Festspillene setter kunstnerne på hodet

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Festspillene Setter Kunstnerne På Hodet
19. mai 2020

Musikere opp-ned, balkongteater, sang fra hustak og ingenting med mening er noen av ingrediensene i årets utendørstilbud fra Festspillene. Artistene Ole Hamre og Thea Hjelmeland står i spissen for konseptet OiOi.

I et vanlig år samler Festspillenes utendørsprogram tusenvis av mennesker. Smittevernreglene gjør det naturligvis umulig i år, men målet er fortsatt det samme: Å gi mennesker i byen uventende kunstneriske opplevelser som får dem til å stoppe opp.

Under Festspillene i Bergen 2020 blir det Høysang, Balkongteater, Folkebevegelse på nærbutikken, kunstnere som bokstavelig talt snus på hodet og et arrangement der ingenting skjer. Alle prosjektene er del av «OiOi», som står for opplevelse, innlevelse, oppsikt og innsikt. Det var navnet på Festspillenes uteprogram fra 2006 til 2009, med Ole Hamre som prosjektleder (se video). Til årets «OiOi» har Hamre nå fått med seg artist Thea Hjelmeland.

– De siste månedene har fokuset vært på alle begrensningene. Vi ønsker å se på mulighetene som oppstår i en slik situasjon, gjennom å lage «OiOi – corona edition», sier Ole Hamre, som er musiker, kulturskaper og en av initiativtakerne bak Fargespill.

Et eksempel på en slik mulighet er Høysang, der sangere opptrer fra høye tak og kan nå tusenvis av mennesker uten at de trenger å komme nær hverandre. Mange av programpostene er kjærkomne gjensyn med prosjekter som har fått ny aktualitet og dypere klangbunn denne våren. Folkebevegelse ser på hvordan man holder avstand i praksis, og prosjektet Ingenting skjer har tomme kalendre som utgangspunkt. «OiOi» vil også benytte den digitale scene for å nå ut til publikum der de er.

– Vi ønsker at OiOi-prosjektene skal spre glede og spegle tiden vi lever i, sier Thea Hjelmeland, som også medvirker kunstnerisk og i fjor høstet strålende kritikker for albumet «Kulla». 

Festspillene i Bergen har nylig lansert et nytt program, etter at alle arrangement som opprinnelig sto på plakaten måtte avlyses i april. Mer enn 50 konserter og forestillinger kan oppleves gratis hjemmefra. En rekke nye konserter og arrangement i Bergens berømte arenaer vil bli formidlet digitalt, og det blir også gjensyn med noen forestillinger fra de to siste årene. Med utendørsarrangementene er det nye festspillprogrammet komplett.

– Opplevelser ute i byrommet er noe av det som gjør Festspillene til Festspillene. Jeg er glad vi fant en trygg og samtidig kunstnerisk utfordrende måte å lage uteprogram også i år. Uteprogrammet blir en form for ønskereprise, i en variant som understreker unntakstilstanden og får en viktig ny dimensjon i dag, sier festspilldirektør Anders Beyer. 

Festspillene i Bergen 2020 starter onsdag 20. mai med en åpningskonsert sendt fra Grieghallen. Festspillprogrammet er gratis og tilgjengelig via Festspillenes hjemmesider og sosiale medier. Med unntak av uteprogrammet og to sail-in-konserter, vil de fysiske arrangementene ikke være åpne for publikum.

Fakta/Festspillene i Bergen

  • Nordens største kuraterte festival for musikk og scenekunst.

  • Programmet fokuserer på kunstmusikk og scenekunst.

  • De første Festspillene i Bergen ble arrangert i 1953.

  • Årets festspill finner sted fra 20. mai til 03. juni og blir hovedsakelig digitalt.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?