Foto: Johanne Karlsrud

Ute og inne for 0-100 år

21. februar 2024

På Festallmenningen i hjertet av Bergen kan du oppleve lokale perler og internasjonale ensembler – alt helt gratis.

Dans, korps og interaktive kunstinstallasjoner utgjør kun en brøkdel av de nye programpostene du nå kan finne på fib.no. Til våren kommer også gigantiske dukkehender, en labyrint i storskala, dans med gaffateip, klassiske musikere og unge sirkusartister fra Fyllingsdalen teater.   

Nå er over 40 nye arrangementer lagt til årets program, flesteparten på gratisscenen på Festallmenningen. 

– Festspillene er for alle, og Festallmenningen er et av de beste eksemplene vi har på det. Grieg Foundations generøse gave til byen betyr at vi kan skape en arena som er åpen, tilgjengelig, gratis og med et vell av kunstneriske uttrykk for alle aldersgrupper, midt i Bergen sentrum, sier festspilldirektør Lars Petter Hagen. Dette er det tredje året på rad der Torgallmenningen omgjøres til Festallmenningen med støtte fra Grieg Foundation. I fjor trakk tilbudet 25 000 besøkende. – En stor andel av Festspillenes tilbud er gratis og tilgjengelig for alle. Vi er takknemlige for å ha støttespillere som ser verdien av dette og gjør det mulig å lage nye, kunstneriske møteplasser – sammen, sier festspilldirektøren.

I år som i fjor er det Sjøforsvarets musikkorps (SFMK) som står bak den første konserten på gratisscenen. De kommer fra Bergenhus Festning med messingensemble og komponister som Pat Metheny og Joe Zawinul står på programmet.  

SFMK er ikke det eneste korpset som skal stå på scenen. 45 unge og lovende barn fra Møhlenpris skolekorps skal fremføre Razika-låter gjestet av ingen ringere enn Razika-vokalist Marie Amdam. De følges av Datarocks egen Fredrik Saroea som tar pause fra rollen som Djevelen i Mesteren og Margarita, for å presentere utdrag fra sin mangslungne solokatalog på gratisscenen.  

På piano vil Håvard Gimse og Christian Ihle Hadland fylle Festallmenningen med Grieg, Sæverud og Chopin. De tidligere Jiří Hlinka-studentene har begge opptrådt på festivaler i inn- og utland, men det er sjelden de gjør konserter utendørs.

Storparten av de nye arrangementene egner seg for hele familien. Om været ikke ser lyst ut, kan du ta turen inn til Grieghallen. Inne i Peer Gynt-salen møter du et hav av glitter, glam og platåsko. Rock me Baby er en forestilling som viser at ettåringer og glamrockere har mer til felles enn du kanskje tror. Øystein Elle og Karstein Solli har laget et show som blander puddelrockens visuelle uttrykk og tunge riff tilpasset de minste.  

Bandet KaPLING! tar over stafettpinnen i Peer-Gynt salen. Musikken deres kan beskrives som en miks mellom Gorillaz, Tame Impala og Knudsen og Ludvigsen, med kubjelle.  

Unge og lovende tar selv over showet i De unges festspillforestilling. I en mangfoldig forestilling som krysser sjangre og kunstformer, kan du se talentfulle ungdommer som har jobbet hardt og lenge frem mot det som ofte er deres første festspillopptreden.

Årets festspill byr også på et arrangement i podcastformat: Nils Brenna og Harald Eia fra «Big 5» møtes til en samtale med Leif Ove Andsnes. Her skal de avdekke hvilke trekk som kjennetegner en som har vært blant verdenseliten av pianister siden tenårene. 

Andsnes har på forhånd tatt personlighetstesten Big Five, og svarene skal analyseres live. 

Blir han nevrotisk eller ettertenksom av å tilbringe halve året på reiser, hotellrom og solistoppdrag? Hvordan ligger han på skalaen sammenliknet med tidligere profilerte gjester? Hvem er egentlig Leif Ove Andsnes? Svarene kan bli morsomme, interessante og lærerike.  

Fra Chile kommer en forestilling med syv tenåringsgutter i hovedrollene. I teaterforestillingen Muligheten for ømhet, vil guttene presentere sin egen visjon om hva de vil si å være mann i en moderne verden ved å dele sine egne erfaringer om maskulinitet.  

«Med bakteppe i et verdenssamfunn der menn fortsatt leder kriger og står bak systematisk vold, får det å praktisere ømhet en revolusjonær kraft. Det åpner for andre former for maskulinitet, langt fra barbari og brutalitet», skriver teaterkompaniet La Re-Sentida, som står bak forestillingen.   

Kompaniet er opptatt av å bryte med etablerte tankemønstre, og forestillingen er blant annet et resultat av arbeidsgrupper med ungdom i alderen 13–17 år. 

Forhåndssalg med FiB Fordel: Med FiB Fordel-medlemskap kan du kjøpe billetter et døgn før alle andre. Ordinært billettsalg starter torsdag 22. februar kl 10:00. Les mer om medlemskapet her.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?