Det var en gang et menneske

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Det Var En Gang Et Menneske
03. mars 2016

Det var en gang et menneske var første forestilling på Folkets festspillscene og hadde urpermiere på DNS under Festspillene i mai 2015.

Under festspillene 2014 siden satt regissør Vibeke Flesland Havre i en campingvogn på Festplassen og inviterte mennesker til å komme inn og fortelle historier. I tillegg ble det annonsert i avis og på radio at Festspillene i Bergen søkte historiefortellere. Sammen med dramaturg Anders Hasmo Dahl, valgte Vibeke ut 11 mennesker som skulle dele fra sine liv på scenen. Hele vinteren ble det ukentlige workshops og en forestilling vokste frem. Det spennende er at ingen, heller ikke Vibeke, ante hvordan resultatet skulle bli. Hele vinteren og våren 2015 var en prosess der deltakerne skulle bli trygge på hverandre og på det å fortelle historier. Underveis samlet Vibeke og Anders på historier og testet ut mange forskjellige aktiviteter og dramaturgiske grep. Deltakerne har ropt og snakket i munnen på hverandre på sinnaTV, de har hengt opp klær, spilt på instrumenter, sunget, lest dikt og laget kart over sine liv. På en av workshopene var hele Lille Scene dekket av papirlapper og tråder på kryss og tvers, en annen gang ble det sløyet fisk på Cornerteateret. Hele forestillingen ble bygget av deltakernes egne historier og egenskaper.

Parallelt med denne prosessen jobbet resten av det profesjonelle teamet bak forestillingen med å gi forestillingen god kunstnerisk kvalitet: Marte Stormo på lys, Silje Sandodden Kise på scenografi og Gunnar Innvær på lyd. En rekke scenografier ble testet underveis, og til slutt ble forestillingen vevd sammen og plassert i en liten bar i Wien, skapt på Lille Scene på DNS. 29.mai var det endelig duket for premiere. Deltakerne, som i ukesvis hadde jobbet intensivt med manus og formuleringer, artikulert setninger med vinkorker i munnen og tilbrakt mange lattermilde timer på teateret, skulle endelig få fortelle sine historier til publikum.

«Det var en gang et menneske» ble en publikumssuksess og fikk oss til å kjenne på at vi tross alt bare er mennesker alle sammen, på godt og vondt. Det ble satt opp fire ekstraforestillinger og samtlige åtte visninger ble solgt ut. Ikke verst for en gjeng med «vanlige» folk.

Les artikkel fra de innledende prøvene for forestillingen her.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?