Forener to land gjennom musikk

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Forener To Land Gjennom Musikk
Av: 
Av: Silje Vestvik
01. juni 2012

Christian Vásquez leder debuten til det nye binasjonale orkesteret Orchestra NoVe. – Orkesteret forener Norge og Venezuela gjennom musikken og kunsten, sier den unge dirigenten.

«... et folkekrav at de snart kommer tilbake!» sto det i et leserinnlegg i Bergens Tidende etter fjorårets festspillkonsert med Caracas Symphony Youth Orchestra fra El Sistema, det unike musikkopplæringsprogrammet som sørger for gratis musikkundervisning til flere hundretusen barn og unge i Venezuela.

Nå er de her igjen. 80 av musikerne fra Caracas og El Sistema har gått sammen med like mange profesjonelle unge musikere og talenter fra Norges Musikkhøgskole og Barratt Due musikkinstitutt, og dannet Orchestra NoVe – et helt nytt symfoniorkester. I spissen står dirigent Christian Vásquez, som selv har bakgrunn fra El Sistema, og som overtar som sjefdirigent for Stavanger symfoniorkester fra neste høst. – Orchestra NoVe er et svært viktig prosjekt – det forener to land gjennom musikk og kunst. Vi kommer til å utveksle ideer og lære av hverandre. Selv om vi ikke snakker samme språk, har vi det universelle musikkspråket til felles. Jeg er utrolig glad for å kunne komme tilbake til Bergen etter konserten med Caracas Symphony Youth Orchestra i fjor, og for å ha muligheten til å dirigere Orchestra NoVe på deres debutkonsert, sier Vásquez.–Orchestra NoVe har sin aller første konsert på Festspillene. Hvordan er det å dirigere et orkester for første gang?– Det er alltid store forventinger knyttet til det å finne forbindelsene mellom et orkester og en dirigent, og oppdage hvordan kjemien er. Jeg kommer alltid til første prøve med energien og lidenskapen på topp, slik at jeg kan gjøre mitt beste for å overføre all den erfaringen jeg har som dirigent og alt det jeg har lært av El Sistema.– Orchestra NoVe består av musikere fra både Norge og Venezuela. Du kjenner begge kulturer. Hvordan tror du musikerne vil jobbe sammen?– Utfra det jeg har erfart i Stavanger, har musikere fra Norge og Venezuela mye til felles: kjærligheten til musikk, viljen til å jobbe hardt og til å få ting til å skje. I Stavanger er det både enkelt og fantastisk å jobbe. Orkesteret er som en familie og får meg til å føle meg hjemme. Siden musikerne kommer fra forskjellige steder og er vant til å jobbe på ulike måter, blir det alltid en tilpasningsperiode inntil alle smelter sammen til et orkester. Utfordringen er å få dem til å spille som om de har øvd sammen lenge, i løpet av en kort prøvetid.– Du har selv fått opplæring gjennom El Sistema. Hva har det betydd for deg?– El Sistema er et unikt sosialt prosjekt som jobber for å gjøre musikk tilgjengelig for alle, uansett sosial klasse og bakgrunn. Det viser oss at vi kan leve i fred og vokse sammen gjennom musikken. At det er bedre å bytte ut våpen med instrumenter. Jeg ble med i El Sistema da jeg var 8 år gammel, og fra det øyeblikket visste jeg at jeg ønsket å bli musiker. Jeg kunne ikke forestille meg noen annen fremtid. Hvis jeg ikke hadde blitt med i El Sistema, aner jeg virkelig ikke hva jeg ville holdt på med nå.– Er tilnærmingen til musikk annerledes i Norge enn i Venezuela?– Det er kanskje små forskjeller, men sannheten er at vi alle deler den samme kjærligheten og forståelsen for musikk.– På programmet står blant annet Mahlers 5. symfoni, hvorfor er den blitt valgt til denne debutkonserten?
– Fordi Mahlers 5. er en av de mest berømte og største symfoniene og fordi det er et enestående stykke musikk. Her uttrykker Mahler sin frykt for døden og sin kjærlighet til sin kone Alma. Musikalsk sett gir han svært detaljerte instruksjoner for hvordan han ønsker musikken fremført, så han hadde en klar idé om hva han ønsket. Det betyr også at å spille denne symfonien krever et høyt teknisk nivå.– Hva betyr denne musikken for deg personlig?– Det er vanskelig for meg å beskrive det med ord. Musikken hans inneholder alt: Den handler om livet, naturen, sjelen, alt.

Se video: Musikkrevolusjonen - TV2

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?