Caracas Ungdomssymfoniorkester inntar byen

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Caracas Ungdomssymfoniorkester Inntar Byen
01. juni 2011

Ungdommene fra dette etterspurte orkesteret fra Venezuela har begynt å ankomme Bergen, og gleder seg veldig til å spille konsert i Grieghallen sammen med 200 norske barn og unge.

Caracas Ungdomssymfoniorkester, som gjester Festspillene med sine 200 musikere, har nådd sitt internasjonale toppnivå takket være musikkopplæringssystemet El Sistema. Skolen gir i dag gratis undervisning til over 400 000 barn og unge i Venezuela, mange av dem fra fattige og kriminelt belastede områder.

Bredde og kvalitetTanken bak El Sistema er å gi barn og unge en mulighet til å realisere seg selv personlig og profesjonelt gjennom musikken. For dem som har et særskilt dårlig utgangspunkt, blir dette også en mulighet til å komme ut av fattigdommen og kriminelle miljøer.

– Det ligger i musikkens natur at man kan danne sosiale grupper som orkestre og kor, der barna kan lære seg å fungere sosialt og jobbe sammen på lag. Det er nesten unikt for musikken, sier grunnleggeren José Antonio Abreu i en prisbelønt dokumentarfilm om El Sistema.

Men selv om det sosiale aspektet er viktig, er den musikalske kvaliteten sentral. Som Henry Crespo, dirigent og lærer ved musikkskolen i Maracay sier:

– Vi redder dem fra fattigdom, men produserer kvalitetsmusikk.

Over en million utdannedeDa politiker, økonom og musiker Abreu startet skolen i 1975, krevde driften og fremdriften mye idealisme fra ham og hans medarbeidere. I dag kommer 90 % av driftsmidlene til skolen fra staten, resten fra private. Siden starten har 1,2 millioner unge tatt del i undervisningen. El Sistema samarbeider også med rehabiliteringssentre, og tilbyr døve, blinde og andre funksjonshemmede opplæring i musikk eller i å bli instrumentmakere. Skolesystemet har spredd seg videre ut i verden, blant annet til Sør-Afrika og Skottland.

El Sistema har i dag godt over hundre barne- og ungdomsorkestre. Det er seks store ungdomsorkestre bare i Caracas. Mest berømt er Simón Bolívar Ungdomssymfoniorkester, som debuterte i Carnegie Hall og på BBC Proms i 2007 til begeistrede kritikker. Caracas Ungdomssymfoniorkester, som kommer til Bergen, er en av de viktigste orkesterne som er sprunget ut av Simón Bolívar-konservatoriet. Musikerne er mellom 14 og 22 år og spiller et krevende symfonisk repertoar med stort artisteri. Orkestret har turnert bl.a. i Venezuela, Colombia, Tobago og Trinidad. Den verdensberømte pianisten Gabriela Montero, som gjestet Festspillene i fjor og blant annet improviserte over musikkønsker fra publikum, har for øvrig også sin bakgrunn fra El Sistema. Kilder: www.fesnojiv.gob.ve, Wikipedia, filmen El Sistema – en unik musikkskole av Paul Smaczny og Maria Stodtmeier.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?