Fredrik venter 400 barn

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Fredrik Venter 400 Barn
20. mai 2014

– Å drive med musikk, er for meg først og fremst å skape noe sammen med andre, sier Fredrik Saroea.

Sammen med Datarock har Fredrik reist over hele verden og holdt mer enn 850 konserter i 36 land. Til høsten står nye turneer for tur, men nå gleder han seg til å dra rundt på korøvelser og forberede familiekonserten i Grieghallen lørdag 24. mai. På programmet står både de store internasjonale hit-ene og låter fra den kommende utgivelsen. Repertoaret øves i disse dager inn av 400 barn og unge i Bergen og omegn.

– Vi skal lage en skikkelig gøy fest for alle de på scenen, og ikke minst for publikum, understreker frontfiguren Fredrik.

Med seg på scenen har han også videokunstneren Birk Nygård, i tillegg til de andre bandmedlemmene og alle barna.

Inspirert av Sølvguttene og Anniemusikalen på video, ville lille Fredrik begynne å synge. Veien var kort til bedehuset i Florvåg og korsangen der. Han gikk raskt videre, og testet både trompet, cello og trash-metal i oppveksten før han endte opp som en av landets største popstjerner. Men interessen for korsang og musikaler gav seg aldri helt. Mange husker ham som korleder i TV 2-programmet Det store korslaget.

– Korsang er jo blitt en folkebevegelse. Jeg har sans for lagånden, at det ikke dreier seg om et individuelt prestasjonspress. Det har både barn og voksne nok av andre steder. Da jeg ledet Bergen-koret på TV 2, oppdaget jeg også hvor gøy det var å jobbe med å arrangere låter for så mange stemmer, sier Fredrik.

Oppdraget åpnet nye dører, og Fredrik fikk lyst til å gå videre med ideen om å lage en musikal. I sin tid fikk Datarock en henvendelse fra MTV om å lage en tv-serie, og det har også kommet forespørsler om film. Etter at tanken om å lage fortellinger hadde lagt på hyllen noen år, ble tråden tatt opp igjen, og i fjor hadde bandet premiere på Datarock the musical sammen med Stavanger Symfoniorkester under elektronikafestivalen Numusic. Fredrik mener det bare er begynnelsen.

Til høsten kommer bandet med en utgivelse i to versjoner. Ett album presenterer nye låter i velkjent Datarockstil, mens delux-utgaven er ment som utgangspunkt for en forestilling som også kan settes opp av andre. En sangbok er på trappene.

– Musikkverdenen er større enn skitne backstage-rom og mørke, svette studioer. Og livet er mye mer enn å farte rundt som popidol. Etter at jeg ble tobarnsfar og den yngste begynte i barnehagen, skiftet fokuset litt. Å skape noe i Bergen, delta i familielivet og fremme andre samarbeidsprosjekt er blitt viktigere for meg, sier Fredrik, som blant annet er sentral i Lysverket – restauranten og baren hvor det også legges vekt på musikk, og som i år inviterer til Festspillnachspiel.

Han gleder seg likevel til å reise ut på nye turneer til høsten, og har mange gode minner fra konsertene rundt om i verden.

– Når for eksempel 20.000 australske ungdommer synger Computer Love og Fa fa fa av full hals, skal man være temmelig kald for ikke å bli rørt, sier Fredrik, som heller ikke ser bort fra at det blir en sterk opplevelse for ham å synge låtene sammen med de mange hundre barna i Grieghallen.

– Jeg ser virkelig frem til å stå på scenen med alle kidsa, ler han.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?