Fiolinfest av de sjeldne

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Fiolinfest Av De Sjeldne
07. januar 2010

Noen av verdens mest kjente og kostbare fioliner stilles ut under Festspillene. Men de skal ikke bare stå til pynt - de blir også brukt av våre fremste utøvere under flere konserter.

Imageu7inqb.Png

– Dette blir en storstilt markering av Ole Bulls 200-års jubileum. Bull ble selv beskrevet som ”et festøyeblikk”, og under Festspillene neste år blir det mange slike øyeblikk som speiler Bulls karisma og virtuositet, sier festspilldirektør Per Boye Hansen.   

Samler de fineste fioliner og fiolinister Den store fiolinfesten arrangeres i forbindelse med Ole Bulls 200-års jubileum og produseres av Festspillene, Vestlandske Kunstindustrimuseum og Dextra Musica. Dette datterselskapet av Sparebankstiftelsen DNB NOR har de siste årene investert i en rekke sjeldne instrumenter som lånes ut til noen av Norges mest kjente musikere som Henning Kraggerud, Hemsing-søstrene, Elise Båtnes og Atle Sponberg. Under Festspillene samles de rundt tjue fiolinistene i Bergen, samtidig som en av Bergens aller mest verdifulle utstilling noensinne finner sted.

Ole Bull var selv en dedikert instrumentsamler, og denne lidenskapen førte blant annet til at han eide noen av verdens vakreste fioliner, bygget av blant andre den kjente Guarneri del Gesú. Bulls favorittfiolin var en del Gesù fra 1744, som i dag har en antatt markedsverdi på flere titalls millioner kroner. Denne eies i dag av den taiwanske stiftelsen Chi Mei Foundation, men kommer til Bergen i mai. Det samme gjør en rekke andre utvalgte del Gesú fioliner fra hans sene periode. Den norske fotografen Tom Sandberg har fått i oppdrag å lage en fotoutstilling med utgangspunkt i de sjeldne instrumentene, og internasjonale fiolinmakere er invitert til Bergen for sammen å bygge en fiolin som skal spilles på under Festspillene. Verkstedet installeres i Permanenten. Det blir også en utstilling av nybygde instrumenter som i dag er representert i Dextra Musica sin samling.

Det kommer også eksperter på fagfeltet for å holde foredrag om Ole Bull, strykeinstrumenter og relaterte temaer. Et utvalg av Dextra Musicas samling vil bli stilt ut og spilt på under Festspillene, blant annet instrumenter bygget av Stradivari, del Gesú, Guadagnini, Rugieri og Gasparo da Saló.

Repin og Kraggerud i del Gesú duett Foruten gratis formiddagskonserter på museet, blir det konserter med de dyrebare instrumentene blant annet i komponisthjemmene. I Grieghallen holdes det 2. juni en stor festkonsert med Arve Tellefsen som konferansier. Her skal en rekke musikerne som har Dextra instrumenter, bidra, og her skal også den anerkjente russiske fiolinisten Vadim Repin bl.a. spille på den uerstattelige ”Ole Bull” del Gesù. 

Henning Kraggerud, som  spiller på Dextra Musica’s del Gesu bygget i 1744, har tidligere lånt Ole Bulls favorittfiolin, og spilte blant annet på den under Festspillene i 2003. Han fortalte da begeistret om dens mørke men brede klang, og beskrev det som om han hadde ”glødende lava” mellom fingrene. Dextra Musica’ s del Gesu, som han låner fra samlingen, mener han er nærmere en Stradivarius, 'lys og skinnende som en vårmorgen'.

– Kanskje ble det spilt på de to fiolinene samtidig da de ble bygget i Cremona i Italia i 1744. Men aldri senere. Ikke før under Festspillene i Bergen neste år, sier kunstnerisk leder i Dextra Musica, Øystein Birkeland

Se Bergens Offentlige biblioteks digitale fotosamling fra Ole Bull

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?