Festspillåpning med mange hatter

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Festspillåpning Med Mange Hatter
24. mai 2010

Den høytidelige åpningen er både seremoni, kunsterisk smakebit og en god anledning til å være litt ekstra fin på hodet.

Det mener Marit Voldsæter, som er litt konferansier, litt visevert, litt bindeledd og desidert høyest i hatten når de 58. Festspillene i Bergen åpner på Koengen onsdag 26. mai.

– Det blir utrolig gøy, men jeg er glad jeg fremdeles har litt tid på meg. Dette er ikke noe du kladder på et ark like før, sier hun. Komikeren lover likevel å gjennomføre arrangementet på ekte kjuajentevis.

Sammen med kostymemaker Marte Synnevåg leter hun nå etter de helt riktige hodeplaggene, slik at alle talere og artister skal kunne føle seg litt som hjemme. Her er kronprinsessehatter med tilhørende fjær, en Disney-krone i ekte gullmaling, kamuflasjefargete hjelmer («den satt som et skudd») og en hvitpudret operaparykk verdig enhver primadonna.  

Men Marit har mer å tenke på enn å holde seg varm på ørene og være riktig kledd.

– Det gjelder å kombinere det høytidelige og det morsomme, samtidig som alt skal henge sammen. Humoren skal favne bredt uten å tråkke på noen, forklarer hun.

Dessuten skal hun ha kontroll på hvor alle befinner seg til enhver tid, inkludert «Kongen og de», som Marit sier. Arrangementet er gratis, og åpent for alle.

– Og da pleier det jo gjerne å komme en del, sier hun. På Koengen blir det heller ingen tradisjonell oppbygget scene. Innslagene finner sted blant publikum, og artistene bruker de naturlige fasilitetene som området byr på.

– Publikum skal være engasjert i forestillingen. Det blir mange scener, mange punkt å følge med på, sier kunstnerisk konsulent Hilde Sol Erdal.  

Smakebitene på årets festspill inkluderer Veggdans av Hallgrim Hansegård fra Frikar Dance Company på Thon Hotel Bryggen, utdrag fra Anne Pedersdotter, Forsvarets musikkorps Vestlandet og Hans Majestet Kongens Garde. Det blir taler av Hans Majestet Kongen, forsvarsminister Grete Faremo og ordfører Gunnar Bakke. Ole Hamre kommer også med sitt Lydverkeri, som blant annet tar i bruk lyden av båter og kirkeklokker og Arve Henriksen live.  

Det er ikke første gang festspillåpningen skjer under åpen himmel, men til Koengen er den aldri blitt lagt før. Festspilldirektør Per Boye Hansen gleder seg.

– Det er alltid stor interesse knyttet til åpningen, og dette er en fantastisk måte å kunne inkludere hele byen på, sier han.

Festspillenes åpningsseremoni har flere faste bestanddeler. Tradisjonelt er det Hans Majestet Kongen, som Festspillenes høye beskytter, som foretar selve åpningen.

– Det skaper en verdig ramme rundt hele Festspillene, og åpningen er en høytidsstund som jeg virkelig kan knytte meg til. Det er et samlingspunkt med mening, sier festspilldirektøren.

– Samtidig er åpningsseremonien kanskje den viktigste nasjonale møteplassen vi har mellom kulturliv, næringsliv og politikk. Det er flott å kunne sette hverandre stevne på denne måten, og jeg tror det er med på å gi Festspillene litt av sin magi.  

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?