En høysang til begjær

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • En Høysang Til Begjær
20. februar 2015

Ikke for sentimentalt, ikke for klissete – bare vakkert, nært og lidenskapelig. Å lage musikk til Salomos høysang, er ikke bare enkelt.

Eg søv, men hjartet vaker. Høyr, kjærasten bankar på!

I Håkonshallen, under de glitrende lysekronene i den 750 år gamle festsalen, skal Ane Dahl Torp fremføre utdrag fra Salomos høysang omkranset av ny strykemusikk. Uttrykket skal være sensuelt, mystisk og en feiring av kjærlighetens gleder. Men her er ikke bare sødme. Her er også hjerteskjærende lengsel, usikkerhet og rasende begjær.

Det er flere teorier om hvordan samlingen av kjærlighetslyrikk har havnet i Det gamle testamentet. Høysangen er til tider blitt tolket som religiøs tekst, men det er liten tvil om at det er kjærlighet og erotikk det handler om.

– Tekstene er som en eldgammel erotisk og poetisk dagbok. Det er kanskje nettopp derfor den treffer oss så direkte i beskrivelsen av de to unge menneskene som bare lengter etter én ting: å ha hverandre, sier komponist Nils Henrik Asheim, som nå jobber med å finne stemninger, tema og motiver som underbygger og utfyller den vakre teksten.

Set meg som eit segl på hjartet ditt, eit stempel på armen din!

Han har arbeidet tett med Ane Dahl Torp i utvelgelsen av tekstlinjene til det 25 minutter lange bestillingsverket. Musikken som flettes rundt teksten, fremføres av Ensemble Allegria – et ungt kammerorkester som liker å gå nye veier.

Asheim har tidligere tenkt at disse bibelske kjærlighetsdiktene er ganske umulige å jobbe med musikalsk. Han var rett og slett bekymret for at uttrykket skulle bli for klissete. Men etter hvert som han er blitt eldre ser han på det som en spennende utfordring. I korverket han laget til Kronprinsparets bryllup i 2001, ble også utdrag fra Høysangen brukt, ogkomponisten lar seg stadig fascinere og inspirere av de poetiske, men også direkte vendingene.

– Når jeg skal skape musikk til noe som dette, handler det om å ha nok erfaring til å porsjonere ut de musikalske temaene og virkemidlene. Både musikken og tekstene skal ha rom rundt seg. Treffer vi riktig, blir dette utrolig sterkt, sier han.

For kjærleiken er sterk som døden, lidenskapen ubøyeleg som dødsriket. Han brenn som logande eld.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?