Nygårdsparken og lokale artister som Röyksopp og Jan Eggum vil Festspillene nå nytt publikum.

NRK Hordaland 18.02: Programmet for Festspillene 2015 blir lagt fram i dag. På lista står fleire nye norske verk og ein debatt om kunst og ytringsfridom, som følgje av terroråtaka i Paris og København.

BA 18.02: Det blir teater i Nygårdsparken, en provokatør i bur, Herborg med kor og Andsnes med venner på årets Festspill.

BA 18.02: Flere kulturledere ønsker seg mer samarbeid, teater og ballett på Festspillene. Folk flest vil ha særegne artister og gode konserter.

17.02 Haugesunds Avis: Bømlo Teater og Festspillene i Bergen skal samarbeide om stor korfest i Moster Amfi lørdag 30. mai.

BT 17.02: Jan Eggum er «megafornøyd». Han debuterer som festspillartist med brasilianske band. Plateslipp blir det også.

BT 12.02: Röyksopp og Harald Eia har hatt et nerdete forhold til Franz Kafka siden gymnastiden. Slikt blir det Festspillforestilling av.

BA 23.01: – Hvem er villig til å åpne hjemmene sine for teatret? spør teatersjef Sven Åge Birkeland. 25 bergensere kan få en forestilling hjem. 

BT 15.01: Nattjazz, DNS og Festspillene samarbeider for første gang på dette unike bestillingsverket.

BA 13.01: Tore Vagn Lid vil bruke teatret til å øve på unntakstilstand under Festspillene. Han ser lenger frem enn terroren i Paris.

BT 10.01: Festspillene inviterer til «lydløs» konsert med lysshow og dansere på Smålongeren 6. juni. Musikken får du gjennom trådløse høretelefoner.

BT 22.12: Festspillene ønsker å direktesende åpningskonserten Porgy and Bess til alle norske kinoer.

BT 30.11: – Folk forstår klimakrisen bedre gjennom kunsten enn lange rapporter med tall og grafer, sier Peter Rockford Espiritu. 

BT 07.11: HP Gundersen får sin egen Logen-kveld på Festspillene i juni. Der blir hans nye amerikanske band presentert.

BT 03.10 Under Festspillene i Bergen 2015 kommer Tora Augestad til Bergen med to forestillinger: operaen Adam & Eve - a Divine Comedy og den musikalske teaterforestillingen King Size.

Festspillene i Bergen er interessert i deg!

Absurd komikk og bittersøt kjærlighet i King Size-sengen.

m/Sasha Waltz & Guests og Freiburger BarockConsort.

Kreativforum.no 18.06: Cannes Lions: Den allerede multipremierte og bejublede nyprofileringen av Festspillene i Bergen mottok Cannes Lions’ høyeste pris i designkategorien onsdag kveld.

BT 16.06: Ane Hjort Guttu var en av få norske som ble valgt ut til fjorårets kunsttriennale i Bergen. Neste år blir hun festspillkunster.

BT 04.06: Solgte 1700 flere billetter enn i fjor.

Nyskrevet messe om nåtidsmenneskets livserfaringer.

Oppsummering Festspillene i Bergen 2014

Et fyrverkeri av en perkusjonist.

En trio av Norges mest talentfulle unge musikere i samspill med Leif Ove Andsnes.

Vilos Trio består av pianist Ole Christian Haagenrud og de to strykerne Dalia Dėdinskaitė og Gleb Pyšniak fra Litauen.

BT.no 03.06: Eksplosiv kammermusikk med Leif Ove Andsnes og tre unge musikere.

Dukkenikkernes Teaterverksted.

2014: RIFF (Video)

En festkveld fylt med musikk, film og dans fra Verden og Bergen.

Opplev ung festspillkunst med kulturskoleelever fra hele Hordaland.

Med Karoline Krüger

Afrobreak crew på Torgallmenningen.

Flamencoaften med Bettina Flater.

Gjør klar for et adrenalinkick!

BT 01.06: For Martyn Jacques er verden et mørkt sted og glasset alltid halvtomt. Men han vil mer enn gjerne underholde folk – bare ikke på en glad og lykkelig måte.

BA 01.06: - La oss se om jeg klarer å lære noen "moves", sier Festspillsjef Anders Beyer.

BA 01.06: Traces er en pulserende feiring av livet, med akrobatikk så spennende at du kjenner det i kroppen.

adressa.no 01.06: Cirka Teater høster gode ord under Festspillene.

Skreddersydd for de aller minste.

Folkemusikklubben feirer femten!

Frem til 30. mai kan du møte Vibeke i en koselig bod på Festplassen og fortelle henne din historie.

Stumfilmklassiker med livemusikk.

Lyden av Os: Stemmene som treffer hjertet!

A Collection of Short Stories.

Konsert for taxier og gressklippere.

Fra prøvene på Kardemomyang. 

2014: HAV (Video)

Livets nøkkelscener.

Møt Reddharen, Sinnataggen, Firkanten og Hermegåsa. Alle ønsker å bli forstått.

En 7,5 meter høy fransk figur av trespiler inntar byen.

Sniktitt på urpremieren Stemmer.

NRK Her og Nå 16.05:  I morgen blir militærparader erstattet med folketog for sju barn fra Nord-Korea. Barna ankom Bergen sent i går kveld for å holde konsert under Festspillene i neste uke.

2014: Postbudets sang (Medieomtale)

Morgenbladet 16.05: Samtidsmusikk Europeiske komponister kan skrike, men ikke synge, sier samtidsmusikklegenden Steve Reich. Nå kommer han til Bergen med et verk inspirert av rockegruppen Radiohead.

Gaffa 15.05: Blir beskrevet som starten på et nytt kapittel.

Forestillingen Manifest 2083 er en monolog som handler om en mann, en skuespiller, som bestemmer seg for å spille Breivik med utgangspunkt i tekstsamlingen kalt 2083, som Breivik sendte ut umiddelbart før sin aksjon.

Pulses – patterns – phases (pulser, mønstre, faser) er tre karakteristiske trekk ved Steve Reichs energiske, men samtidig også meditativt absorberende musikk.

Kompani Camping lager uredd scenekunst om aktuelle politiske eller filosofiske problemstillinger i vår samtid. Vi er glade for å ha fått til et spennende samarbeid med Den Nationale Scene i Bergen og Festspillene i Bergen med urpremieren av forestillingen Pearl of Scandinavia. Samarbeidet viser et felles engasjement for at teater skal være en arena for å bearbeide og reflektere over viktige spørsmål.

Vi tenker på Georg Friedrich Händel (1685–1759) som en tysk komponist som bodde og virket i England, og det er riktig nok. Men han var også i Italia i sin tidlige ungdom – fra 1706 til 1710.

Opera- og lieder-komponister er alltid blitt inspirert av litteratur. Det er imidlertid ikke ofte vi finner instrumentalmusikk som er inspirert av diktning.

Kan historiens gang høres?

Å si at jeg har forenklet det 20. århundrets historie er en underdrivelse, men ved forenkling kan de større mønstrene tre tydeligere frem, skriver Orlando Gogh, mannen bak Stemmer.

BT 13.05: Det særegne privilegiet samtidskunsten har, er at den ikke konstaterer, men stiller spørsmål og fremmer det tvetydige, skriver Malin Barth.

12.05 Kvinnheringen: Barnekoret Nattergalen går på scenen med Datarock i Bergen 24. mai.

10.05 Ballade.no: – Jeg ble komponist fordi jeg elsket Stravinsky, Bach, BeeBop og Coltrane, og ingen av disse var tillatt som estetiske preferanser, sier Steve Reich. I slutten av måneden kommer han til Bergen.

Fra 1930-tallet av ble kinosalen en langt større formidler av symfonisk musikk enn konsertsalen. En viktig grunn til dette var at en rekke begavede komponister fra det turbulente Europa hadde funnet kunstnerisk eksil i Hollywood, midt under lydfilmens frammarsj.

Toke Møldrup (33) har vunnet flere internasjonale konkurranser og har holdt konserter i Carnegie Hall, Wigmore Hall, Musikverein Wien og Konzerthaus Berlin.

Mogens Dahl Kammerkor er et profesjonelt ensemble av utvalgte sangere fra hele Norden.

2014: Nordisk Messe (Verksomtale)

Skal jeg end vandre i dødsskyggens dal,
jeg frygter ej ondt;
thi du er med mig …

(Salmenes Bok)

Katrine Gislinge har i løpet av de siste tjue år etablert seg som en av Skandinavias mest markante pianister med både solo- og kammermusikk-konserter over det meste av Europa.

Bent Sørensen studerte komposisjon på det Jyske Musikkonservatorium.

Trilogien Pantomime er fylt med historier uten ord – både innen de enkelte satsene og som røde tråder gjennom verkene.

06.05 Sunnmørsposten: De ble invitert til å delta. Dirigenten la bare ut bitte litt agn først.

Kulturnytt, 05.05: «Pearl of Scandinavia ... er eit av ei rekkje (stykke) med terror som tematikk som er kome etter 22. juli-åtaka. Først dukka slike stykke opp på små, uavhengige teater, men no er dei på veg inn på dei etablerte scenene.»

03.05 TV2: Unge musikanter i Nord-Korea gleder seg til å fremføre «Kardemomme by».

En interessant blanding av komponister fra Norge, Russland og Tsjekkia, som alle kjente og satte pris på hverandre.

Robert Kulek er en amerikansk pianist av latvisk opprinnelse.

Kristina Mkhitaryan studerte med Ruzanna Lisician på Gnessin Musical College, et av de eldste og mest prestisjetunge konservatoriene i Russland.

Paul Hillier er fra Dorset i England og studerte ved Guildhall School of Music and Drama i London. Han er sanger, dirigent, komponist og forfatter, blant annet av bøker om Arvo Pärt og Steve Reich.

YXUS Ensemble ble etablert i 2013 og springer ut fra NYYD Ensemble, det viktigste ensemblet for samtidsmusikk i Estland i årene 1993 til 2012.

Theatre of Voices ble grunnlagt i USA av Paul Hillier i 1990, og etablert på nytt i Danmark da Hillier flyttet dit i 2003.

2014: Vilos Trio (Biografi)

Vilos Trio ble dannet i 2011 av fiolinisten Dalia Dedinskaite og cellisten Gleb Pyöniak, begge fra Litauen, og den norske pianisten Ole Christian Haagenrud.

Engegårdkvartetten ble dannet under midnattssolen i Lofoten i 2006, og ble allerede i sin første sesong invitert til å delta under Festspillene i Bergen og Oslo Kammermusikkfestival.

Terje Tønnesen har en sentral posisjon i norsk musikkliv, både som kunstnerisk leder for Det Norske Kammerorkester og som førstekonsertmester i Oslo Filharmoniske Orkester.

Det Norske Kammerorkester har fra starten i 1977 utviklet seg til å bli et av de fremste kammerorkestrene på den internasjonale konsertarenaen.

2014: Daniel Hope (Biografi)

Daniel Hope ble født i Sør-Afrika og vokste opp i England, hvor han tok eksamen ved Royal Academy of Music.

Hervé Niquet dannet ensemblet Le Concert Spirituel i 1987 med et mål om å revitalisere den franske store motetten.

Colin Currie har siden tidlig i karrieren gjort et banebrytende arbeid for å skape ny musikk for slagverk.