Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har pr�vd � tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Hopp til hovedinnhold
26. mai - 09. juni 2021

Erasmus Montanus

Forstyrrelser
Teater
Norgespremiere
Tidligere arrangement:

​Løssluppen og slagkraftig satire basert på Holbergs klassiker.

Kampen om virkeligheten er brutal både i vår verden og i Holbergs univers. I denne sviende komedien snus sannheter på hodet og vi blir med til utkantstrøk der viten og fremskritt bekjempes med vold om nødvendig. Og mor Nille er nok en sten. 

Verdensbildet i bygden rystes når den pompøse Erasmus kommer hjem fra studier i storbyen og forteller dem at jorden er rund. Alle kan jo se at den er flat! Det er ikke særlig populært å briske seg med vitenskapelige metoder og latinske gloser og attpåtil bytte navn fra Rasmus Berg til Erasmus Montanus.  

Den kjente teatermannen Christian Lollike har tatt opp tråden fra Ludvig Holberg og utfordrer religion og verdisyn som undergraver opplysningsidealer som vitenskap, frihet og toleranse. I Lollikes første versjon av Holbergs komedie, som hadde premiere på Aarhus Teater i 2017, er det ideen om at samfunnet vårt er tuftet på kristne verdier som settes på prøve. 

Lollike er kjent for å utforske og debattere strømninger i vår samtid. Han setter etablerte sannheter under lupen, og bruker alle teaterets virkemidler til å lage tankevekkende forestillinger med stor underholdningsverdi. 

Holberg var opptatt av de europeiske opplysningstenkerne og tok med seg dette tankegodset inn i sine skuespill. Man sto midt i en brytningstid, og diskuterte også verdispørsmål vi fortsatt gjenkjenner i dag. Motsetninger mellom folk og elite, bygd og by skaper stadig spenningsfelt i offentligheten. 

Den danske oppsetningen av Lollikes gjendikting vant flere teaterpriser, bl.a. som årets forestilling og årets scenedesign. I Bergen setter Lollike den opp med DNS' skuespillere og en storslått scenografi. Med referanser til kulisser fra Holbergs tid og levende dukketeater, dekker en smått absurd og moderne utbrettsbok hele scenen. 

«En sannhet er en løgn som er blitt gjentatt tilstrekkelig mange ganger.» 
– GOEBBELS 

Foto: DNS

Informasjon

Festspillene blir gjennomført i samsvar med regjeringens og lokale myndigheters gjeldende påbud og retningslinjer. Les mer her.

Arena

Varighet

​1 t 40 min 

Billetter

Ordinær: 520

Honnør: 440
BT Fordel: 390
Under 30 år/student: 190

Billetter kjøpes via Den Nationale Scene. 


Språk

​Fremføres på norsk.

Medvirkende

  • Christian Lollike regissør
  • Ida Grarup, David Gehrt scenografi, kostymer
  • Anders Kjems lysdesign
  • Lars Gaarde lyddesign
  • Johannes Wiggen Kramhøft, Trine Wiggen oversettelse
  • Annika Silkeberg dramaturg
  • Frode Bjorøy, Marianne Nielsen, Stig Amdam, Bjørn Willberg Andersen, Knut Erik Engemoen, Kamilla Grønli Hartvig, Ragnhild Gudbrandsen, Tormod Løvold, Pål Rønning medvirkende

En samproduksjon med

Den Nationale Scene og Aarhus Teater

Støttet av

​H. Westfal-Larsen og Hustru Anna Westfal-Larsens Almennyttige Fond og William Demant Fonden

Samtale

Koblet til chatbot
Hei! Ingen festspillansatte er tilgjengelige, men kanskje jeg kan hjelpe?
Hei! Jeg er Festspillenes chatbot. Hva kan jeg hjelpe deg med?

Takk for praten!

Hei! Kan vi hjelpe deg med noe?