– En bauta i dansk musikk

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • – En Bauta I Dansk Musikk
10. januar 2012

Fiolinisten Peter Herresthal ble forhekset av Per Nørgårds musikk og gleder seg til å presentere den store danske komponisten for festspillpublikummet.

Imageqp8wm.Png

– Per Nørgård er en av de store komponistene i nordisk musikkhistorie. Når vi skal fokusere på dansk musikk på to konserter, er han en selvfølge. I år fyller Nørgård 80 år, så det er en fin anledning til å invitere ham til Bergen. Her skal han også selv fremføre et verk, forteller Herresthal, som er kurator for to konserter 27. mai kalt «Danske nedslag».

Nå gir han også ut en cd med Nørdgårds fiolinkonserter 1 & 2 sammen med Stavanger symfoniorkester (SSO).

Nær venn av NordheimPer Nørgård har skrevet over 300 verk, deriblant symfonier, kammermusikk, kor, opera, elektronisk musikk, ballet og filmmusikk. Han regnes også som en inspirasjonskilde for en hel generasjon av danske komponister, og har samme posisjon i Danmark som Arne Nordheim hadde i Norge.

– Nørgård var en nær venn av Arne Nordheim og Nordheim anså ham som en av verdens ledende komponister. I TVs barndom var faktisk både Nordheim og Nørgård ganske upopulære på grunn av sin elektroniske musikk som var hyppige «pause- og teknisk feil»- innslag, men senere ble de sine lands ledende komponister og ikoner for samtidsmusikken, sier Peter Herresthal.

Tett samarbeidHerresthal har spesialisert seg på nye verk for fiolin og orkester og har det siste året vært solist med en rekke orkestre i Australia, USA og Europa. Han hadde et nært forhold til Arne Nordheim, og det var ham som presenterte Herresthal for komponisten Nørgård første gang. Siden møttes de personlig da Herresthal spilte hans fiolinkonsert nr. 1 sammen med Kringkastingsorkesteret i 2003 og fra da av har de jobbet tett sammen og turnert med fiolinkonsertene i Europa og USA.

Hekseri og naturPer Nørgård har også dedikert et verk til Herresthal, som han beskriver som en fiolinist som tryller frem et «nærmest naturfenomenalt virtuost hekseri». På den første konserten i Håkonshallen 27. mai skal han fremføre fiolinkonserten «Borderlines» sammen med strykere fra SSO.

- Denne fiolinkonserten opplever jeg som en sørgesang  med glimt av håp - tragisk og vakker på samme tid. Mikrotonaliteten fra naturtone skalaen veksler med den tempererte klassiske skala . Det klinger som om musikken er hentet fra naturen selv - men den er svært vanskelig å utføre også for orkesteret. Én ustemt streng kan gjøre det umulig...

Samtale med NørgårdPå denne samme konserten står flere danske komponister på repertoaret og her er det vakre og nesten sakrale en fellesnevner. Dirigent Andrew Manze har arrangert den gamle musikken av Dietrich Buxtehode og Jon Dowland for strykere og den omkranser Nørgård og Carl Nielsen .

Senere på kvelden spiller Athelas Chamber players fra København verk av Nørgård og her medvirker han selv på piano. Foran de to konsertene, i Håkonshallen kl. 14.15, møter vi Nørgård i samtale med musikkviter Morten Eide Pedersen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?