Festspillene feirer Bergen Filharmoniske Orkester i 2015

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Festspillene Feirer Bergen Filharmoniske Orkester I 2015
13. mars 2014

Neste år har Bergen Filharmoniske Orkester 250 års-jubileum, og det blir flere spennende samarbeidsprosjekt på festspillprogrammet. Blant dem er åpningskonserten Porgy and Bess.

– Porgy and Bess er George Gershwins absolutte mesterstykke, sier dirigent Andrew Litton, som har laget en suite som inkluderer alle de populære sangene i operaen, men også scenene rundt disse.

Littons versjon av Porgy and Bess med flere internasjonale solister, åpner Festspillene 2015, onsdag 27. mai.

Bergen Filharmoniske Orkester (BFO) kan som ett av verdens eldste orkestre føre sin historie tilbake til 1765. Edvard Grieg var i årene 1880–82 orkesterets kunstneriske leder. Helt siden Festspillene startet i 1953, har orkesteret vært en sentral partner.

– Det er fantastisk å ha et slikt orkester i byen. BFO har markert seg som en tydelig stemme i norsk kulturliv, og det er naturlig for oss å gi dem en ekstraordinær plass på festspillprogrammet i forbindelse med jubileet, sier festspilldirektør Anders Beyer.

Festspillene 2015 strekker seg neste år fra 27. mai til 10. juni, og BFO vil her ha en sentral plass. Det blir blant annet gjensyn med de morsomme musikerne Aleksey Igudesman og Hyung-ki Joo, som gjestet Festspillene i 2012. Tirsdag 2. juni 2015 slår de seg sammen med byens orkester og presenterer showet Big Nightmare Music.

I dette showet blandes humor og sketsjer med kjente og ukjente verk, for eksempel Bond Mozart og Alla molto Turca. Forestillingen inneholder verker av Mozart, Rakhmaninov, Bach, Vivaldi, Strauss, Beethoven, i tillegg til musikk av duoen selv.

Igudesman & Joo har tatt verden med storm med sitt unike show hvor komedie, klassisk musikk og populærkultur blandes godt sammen. Duoen er et YouTube-fenomen med 28 millioner treff, og deres drøm er å gjøre klassisk musikk tilgjengelig for et større publikum.

Festspillenes signaturverk, Griegs a moll-konsert, får neste år selskap av nordiske mestre når BFO inviterer til konserten Nordisk prisme lørdag 6. juni. Solist i a moll-konserten er nederlandske Ronald Brautigam.

Kvelden innledes med Jean Sibelius’ originale siste symfoni og etterfølges av en urfremførelse av Danmarks store komponist, Per Nørgård. Hans Dobbeltkonsert for fiolin, cello og orkester fremføres av Peter Herresthal og danske Jakob Kullberg, som begge har et tett forhold til Nørgård. Verket er bestilt av Festspillene i Bergen, DR SymfoniOrkestret, København og Library of Congress, Music Division, Washington.Vi får også høre Arne Nordheims Floating.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?