181,4 KVM med ytringsfrihet

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • 181,4 KVM Med Ytringsfrihet
20. mai 2014

Åtte studenter har denne våren jobbet med et prosjekt om ytringsfrihet sammen med multikunstneren Staffan Mossenmark. Prosjektet er nå ferdig og beskjeden er klar: De vil se et større engasjement blant folk.

Det sier student Karoline Kolby. På torsdag og lørdag befinner hun seg på Torgallmeningen, der hun og de andre studentene inviteret Bergens befolkning til å delta på ulike aktiviteter og stunts. Her blir det sjakk, høytlesning, stillelesning, fotball, DJ og dansegulv – for å nevne noe.

Det har vært en lang og interessant prosess. Prosjektet har vært i endring og utvikling fra dag en og frem til nå når det skal vises frem. Vi er jo åtte studenter med veldig ulik bakgrunn og interesser, som alle har tilført prosjektet noe. Det har gjort det veldig spennende.

Vi hadde utallige idéskisser da vi startet med prosjektet. Vi hadde veldig få rammer, men fikk beskjed om at det skulle være et prosjekt for et bredt publikum og derfor burde skje i det offentlige rom. Vi ville også knytte det opp mot 200-årsjubileet for grunnloven. Så med det i bakhodet ble valget av ytringsfrihet naturlig.

Jeg må innrømme at selv etter å ha jobbet med temaet, synes jeg at det er et vanskelig spørsmål å svare på. Ytringsfrihet for meg er kanskje det å kunne ytre sine meninger. Ikke bare i form av snakking og sosiale medier, men mer hverdagslige handlinger. Det å kunne delta på de aktiviteter man har lyst til, for eksempel. For når alt kommer til alt, bruker jeg kanskje ytringsfriheten min mer enn jeg tror, bare ubevisst. Dette prosjektet har gjort meg mer bevisst på det. Så nå håper jeg at prosjektet har samme effekt på publikum.

– Jeg er veldig spent på å se publikums reaksjoner og oppfattelser av prosjektet. Nerven er jo nettopp det å utfordre mennesker til å ta i bruk mulighetene de har. Å minne folk på å engasjere seg i samfunnet. Vi vil rett og slett at folk skal tenke, om så bare i noen sekunder, på mulighetene man har i det samfunnet vi lever i. Det eksisterer et offentlig rom. Ytringsfriheten er lovbestemt. Vi har en frihet ikke mange har. Vi vil oppfordre folk til å bruke den!

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?