Festspillene 2012: Omfangsrik 60-årsjubilant

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Festspillene 2012: Omfangsrik 60-Årsjubilant
07. desember 2011

Til våren fylles Bergen med festspill for 60. gang, og under jubileet debuterer et nytt symfoniorkester med unge musikere fra Norge og Venezuela. På scenekunstprogrammet står blant annet et nyskrevet stykke av kunstnerduoen Elmgreen & Dragset. 

Billetter kommer i salg 8. desember kl. 09.00. Da vil alle arrangement også ligge på nettsidene.  Festspillene i Bergen 2012 finner sted 23. mai–6. juni, og dette blir Per Boye Hansens siste år som festspilldirektør. Han vektlegger Festspillene som en spennende møteplass:– I programmet finner vi nordiske kunstnere side om side med blant annet cubanske skuespillere, kinesiske kung fu-munker, store stemmer fra Storbritannia, USA og Japan og to orkestre fra Venezuela, sier festspilldirektør Per Boye Hansen. Nye stemmer og gamle travereScenekunstprogrammet byr på et nyskrevet teaterstykke av samtidskunstnerne Elmgreen & Dragset. Stykket Happy Days in the Art World hadde nylig premiere i New York med kjente Hollywood-skuespillere, mens Festspillene nå presenterer en nordisk versjon i samarbeid med Det Kongelige teater i København.

Vi får også oppleve en svensk versjon av Jeppe på berget krydret med John Lennon og cubansk Fosse-dramatikk i private leiligheter. Det blir en urpremiere av Brecht i regi av Tore Vagn Lid, samt er gjensyn med en av skuespillerne som har lengst fartstid på Festspillene.

Toralv Maurstad (85) kommer til Bergen med en premiere på Sokrates’ forsvarstale i regi av Stein Winge.    Det brede musikkprogrammet spenner fra hemmelige huskonserter til store symfonikonserter, norsk-venezuelansk brassfest og mektige korverk. Samarbeidet med El Sistema har resultert i et svært binasjonalt orkester som får sin debut under Festspillene. 

Maja Ratkje har kurert en konsertserie hvor stemme og elektronikk står i sentrum og som inkluderer alt fra jentekor til kontroversielle amerikanske og japanske stemmekunstnere. Vi får også en serie med kammermusikk og tidligmusikk i Håkonshallen og kirkene.  Peer Gynt og XerxesUnder årets festspill bringer mange norske kunstnere sine internasjonale prosjekter til byen. Tidligere i høst ble det kjent at Leif Ove Andsnes kommer med Mahler Chamber Orchestra, Eivind Gullberg Jensen med sitt tyske orkester NDR Radiophilharmonie og operaregissør Stefan Herheim med Xerxes fra Komische Oper, Berlin.  Festspillfavoritten Bryn Terfel er med når Bergen Filharmoniske Orkester (BFO) avslutter Festspillene 2012 med Fausts fordømmelse. 

BFO bidrar også til Festspillenes jubileumskonsert hvor Christian Ihle Hadland er solist på Griegs a-mollkonsert og vi får utdrag fra Peer Gynt med kjente sangere og skuespillere. På DNS vises en omdiskutert og moderne versjon av samme stykke signert Rogaland teater.    

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?