Den norske solistpris til svenske Ellen Nisbeth

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Den Norske Solistpris Til Svenske Ellen Nisbeth
26. mai 2013

«Bratsjist Ellen Nisbeth inntar scenerommet med en naturlig autoritet og med kunstnerisk overskudd», heter det i juryens begrunnelse. Hun overbeviste både på sin solokonsert  og i finalen i Håkonshallen i kveld.

Den norske solistpris var i år åpen for alle de nordiske landene, og de fem deltakerne har vært plukket ut fra de største symfoniorkestrene i hvert land. Etter at hver hadde hatt sin solokonsert i Troldsalen ved Edvard Griegs villa, og etter en storslått finale i Håkonshallen søndag kveld, var det klart:  Sveriges kandidat Ellen Nisbeth ble den som mottok utmerkelsen som Nordens største solisttalent. Prisen er på 100 000 kroner, og er gitt av Bernt Fossum.

Juryen mener Nisbeth bergtar publikum med sin personlighet og sin helt gjennom særegne musikalske stemme:

«Klangfargepaletten synes å være uendelig for Ellen Nisbeth. Med sitt instrument får hun musikken til å dirre om munnviken, som når vi blir beveget. Jurymedlemmene ble rørt over Ellen Nisbeths utstråling, tekniske evner, og den vakre tone hun fremtryller på sitt instrument», heter det i juryens begrunnelse.

Juryen, som ble ledet av festspilldirektør Anders Beyer, besto av islandske Hermann Stefansson, soloklarinettist i Kungliga Filharmonikerna i Stockholm, den norske trompetisten Tine Thing Helseth og svenske Camilla Lundberg, produsent i SVT.

Ellen Nisbeth (f. 1987) er regnet som en av de mest lovende bratsjister i dag. Nylig ble hun kåret til «Årets solist» i Sverige og hun har allerede spilt med flere av de nordiske symfoniorkestre. Ellen er engasjert til flere solistoppgaver i de kommende sesongene og ønsker å være en ambassadør for bratsjen som soloinstrument. Hun er en pasjonert kammermusiker og har tidligere spilt bl.a. på Festspillene og Martin Frösts Vinterfest i Sverige. I Norge har Ellen hatt verdenspremiere på Arne Nordheims bratsjkonsert, og i sin avsluttende solistdiplomeksamen ved Norges Musikkhøgskole fremførte hun Rolf Wallins bratsjkonsert med Kringkastingsorkestret.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?