Fliflet tonesetter Fosses univers

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Fliflet Tonesetter Fosses Univers
03. mai 2010

Gabriel Fliflet beskriver Jon Fosses sanger som små glimt, små brokker av vårt liv, av vår verden.  I samlingen  Åresong fins både voggesanger-, barne-, kjærlighets- og dødssanger.

Gabriel  Fliflet har med seg et knippe av sine favorittmusikere i bestillingsverket Åresong, som får sin urfremføring under Festspillene. Både Per Jørgensen (trompet, sang), Benedicte Maurseth (sang, hardingfele), Stein Urheim (strengeinstrumenter, sang) og  Kristoffer Chelsom Vogt (sang, kontrabass) er med å sette sitt preg på melodiene.

- Den musikalske hovedstemningen jeg leter etter er noe poetisk, ettertenksomt. Noe enkelt, men mangetydig, sier Gabriel Fliflet, som fikk et trettitalls tekster fra Jon Fosse som han kunne plukke fra.

Hvilke det ble sanger av, ble avgjort ved pianoet.

- Jeg lar øynene sakte gli nedover teksten og lytter nøye for å høre om en melodi vil komme på besøk. Fingrene prøver seg over tangentene. Ofte stiger det snart frem en melodi, eller skjelettet av en melodi. Jeg spiller den frem, så å si, forteller Fliflet.

Iblant tar det lenger tid, og han må vri ut en eller flere melodier. De blir sjelden noe å samle på, mener han.

- Første natten etter at jeg har oppdaget en melodi forteller noe viktig. Om søvnen blir oppstykket og urolig fordi melodien kverner rundt i hodet, er det et godt tegn.

Kunst skjer Jon Fosses sangtekster kom ut på Samlaget i høst, og viser et stort spenn i tematikk.

- Eg skriv alltid i veg. Og så blir det som det blir. Eg prøve å  ikkje tenkja og kalkulera, men å la det skje. Kunst skjer, som Heidegger sa det.

- Du har valgt å skrive på rim?

- Ein song, i god gammaldags tyding, har jo rim. Og meir eller mindre riming kjendest heilt rett ut. Ein song og eit svært så nyansert fritt dikt er ikkje det same. Sjølv om det er mykje som liknar. Eg opplevde faktisk skilnaden på å skriva med fast metrum og rim, og å skriva frie vers, som svært liten. Mykje mindre enn eg trudde.

Hvordan er det å høre igjen tekstene sine som musikk?

- Heilt nydeleg. Eg fekk òg med meg konserten hans, og, ærleg sagt, eg synest I meg song var det finaste innslaget også i konserten.

Selv hører Fosse mest på Bach. Og så hardingfelemusikk.

- Her i heimen går det i Bruremarsj frå Seljord for tida. Nydeleg både å lytta til minstedottera spela, og å lytta til Knut Buens innspelingar. Og i kveld har eg også høyrt den seinaste innspelinga til Glenn Gould av arien til Goldbergvariasjonane. Heilt utruleg. Og så, ja eg likar svært godt musikken til Gabriel!

- Synger du selv?

- Eg syng ja, men skjerande falskt.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?