Avslutter minifestival med svære, fengende verk

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Avslutter Minifestival Med Svære, Fengende Verk
04. juni 2015

– Det finnes ikke noe finere enn å spille med unge, sultne musikere, sier Leif Ove Andsnes.

I Grieghallen søndag 07. juni spiller pianist Leif Ove Andsnes sin siste festspillkonsert i år. Da har han ledet an i en serie på tre konserter, med tre mentorer og fire unge musikere, i tillegg til to konserter i Griegs villa.

– Det er nesten en minifestival i festivalen, sier Andsnes med et smil.

– Til serien har jeg valgt ut litt originale verk og masse uvanlig musikk som jeg er veldig glad i, som for eksempel Sibelius-stykkene vi spilte på Logen. Til Grieghallen har jeg plukket stykker som fyller det store rommet – svære, fengende verk som det er utrolig gøy og utfordrende for musikerne å spille, sier han.

«Tre godbiter» har han tidligere kalt stykkene. På programmet står Tsjajkovskijs eksplosive Souvenir de Florence, Brahms’ pianokvartett nr. 3, som inneholder en av komponistens alle vakreste melodier, og en sonate av Bartók som får fiolin og piano til å smelte sammen.

De fire yngste på laget er Eivind Holtsmark Ringstad og Ellen Nisbeth på bratsj, fiolinist Ragnhild Hemsing og cellist Frida Fredrikke Waaler Wærvågen.

– Men dette er ikke unge talenter; det er virkelige gode unge musikere, sier Andsnes.

Han understreker at dette ikke er noen hierarkisk læresituasjon, og har flere ganger tenkt at det er han som har noe å lære av de unge.

– Unge musikere gir jernet. De har stor spilleglede og kvalitet, og er veldig lyttende i arbeidet sitt. En slik serie betyr at de får spilt store konserter med mer etablerte artister, men jeg er også interessert i at de skal komme med sine ting og utvikle dem, sier han.

Med seg som mentorer har pianisten fra Karmøy fiolinist Akiko Suwanai og cellist Tanja Tetzlaff.

– Jeg har spilt med Akiko tidligere. Hun har en egen festival i Japan, og et strøk av en annen verden, men er kanskje ikke så kjent i Norge, sier Andsnes.

Tanja Tetzlaff, som tok over da Torleif Thedéen måtte melde forfall, er en artist Andsnes kjenner godt. Han karakteriserer henne som en lydhør musiker med stor erfaring.

Etter flere dager sammen i Bergen ser alle musikerne frem mot den store avslutningen i Grieghallen.

– Det blir mye fengende, gøy musikk – hold ørene åpne! oppfordrer Andsnes.

Tidligere under årets festspill ble det nye talentprogrammet Crescendo lansert. Her er blant annet bratsjist Eivind Holtsmark Ringstad med som toppsolist. Programmet er et samarbeid mellom Festspillene i Bergen, Barratt Due musikkinstitutt og Oslo-Filharmonien. Les mer om Crescendo her.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?