Byr på 230 festspillarrangement

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Byr På 230 Festspillarrangement
19. februar 2013

Den nye direktøren for Festspillene i Bergen, Anders Beyer, kunne i dag presentere ett av de mest omfangsrike programmene noensinne med en rekke urpremierer, et bredt musikkprogram og utendørsshow.

– Festspillene i Bergen skal stå for energi og livsglede, en fest som er utforskende og uredd, men samtidig tilgjengelig og åpen, sier Anders Beyer som i dag presenterte programmet for hans første festspill 22. mai-5. juni.

Beyer ønsker å innføre en kulturell unntakstilstand i byrommet og inviterer blant annet til et multimediashow i regi av tyske Phase 7. Da skal 35 lyssatte små helikoptre danse over Lille Lungegårdsvann til nyskrevet musikk, kor, elektroniske beats og en lur.

Nye sceneproduksjoner

Festspillene i Bergen er Norges største musikk- og teaterfestival, og er blant annet kjent for sine urpremierer. Årets festival er intet unntak. På programmet står nyskrevet dramatikk av to av Norges mest fremadstormende koreografer og scenekunstnere, Alan Lucien Øyen og Jo Strømgren. Øyen lager en grenseløs odyssé spunnet over myten om Orpheus og den forhistoriske dypvannsfisken Coelacanth. Forestillingen av Strømgren tar utgangspunkt i Charles Darwins Origin of Species. På scenen står skuespillere fra danske Mungo Park. Åpningsforestillingen er Tan Duns opera Marco Polo, som med dette blir oppført for første gang i Skandinavia. Den britiske regissøren og videokunstneren Netia Jones lover en opera man aldri har sett maken til.

Klassiske og nye takter

Foruten å ha invitert de største norske klassiske stjernene, holder tre av Norges symfoniorkestre konsert under festivalen. I tillegg presenteres internasjonale navn som L’Arpeggiata, Andreas Scholl og Freiburger Barockorchester. Beyer utvider også den kunsteriske profilen og inkluderer bl.a  elektronisk musikk og pop i sitt program.– Vi har blant mellom annet invitert navn som Ugress, Stockhaus og Mari Kvien Brunvoll til å tolke klassiske verk på sin måte og har inngått et samarbeid med Borealis-festivalen og Ekkofestivalen om tre andre konserter på Østre, sier han.Det blir også et stort tilbud for barn og unge under festivalen, hvor canadiske Cirque Éloize er en av satsingene.

Reise, vann og kvinner

Anders Beyer ankom Bergen i vår og oppdaget raskt at byen er besjelet med vann både over- og nedenfra.– Det livgivende vannet har bragt verden til Bergen og det har ført bergensere til fjerne himmelstrøk. Det har gjort Bergen til en kosmopolitisk by som man har lyst til å dykke ned i og være en del av, sier Beyer som derfor har vann og reise som en rød tråd gjennom programmet.Samtidig markeres 100-årsjubileet for kvinners stemmerett med en rekke sceneproduksjoner som tematiserer kvinnerollen. Festivalen får også besøk av forfatteren Sofi Oksanen og Vigdis Vigdis Finnbogadóttir, verdens første folkevalgte kvinnelige statsoverhode.  Islands tidligere president skal holde talen sammen med kulturminister Hadia Tajik.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?