Live Chat Support Software
Festspillene i Bergen
Tettere på

Her kan du finne ut mer om festspillkunstnere og konsertprogram. Du kan også se videoer og lese anmeldelser og artikler fra media.

Vokal- og instrumentalmusikk er ikke adskilte verdener i Mozarts verk. Tvert imot hadde ikke komponisten problemer med å overføre melodier mellom sine operaer og symfonier.

Barokkens sang inn i det 20. århundre.

Nordiske drømmer (Verksomtale)

Fra iskald vinterhimmel til ilddans.

Lyden av nå (Verksomtale)

Improvisasjon, inspirasjon og politiske budskap.

Tysk struktur og folkloristiske fargepaletter.

Fargerikt felleskap (Verksomtale)

Fra stille mystisisme til dansende ritualer.

Tvetydige fortellinger om kjærlighet.

Operaen om bygdedyret (Verksomtale)

Med sin første opera Peter Grimes ble den unge Benjamin Britten med ett slag verdensberømt, og ikke uten grunn. I tillegg til genial og særpreget musikk rommer dette dramaet noe universelt gjenkjennelig: individet mot verden, og outsideren mot bygdedyret.

Rossinis Roma (Verksomtale)

For den unge Rossini er møtet med Romas tarvelige teater, strenge sensur og enda strengere publikum brutalt.

Til kveldens konsert har Mahan Esfahani satt sammen et meget intelligent program som byr på utelukkende musikkhistoriske godbiter. Gjennom musikk forteller han hvordan et lite, enkelt tema kan være grobunn for stor kunstnerisk utfoldelse.

En baltisk nasjonalkomponist mellom to klassikere

Miraklet Schubert (Verksomtale)

Mens Beethoven og Mozart uomtvistelig var genier, må vi kunne si at Schubert var et mirakel.

Sonatene på kveldens program har til felles at de er fulle av musikalsk dynamitt og dynamiske kontraster. Det gikk nesten 100 år mellom Beethovens første to cellosonater og Griegs eneste. På ulike måter sprenger de grensene for hva instrumentene har å gi.

Mens Schönberg i en periode med familieforviklinger lot seg inspirere av dikt, var det beundring og konkurranseinstinkt som trakk Mozart til strykekvartetten

Musikk kan si det ord ikke kan utrykke.

Sanger av Grieg og Schumann

I 1888 var en 23-årig finsk komponist med fornavnene Johan Julius Christian meget stolt. Han hadde for første gang fått utgitt ett av sine verk – en sang.

Store sonater (Verksomtale)

Sonaten er wienerklassisismens store musikalske form.

Du store verden (Verksomtale)

Grieg og hans forbindelser til Europas store tonekunstnere.  

Mozart, Prokofjev og Brahms

Mozart, Haydn og Glass

På Festspillene 2016 får du høre to heftige stykker av Arnold Schönberg, mannen som er kreditert med å ha revolusjonert klassisk musikk.

Goldbergvariasjonene er et av klaverlitteraturens største, mest monumentale og kanskje mest spilte verk.

Hvor er erotikken til stede i våre liv?

Denne kvelden tar utgangspunkt i «De lidelsesfulle mysterier», som omhandler døden, tvilen og kjærligheten til menneskene.

To epokers store komponistprofiler settes overfor hverandre i denne konserten med nordisk musikk.

Lyse mannsstemmer gjenoppliver barokkopera under Festspillene i Bergen.

Quatuor Diotima har med seg klarinettist Jörg Widmann, og byr på et klassisk repertoar med stort spenn.

Borodin-kvartetten feirer 70-årsjubileum med tre russiske mestre som har satt sin egen signatur på både russisk og europeisk musikk.

To romantikere og en modernist som hadde lite til overs for hverandre, men som delte beundringen for en kollega.

I år kan vi feire de to største nordiske komponistene som fulgte etter Edvard Grieg.

To franske mestre med deres felles idol – Mozart.

Det har nesten gått 300 år siden sist Leonardo Vincis Catone in Utica ble oppført, men i sin samtid var Vinci blant de mest berømte operakomponistene.

2015: På vandring (Verksomtale)

Trio Wanderer vandrer mellom rokokkoens og nyklassisismens 1700-tall til dagens aktuelle musikk.

Forestillingen Manifest 2083 er en monolog som handler om en mann, en skuespiller, som bestemmer seg for å spille Breivik med utgangspunkt i tekstsamlingen kalt 2083, som Breivik sendte ut umiddelbart før sin aksjon.

Pulses – patterns – phases (pulser, mønstre, faser) er tre karakteristiske trekk ved Steve Reichs energiske, men samtidig også meditativt absorberende musikk.

Kompani Camping lager uredd scenekunst om aktuelle politiske eller filosofiske problemstillinger i vår samtid. Vi er glade for å ha fått til et spennende samarbeid med Den Nationale Scene i Bergen og Festspillene i Bergen med urpremieren av forestillingen Pearl of Scandinavia. Samarbeidet viser et felles engasjement for at teater skal være en arena for å bearbeide og reflektere over viktige spørsmål.

Vi tenker på Georg Friedrich Händel (1685–1759) som en tysk komponist som bodde og virket i England, og det er riktig nok. Men han var også i Italia i sin tidlige ungdom – fra 1706 til 1710.

Opera- og lieder-komponister er alltid blitt inspirert av litteratur. Det er imidlertid ikke ofte vi finner instrumentalmusikk som er inspirert av diktning.

Kan historiens gang høres?

Å si at jeg har forenklet det 20. århundrets historie er en underdrivelse, men ved forenkling kan de større mønstrene tre tydeligere frem, skriver Orlando Gogh, mannen bak Stemmer.

Fra 1930-tallet av ble kinosalen en langt større formidler av symfonisk musikk enn konsertsalen. En viktig grunn til dette var at en rekke begavede komponister fra det turbulente Europa hadde funnet kunstnerisk eksil i Hollywood, midt under lydfilmens frammarsj.

2014: Nordisk Messe (Verksomtale)

Skal jeg end vandre i dødsskyggens dal,
jeg frygter ej ondt;
thi du er med mig …

(Salmenes Bok)

Trilogien Pantomime er fylt med historier uten ord – både innen de enkelte satsene og som røde tråder gjennom verkene.

En interessant blanding av komponister fra Norge, Russland og Tsjekkia, som alle kjente og satte pris på hverandre.

Musikk som skulle gjøre verden mer menneskelig.

2014: De to halvdeler (Verksomtale)

Den tsjekkiske forfatteren Milan Kundera, som også har en solid musikalsk bakgrunn og utdanning, har skrevet at litteraturhistorien er delt i to halvdeler.

Skjæringspunktet mellom Disney, drømmer og depresjon står sentralt i Christian Lollikes forestilling All My Dreams Come True.

En hyllest til italiensk tidligmusikk.

En fellesnevner for disse tre kvartettene er deres utilslørt utadvendte temperament.

Musikk som appellerer like mye til kropp som til hode.

2014: Emosjonelle rom (Verksomtale)

Felles for kveldens verker er hvordan de formidler mer sammensatte og dypere sider av følelseslivet, fra savn og resignasjon til trassig livskraft.

Norge i miniatyr og en hyllest til frihet, likhet og brorskap.

Gjennom tidsriktige instrumenter og barokk spillemåte får Freiburger Barockorchester frem nye og ukjente sider ved gamle mestere.

2013: Andreas Scholl (Verksomtale)

Den tyske liedtradisjonen forbinder vi først og fremst med romantikken. Samtidig har den røtter tilbake i den klassiske perioden.

2013: Fargefest (Verksomtale)

– Da jeg var liten visste jeg ikke hva hvitløk var. Nå er alle glade for at den norske silden har fått selskap av andre og spennende smaker. Den berikelsen bør vi huske på i møtet med andre kulturer, mener kunstnerisk leder av Fargespill, Ole Hamre.

Sammen med musiker Dickson Dee er Sang Jijia i ferd med å finne frem til Carte Blanche dansernes vendepunkt.

– Jeg har en praktisk tilnærming når jeg komponerer. Instrumen­tets egenart er alltid utgangspunktet, sier komponist Ketil Hvoslef.

2013: Olavs draumar (Verksomtale)

Olavs draumar er skrevet i et språk typisk for Fosse, spekket av potensial for klanger og musikk. Nettopp dét var bakgrun­nen for at ideen om å synge fortellingen.

Disse fire verkene omhandler alle det samme temaet: foreningen av folkloristisk materiale med den klassiske tradisjonen.

2013: Hagen Quartet (Verksomtale)

Ludwig van Beethoven gjorde for alvor strykekvartetten til en tumleplass for geniet.

2013: Kunst (Verksomtale)

Hun mener selv at hun skriver tragedier, men det er priser i komiklassen som renner inn.

I det siste har LP-platene kommet til heder og verdighet igjen. Utgravninger fra loft og kjeller legger til rette for gjenhør med barndommens musikkopplevelser.

L’Arpegiatta leter frem barokkens sangskatter, og improviserer over dem med smittende begeistring. Nå har de tatt turen rundt Middelhavet.

2013: Hyllest av hår (Verksomtale)

Den skjeggete dame representerer her en femininitet som samtidig både er mystisk, frastøtende og attraktiv. En uavhengig feminitet som verken kan kontrolleres eller puttes i boks.

«Den norske utgaven av bestselgeren Kvinne kjenn din kropp – en håndbok fikk en unik posisjon som et ikon for den kvinnelige seksuelle frigjøringen», skriver Hilde Danielsen i dette utdraget fra Norsk likestillingshistorie 1814–2013.

2013: Coelacanth (Verksomtale)

«Det er miksturen av det omsvøpsløst private og utstudert kunstferdige som etter hvert er blitt Winter Guests’ særmerke. Og i Coelacanth går de noen lange skritt videre», skriver Tom Remlov om Alan Luciens nye festspill- produksjon.

Fire komponister fra ulike generasjoner møtes i denne kon­serten. Et fellestrekk er inspirasjonen fra folkemusikken.

Charles Darwin tålte ikke å være til sjøs. Likevel la han ut på en jordomseiling med skuta Beagle. En reise som varte i fem år.

2013: Marco Polo (Verksomtale)

I denne reisen er ikke ankomst og avreise poenget, men selve forflytningen gjennom ulike landskap og kulturer.

Tre hjørnesteiner: Kveldens konsert byr på tre pianotrioer, fra det tidlige 19. århundret til det tidlige 20.

2013: BLAM (Verksomtale)

Teamet bak festspillforestillingen BLAM! elsker jobben sin. På scenen får de testet tyngdekraften og levd ut alle sine action-fantasier.

– Ole Bull var en stor improvisatør. Han tenkte som en god jazzmusiker. Vi trenger å gjenoppdage den måten å spille på innen klassisk musikk, mener Wolfgang Plagge.

2013: War Requiem (Verksomtale)

I år er det 100 år siden en av det 20. århun­dres betydeligste musikkpersonligheter, Benjamin Britten (1913–1976), ble født. Fest­spillene i Bergen markerer Britten-jubileet ved å vie avslutningskonserten i 2013 til det som mange anser som hans hovedverk, War Requiem.Kalender
22. mai - 05. juni 2019
M
T
O
T
F
L
S

13
14
15
16
17
18
19

20
21


6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16Samarbeidspartnere

Bergen kommune

Offentlig støttespiller

Espen Galtung Døsvig v/EGD

Festspillambassadør

Birgitte Friele

Festspillkonsul

Steinway Piano Gallery Oslo

Leverer Boston flygel til Festspillkontoret

Hordaland fylkeskommune

Offentlig støttespiller

Atea

IT-drift

Per Gunnar Strømberg Rasmussen v/Strømberg Gruppen

Festspillambassadør

Yvonne og Bjarne Rieber

Festspillambassadører

Norsk kulturråd

Offentlig støttespiller

Grieg Foundation

Festspillambassadør

Equinor Morgendagens Helter

Vi støtter Morgendagens Helter

Tom C. Steckmest v/Wallem Steckmest & Co

Festspillambassadør

Bergens Tidende

Kulturavisen

Ekaterina Mohn

Festspillambassadør

07000 Bergen Taxi

Festspilltaxi, ring 07000

Terje Lønne

Festspillambassadør

Handelshøyskolen BI

Tyngden du trenger


Kalender
22. mai - 05. juni 2019
M
T
O
T
F
L
S

13
14
15
16
17
18
19

20
21


6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16Samarbeidspartnere

Bergen kommune

Offentlig støttespiller

Espen Galtung Døsvig v/EGD

Festspillambassadør

Birgitte Friele

Festspillkonsul

Steinway Piano Gallery Oslo

Leverer Boston flygel til Festspillkontoret

Hordaland fylkeskommune

Offentlig støttespiller

Atea

IT-drift

Per Gunnar Strømberg Rasmussen v/Strømberg Gruppen

Festspillambassadør

Yvonne og Bjarne Rieber

Festspillambassadører

Norsk kulturråd

Offentlig støttespiller

Grieg Foundation

Festspillambassadør

Equinor Morgendagens Helter

Vi støtter Morgendagens Helter

Tom C. Steckmest v/Wallem Steckmest & Co

Festspillambassadør

Bergens Tidende

Kulturavisen

Ekaterina Mohn

Festspillambassadør

07000 Bergen Taxi

Festspilltaxi, ring 07000

Terje Lønne

Festspillambassadør

Handelshøyskolen BI

Tyngden du trenger


<