1001 forførende fortellinger

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • 1001 Forførende Fortellinger
31. mai 2014

Koreograf Angelin Preljocaj har skapt en sensuell helaftens danseforestilling basert på 1001 natt.

Den franske koreografen var særlig fascinert av sensualiteten og mystikken i 1001 natt, og med Les Nuits («Nettene») har han laget en heftig forestilling der mange forskjellige dansestiler er representert.

– I samlingen finner man svært ulike fortellinger, som trer frem én etter én som russiske dukker. Tekstene har fått generasjoner av lesere til å drømme, tiltrukket og fascinert av eventyrenes fantastiske og erotiske dimensjon, skriver Preljocaj i sin introduksjon til forestillingen.

Angelin Preljocaj har koreografert over 45 stykker for sitt eget kompani Ballet Preljocaj, og har også jobbet med store kompanier i New York, Berlin og Paris. Kompaniet er etterspurt internasjonalt, og turnerer denne våren i USA, Italia, Israel, Frankrike og Tyskland.

For femten år siden laget Preljocaj en forestilling som også hadde erotikken som tema.

– Jeg ville gjerne se på tematikken igjen, men nå i en mer storslått sammenheng mens jeg samtidig beholdt mystikken og fascinasjonen som Orienten fortsatt fremkaller i vår kollektive underbevissthet, skriver koreografen.

Selv ble han født i Frankrike, av albanske foreldre. Han utdannet seg i New York, men dro tilbake til Frankrike for å grunnlegge sitt eget kompani. Ballet Preljocaj har sin base i Aix-en-Provence, et stykke utenfor Marseille. I fjor fikk den helaftens danseforestillingen sin urpremiere i den franske havnebyen, som en del av kulturbyåret der. Festspilloppsetningen i Grieghallen er forestillingens Skandinavia-premiere.

Koreografen hadde også den kvinnelige fortelleren fra eventyrsamlingen i tankene da han jobbet med forestillingen.

– Noe av det fascinerende med 1001 natt er virkemiddelet som blir etablert gjennom Scheherazadefiguren. Språket, kulturen og intelligensen hennes gjør henne til en bastion mot barbariet og utfordrer oss med hensyn til kvinners plass i våre samfunn, skriver Preljocaj.

Scheherazade er figuren som binder den arabiske eventyrsamlingen fra 800-tallet sammen. Hennes brudgom, sultanen, har besluttet å drepe kvinnen han har hos seg hver kveld. Med list redder Scheherazade sitt eget og sine medsøstres liv, ved å fortelle – men ikke fullføre – et nytt eventyr hver natt.

I Grieghallen 03. juni står 18 dansere på scenen for å formidle sin forførende versjon av 1001 natt. Lydbildet er skapt av den belgiske artisten Natacha Atlas og komponisten Samy Bishai, som begge er kjent for å mikse arabiske og vestlige elementer, og inneholder både arabisk pop, This Is a Man’s World og elektronika.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?