Elefanter ingen adgang

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Elefanter Ingen Adgang
27. mai 2014

På nysirkus er det menneskene som står for alle triksene.

Hva er de tre første tingene du tenker på når du hører ordet «sirkus»? For mange er det «telt», «elefanter» og «klovner». En nysirkusartist vil heller at du skal tenke «Oooo», «aaaa» og «oi!»

Under årets festspill kan du oppleve nysirkusforestillingen Traces i Grieghallen. Her blir det høyspent akrobatikk, iblandet skating, basket og en god dose dans og musikk, når en gruppe urbane ungdommer utfordrer hverandre til å teste grensene.

Begrepet «nysirkus» kommer fra det franske «cirque nouveau». Denne nye sirkustradisjonen oppsto på 70-tallet, og er en videreutvikling av sirkuskonseptet. Artistene flyttet fra det det store, runde teltet og inn på mer tradisjonelle scener og erstattet elefantene og de andre dyrene med elementer fra andre kunstarter, som for eksempel ballett, rock, film og varieté.

Fokuset skiftet til menneskelige evner og vågemot, i kombinasjon med alt fra ballett-koreografi til motorsykler. Artistene lager moderne fortellinger og skaper karakterer. Også musikken har en utvidet rolle, ofte med nyskrevne komposisjoner og musikere som opptrer sammen med sirkusartistene på scenen.

Nysirkus har sitt utspring i Frankrike og Canada. Verdens største nysirkus, Cirque du Soleil, har sitt hovedkvarter i Montreal og kan skryte av over 100 millioner publikummere siden starten på midten av 80-tallet. I dag har nysirkuskompaniet mer enn 1300 artister i staben sin og en rekke forestillinger i nærmere 20 land.

I Norden er det svenske Cirkus Cirkör mest som er kjent. Kompaniet har gjestet Festspillene to ganger, med stor suksess.

I år får vi besøk av en annen kanadisk gruppe, Les 7 doigts de la main. Kompaniet hadde en sentral rolle under åpningsseremonien av OL i Sotsji i vinter, og er i ferd med å etablere seg som et av de mest anerkjente i bransjen internasjonalt.

Traces blander de elegant nysirkus med gatekunst og -akrobatikk. Fellesnevnerne er eksplosiv energi, poesi og humor. «Mad, pulse-raising magic», skrev New York Times.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?