200 unge musikere fra Caracas til Festspillene!

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • 200 Unge Musikere Fra Caracas Til Festspillene!
06. mai 2011

Caracas Ungdomssymfoniorkester er på topp internasjonalt nivå takket være musikkopplæringssystemet El Sistema, som gir gratis undervisning til over 400.000 barn og unge i Venezuela. Mange av barna kommer fra landets fattigste områder. I Bergen skal orkesteret spille konsert med like mange kulturskolebarn fra hele Norge.

Etter tre ukers intens jobbing har Festspillene i samarbeid med flere privatpersoner, Bergen kommune og El Sistema selv, klart å samle nok midler til å dekke reise og opphold for 220 personer. Med et så stort orkester rommer bare instrumentene nærmere 100 kubikkmeter. Også mannen bak El Sistema, Maestro José Antonio Abreu, skal være i Bergen den siste festspillhelgen.

– Dette er helt unikt! Vi har lenge ønsket å inngå et langsiktig samarbeid med El Sistema, både på grunn av det kunstneriske nivået på orkestrene, men først og fremst fordi det er et helt fantastisk sosialt prosjekt som viser musikkens mulighet til å påvirke folks livssituasjon, sier festspilldirektør Per Boye Hansen. Han fikk besøke Caracas og sjefen for El Sistema i slutten av mars.

Under oppholdet ble fascinasjonen for prosjektet desto større, og da det etterspurte Caracas Ungdomssymfoniorkester måtte avlyse sin Asia-turné på grunn av situasjonen i Japan, ble Festspillene spurt om de ville ha besøk av orkesteret allerede i år.

– Det var en sjanse jeg ikke kunne la gå fra meg, selv om det betydde at vi måtte kaste oss rundt. Det er fantastisk å kunne presentere et så stort orkester på dette nivået! I tillegg vil det lede til flotte møter med norske unge musikere og gi festspillpublikum og andre mulighet til å bli kjent med dette unike musikkopplæringssystemet, sier Per Boye Hansen.

I tillegg til å spille på familiekonserten i Grieghallen lørdag 4. juni sammen med 210 norske barn, blir de unge musikerne å se andre steder i byen denne helgen. Maestro José Antonio Abreu holder også foredrag om El Sistema lørdag 4. juni.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?