Åpner Festspillene med frihetskamp

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Åpner Festspillene Med Frihetskamp
02. september 2013

Sangere fra Palestina, Sri Lanka og Sør-Afrika går sammen med nordiske sangere og Bergen Filharmoniske Orkester i en hyllest til frigjøringskamper under festspillåpningen neste år.

– Vi åpner Festspillene 2014 med en spektakulær, fargesterk og tankevekkende forestilling om frigjøring som vi har kalt Stemmer. Forestillingen presenteres av Festspillene i Bergen og Bergen Nasjonale Opera. Utgangspunktet er det norske grunnlovsjubileet og frihetskamper i India, Sør-Afrika og Palestina, forteller festspilldirektør Anders Beyer. 

Bak denne verdenspremieren står den britiske komponisten Orlando Gough. Han er kjent for sine fantasifulle forestillinger som kobler profesjonelle og amatører, lokale helter og internasjonale kor og solister. Edvard Grieg Kor og amatørkor fra hele Hordaland skal medvirke i prosjektet. Premieren er 21. mai i Grieghallen.

- I Stemmer bindes ulike musikalske uttrykk sammen med tekstutdrag fra grunnlovstekster, uavhengighetserklæringer, protestsanger, folkeviser og motstandslyrikk fra en rekke land, forteller Mary Miller, direktør for BNO, som har arbeidet med Gough i Storbritannia, USA og Norge.

Til festspillforestillingen har forfatter Astrid Luisa Niebuhr (19) og medlemmer av Fargespill fått i oppdrag å skrive en ny norsk grunnlov. Denne skal fremføres som forestillingens store finale.

Palestinske Reem Kelani, Manickam Yogeswaran fra Sri Lanka, den sørafrikanske sangeren Thandi Swaartbooi og samiske Wimme Saari opptrer her sammen med operasangerne Hanna Husáhr og Njabulo Madlala. I tillegg medvirker fiolinist og felespiller Nils Økland, et band ledet av Ole André Farstad, kor fra hele Vestlandet og Bergen Filharmoniske Orkester.

Stemmer presenteres av Festspillene i Bergen og Bergen Nasjonale Opera i samarbeid med Bergen Filharmoniske Orkester og Den Nationale Scene.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?