Fortellerverksted Folkets festspillscene

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Fortellerverksted Folkets Festspillscene
13. oktober 2014

Historier handler ikke alltid om ord. Noen ganger forteller vi best gjennom musikk, bilder eller bevegelse. Høsten 2015 inviterte Folkets festspillscene til fortellerverksted på Litteraturhuset i Bergen. Ved hjelp av en rekke fortellerteknikker utforsket vi ulike tema sammen med de flotte menneskene som kom.

Folkets festspillscene er et samarbeidsprosjekt mellom Festspillene i Bergen og Den Nationale Scene. Vi ønsker å gi personlige historier en kunstnerisk ramme som setter historiene i et nytt perspektiv. På denne måten kan vi fortelle en større historie om det å være menneske, samtidig som vi utvider publikums begrep om hva teater er. Folkets festspillscene er et todelt prosjekt. Om høsten arrangeres fortellerverkstedene, og om våren produseres en forestilling som har premiere på Den Nationale Scene under Festspillene i Bergen.

Høsten 2015 var første gang for fortellerverkstedene. I samarbeid med Litteraturhuset i Bergen,  og med støtte fra AS Bergens Teater og Dramatiske Selskab inviterte vi alle som hadde lyst til å delta.Vi gikk bredt ut og søkte alle historiene i hele byen!

Fortellerverkstedene er et forum for å utveksle og utforske historier. Deltakerne behøvde ikke å forberede noe på forhånd. Alle som kom deltok, men valgte selv hvor mye de ville dele. Vi tok i bruk ulike teknikker og inviterte gjester som inspirerte og delte av sin kompetanse.

Hver av de åtte kveldene utforsket vi et nytt tema. Først ut var DRØMMER. I hvor stor grad former drømmene våre det livet vi lever? Kunstnerisk leder Vibeke Flesland Havre og dramaturg Anders Hasmo Dahl ledet oss gjennom kvelden og store og små drømmer ble både drøftet og dramatisert. Vi fikk også besøk av Bergen Student-TV som laget denne reportasjen.

Uken etter inviterte vi til en heftig aften med tema ENGASJEMENT. Denne gangen ble fortellerverkstedet innledet av Erling Borgen og Aina Heldal Bøe som inspirerte med sine historier. Aina er kjent for sitt brennende engasjement for asylbarn og Nathan-saken, mens Erling er forfatter, filmskaper og journalist og fortalte om sin nye dokumentar. Var ikke deltakerne engasjert fra før, så ble de det nå!

 

Fortellerverkstedene fortsatte hver uke og denne onsdagen inviterte vi alle som er eller har vært NY I BERGEN til å dele sine erfaringer. Hvor kommer de fra, hva brakte dem hit og hva har Bergen gjort med dem? Vi fikk besøk av Linnea Reitan Jensen, president i Studentenes velferdsting, og hele kvelden la DJ Henrik Svanevik et magisk slør av toner til historiene som ble fortalt.

GRENSER var tema uken etter. For å utforske både fysiske og mentale grenser inviterte vi til teatersport-verksted med Eirik del Barco Soleglad fra Bergen Impro Laug. Her fikk deltakerne virkelig testet ulike måter å fortelle på. Forutsetningen: ikke tenk, bare gjør! En fantastisk artig kveld! Se her hvor gøy vi hadde det.

En av onsdagene var vi i det nostalgiske hjørnet. Tema var UNDER 30 og alle slags fortellinger om ungdomstiden; sterke, glemte, vakre, og noen småflaue, ble delt på Litteraturhuset. Sangerinnen Karina Bjørnes, ledet inn med vakre og såre låter som hun skrev da hun selv var under 30.

Hva er du redd for? Hvordan føles redsel i kroppen? Uken etter var tema FRYKT og Ruth Hol Mjanger, førstelektor i drama ved NLA Høgskolen, ledet fortellerverkstedet. Hvordan kan du sette ord på frykten, slik at andre kjenner ubehaget? Hvordan er det å være i grenselandet mellom det trygge og farlige? Denne kvelden utforsket vi opplevelsen av frykt, og ved bruk av ulike dramateknikker jobbet vi frem korte historier, vevd sammen av fiksjon og virkelighet.

Deretter var det duket for en spesiell kveld for alle OVER 60. Deltakerne delte sine erfaringer om livet og historiene ble akkompagnert av vakre toner fra kontrabassen til Ole Amund Gjersvik, norsk musiker, komponist og bassist. Utrolig stemningsfullt!

Sist, men ikke minst, utforsket vi temaet KJÆRLIGHET. Ingvild Lien, skuespiller og regissør, ledet kvelden med sin spesialkompetanse innen bevegelsesbasert teateruttrykk. En kjempefin avslutning på et veldig spennende prosjekt.

Til sammen var over femti mennesker innom Litteraturhuset og delte sine historier. Tusen takk til alle for å ha bidratt til disse flotte kveldene!

Velkommen høsten 2016 da det igjen er duket for fortellerverksted.

Les mer om Folkets festspillscene her.

Støttet av AS Bergen Teater og Det Dramatiske Selskab

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?