Festallmenningen. Foto: Thor Brødreskift

Festallmenningen

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Festallmenningen

Torgallmenningen er pyntet til fest og klar for konserter og opptredener – gratis og åpent for alle.

Torgallmenningen er forvandlet og pyntet til fest med ny scene og nye publikumsområder i anledning de 71. Festspillene i Bergen.

Vi feirer med kjære venner og nye bekjentskaper, og håper at akkurat du vil ta turen innom!  Scenen på Festallmenningen er muliggjort av Grieg Foundation, som har inngått en ny, flerårig samarbeidsavtale med Festspillene som gjør det mulig å skape en gratisarena for alle midt i sentrum i de tre neste festivalene. Gratistilbudet trakk over 30 000 besøk i fjor, les mer om Festallmenningen her.

På veggene rundt Sundt-huset finner du Før jeg dør.

Før jeg dør eller Before I Die er et globalt kunstprosjekt som inviterer folk til å reflektere over eget liv, og betrakte hva som betyr mest for en selv og andre. Prosjektet ble startet i New York av kunstner Candy Chang etter en nær morsfigur gikk bort, men hun trodde aldri at de interaktive veggene skulle få et liv utenfor hennes eget nabolag. Dagen etter veggene kom opp, var de dekket med ønsker og drømmer fra anonyme naboer. I dag finnes det over 5000 vegger i 78 land og på 35 språk. Les mer her.

Regntegn

Mellom Bergens sju fjell regner det omtrentlig 230 av 365 dager i året. Armert med støvler, paraply og regntøy skritter selvsikre bergensere mot sine destinasjoner i de mest horisontale byger. I surt og vått plaskregn søker Regntegn å kommunisere via vannet.

Skoleelever i Bergen har fått spørsmål om hva de står for i hverdagen, og svarene deres er sprayet på bakken med et hydrofobisk middel. Når det regner, dukker skriften opp. Så om det er vått i været under Festspillene, se ned og let etter en oppkvikker eller ettertanke!

Det hydrofobiske middelet er miljøvennlig og forsvinner av seg selv etter en stund. Les mer her.

Folkets stoler

Vi låner stoler av folket! Til sammen 100 kjøkkenstoler er samlet inn fra vestlandske hjem, og hver stol har sin egen historie. Stolene på Festallmenningen har fått et strøk med maling, og inviterer deg til å ta deg en pust i bakken, enten der den står eller dit du velger å flytte den. Slå deg ned sammen med noen du kjenner – eller sammen med noen du aldri har truffet før.

Stolene er malt av Manger musikklag.

Nye benker bryter den store Torgallmenningen inn i mindre, mer intime soner. Nye møteplasser i fellesrommene våre utfordrer vante mønstre og gir oss nye blikk på byen vi kjenner, og på hverandre. Sett deg ned, pust inn, finn et rolig øyeblikk midt i alt det travle.

Benkene er laget av Signo Dokken AS, som skaper arbeidsplasser til døve, hørselshemmede og døvblinde. 

Stadig flere av oss bor i byer, og ser derfor mer grått enn grønt i løpet av en vanlig dag. Det gjør noe med oss. Veldig mange av oss kjenner en helt egen ro når vi kommer inn i skogen, ut på sjøen eller over tregrensen. Når vi skaper små lommer av natur på Festallmenningen, handler det om mye mer enn estetikk. Vi ønsker å åpne for små glimt av ordløs balanse og en påminning om at vi alle henger sammen, både med hverandre og med alt annet som lever. Dypest sett er vi natur.

Det grønne på Festallmenningen er hentet fra norsk natur. Her finner du både bjørk og blåbærlyng. 

Det frie mennesket trenger både jording, fellesskap og gøy. Se opp! Med vimplene bringer vi festen, det uhøytidelige og lekne inn i allmenningen. Når verden er alvorlig trenger vi mer enn ellers å senke skuldrene, se folk inn i øynene, dele et smil og minne hverandre om at de aller fleste folk er bra folk!

På scenen blir det konserter, sirkuskunster, dans og mye moro på dag- og kveldstid, og Torgallmenningen fylles ellers med lekeplass, klovnerier, gateteater og installasjoner. Alle arrangementene er gratis, og mange av dem kan nytes sammen med venner og familiemedlemmer i alle aldre.

I hele perioden setter katalanske Tombs Creatius opp nye lekeplasser midt på Torgallmenningen. Fra 25. til 30. mai kan du leke med ni spesialbygde lekeapparater hvor fabelaktige oppdagelser og spennende figurer fra Herr Tonets forunderlige reiser venter.

Puck And His Troupe. Foto: Tombs Creatius

Fra 31. mai til 4. juni vil karakterene på lerretet i minikinoen Puck gjøre opprør, og forlate kinosalen for å gjøre ugagn blant publikum. Her er det opp til deg hva Puck og kompani skal finne på.

I installasjonen og miniforestillingen Knol d’Amour kan du oppleve en deilig kjærlighetshistorie med knollen i hovedrollen. Les mer om åpningstidene her.

Familiekonserter og -forestillinger

Et stort utvalg konserter og forestillinger er tilrettelagt for unge hoder på Festplassen.

Fredag 26. mai spiller Igor Dunderovic og Marihøne Airlines Band alt fra barnesanger, balkanjazz og norske folkeviser. Mandag 29. mai kommer fire fargerike Flekker på overraskelsesbesøk med uannonserte opptredener mellom 11:00 og 18:00, og samme dag kan du utfordre en fotballspiller til triksekonkurranse når proffene i Sportsklubben Brann besøker Festallmenningen. Noen timer etterpå er det tid for boogieboksen, når Bergendal Barneboogie Band spiller på scenen med en gøyal forestilling med humor og allsang.

Bergendal Barneboogie Band

Tirsdag 30. mai tar talenter fra kulturskolene på Vestlandet over scenen på De unges festspilldag, og torsdag 1. juni spiller dixiejazz-bandet Swing’it opp til dans kl 12:00.

Swing'it

Det blir ablegøyer og stunts når Ernest The Magnifico, en selverklært levende legende, kommer med hoppestokk og løsbart for å imponere etter beste evne, fredag 2. og lørdag 3. juni.

VilVite inviterer også til skaperglede når Festallmenningen fylles med aktiviteter hvor barn og unge kan bygge, produsere, samarbeide og utforske, lørdag 3. juni. Senere samme dag blir det Syng med-konsert for hele familien, med sanger knyttet til Bergen by og gjester som Tor Endresen, Kasha, Christine Sandtorv og Nordnes Barnegospel.

Bildet: Bjørn (Bamse) Willberg Andersen Og Lykke Kristine Moen (Foto: Sebastian Dalseide)

Festallmenningen avsluttes med sang, når det blir Bergen Barnekorfestival og Sangfoni på scenen, barnekor og sangglede.

Se det fulle familieprogrammet her.

Musikk og dans for folk i alle aldre

Torsdag 25. mai åpner Sjøforsvarets musikkorps årets Festallmenning med brask, bram, marsj og musikk, marsjerende inn på Festallmenningen i fullriggerprakt.

Senere samme dag kommer islandske Daði Freyr, og spiller en gratiskonsert på Festallmenningen (han spiller en lengre konsert på Kulturhuset i Bergen dagen etter). Daði Freyrs elektropop-hit Think About Things fra Eurovision er bare en liten smakebit på musikaliteten til denne store publikumsfavoritten.

Daði Freyr. Foto: Stefanie Schmid Rincon

Fredag 26. mai blir det full balkanstemning når Igor Dunderovic og Marihøne Airlines Band spiller opp til Bergen Balkan Jam Fest, med skakke rytmer og høyt energinivå.

Igor & Marihøne Airlines Band. Foto: Sasa Janjusic

Den finsk-italienske fiolinisten og komponisten Elia Lombardini starter lørdagen med herlige harmonier og atonale brudd 27. mai.

Litt senere er det tid for JUNGs store festspilldag, JUNG danser, med opptredener fra Kasha, Mandala Crew og Murt & Marcus Ringen. For fans av dans, R & B og house!

JUNG. Foto: JUNG

Søndag 28. mai inviteres du til Bergens største langbord, når Bergen og omegn inviteres til å ta med matpakken og dele opplevelsen med andre. Det sørges for flere samtalestartere, og noen overraskelser i løpet av brunsjen.

Senere samme dag setter Gabriels Novgorod, men Gabriel Fliflet i spissen, i flerstemt sang når de dukker ned i den rike skattkisten med populærmusikk fra Finland, Sverige, Russland og andre land rundt Østersjøen.

Tirsdag 30. mai spiller Sei Selina på scenen på Festallmenningen. Med sine røtter fra Sierra Leone, moderne synther og historiefortelling lager hun myk, soulfylt musikk i popformat.

Sei Selina. Foto: Niels Windfeldt

Onsdag 31. mai setter den unge publikumsfavoritten Kei Solvang pianospill til Festallmenningen. Det blir verker av blant annet Grieg og Beethoven, og konserter klokken 12:00 og 19:00.

Kei Solvang. Foto: Marianne Storaker

Fredag 2. juni kommer Mall Girl til gratisscenen med sin sprelske versjon av pop og indie. Bandet har fått mye ros for sine solide og energiske live-show.

Se hele programmet på Festallmenningen her.

Smakebiter på andre programposter

Flere av utøverne som spiller andre steder på programmet kommer til Festallmenningen med smakebiter på forestillinger og konserter. Daði Freyr, Elia Lombardini og Solistkoret Ung spiller også konserter på Kulturhuset og i Håkonshallen i tillegg til konsertene på Festallmenningen.

Humans 2.0. Foto: Yaya Stempler

Man kan også se utdrag fra forestillingene Humans 2.0 og The Games We Play dagen før forestillingene skjer innendørs.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?