Festspillklar europamester

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Festspillklar Europamester
Av: 
Av: Silje Vestvik
31. mai 2012

Eivind Holtsmark Ringstad (17) trodde ikke han ville gå videre fra delfinalen i Virtuos, men endte som den første norske europamesteren i Eurovision Young Musicians.

For knappe tre uker siden spilte han seg helt til topps i den prestisjetunge Eurovision Young Musicians-konkurransen, som aller første nordmann.

Denne helgen holder han konsert i Griegs villa, som en del av alle premiene han har mottatt i sin seiersrekke denne våren. I løpet av noen korte måneder har Eivind vunnet Virtuos, NRKs konkurranse for unge solister, og med det Den norske solistpris på 100.000 kroner. Med førsteplassen følger solistoppdrag med Kringkastingsorkesteret, en egen konsert under Festspillene i Bergen og altså deltakelse i Young Musicians i Wien.

Legeerklæring for å spille konsert

Finalen foregår ute på Rådhusplassen i Wien, og finalistene spiller med Wiener Symfonikerne foran titusener av publikum. Konserten overføres også på tv og radio i hele Europa.

– Det var spesielt å stå der og vente på å få spille. Jeg visste at det var mange som så på, og tenkte på at jeg representerte Norge. Nervene er jo der, sier Eivind.

Aller mest nervøs var han på vei ned trappen på scenen. Og så fikk han øye på publikum.

– Å se hele den bølgen av mennesker var ganske sjokkartet. Vi må faktisk levere legeerklæring på at vi kan stå der og spille uten å besvime eller noe, og nå skjønte jeg litt mer av hvorfor det er nødvendig.

Eivind hadde valgt 2. og 3. satsen fra Béla Bartóks bratsjkonsert.

– Da jeg startet å spille, glemte jeg alt, det var kun musikk. Og jeg hadde ikke så mye nerver lenger.

Helt på det jevne

Helt fornøyd etterpå var han imidlertid ikke. – Det gikk greit, men ikke topp. Jeg følte ikke at jeg hørte orkesteret godt nok. Så da vi kom til prisutdelingen, fikk jeg virkelig sjokk! Jeg hadde aldri forventet å komme til Virtuos-finalen en gang, og trodde det beste jeg kunne håpe på i Wien var en 3. plass, sier 17-åringen.

– Men folk sier at det er fortjent, så da får jeg jo bare tro på det.

Med prisutdelingen overstått, var det rett videre på fest, for finalen i Eurovision Young Musicians markerer også åpningen for festivalen Wiener Festwoche. Premien er 5000 euro, et solistoppdrag med et orkester i Polen, og mesterklasser med en lærer som Eivind velger selv – hvor som helst i verden.

Eurovision Young Musicians-konkurransen avholdes annethvert år, og dette er fjerde året på rad en norsk deltaker er gått videre til finalen. Tine Thing Helseth havnet på 2. plass i 2006, Eldbjørg Hemsing kom på 3. plass i 2008 og Guro Kleven Hagen på 2. plass i 2010.

– Jeg merker at jeg blir litt stresset av det, jeg føler en del ansvar med den plasseringen. Det er litt gurimalla!

Magi i Griegs stue

Eivind har spilt fiolin siden han var 5 år gammel, men begynte å flørte med bratsjen som 12–13-åring og meldte permanent overgang vel et år senere.

– Jeg følte at instrumentet passet perfekt til meg. Du får den ekspressive lyse klangen kombinert med stor kraft i det dype registeret – noe jeg liker veldig godt.

Nå ser han frem til festspillkonserten, der han skal spille Brahms, Hindemith, von Weber og Schumann – «noen av de flotteste bratsjverkene som finnes». Med Troldsalen under oppussing kommer Eivind til å spille i Griegs egen stue.

– Det blir veldig spesielt. Jeg har hørt at det er helt magisk å spille der!

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?