Grieg og Troldhaugen

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Grieg Og Troldhaugen
Av: 
Av: Ketil Mosnes
04. mai 2020

Monica Jangaard, som er konservator hos KODE, forteller litt om Griegs liv i Troldhaugen-perioden.

«Det er trist å ha landeiendom og ikke kunne være hjemme tidlig på våren, for da får man alle ideene», skrev Grieg til vennen og Troldhaugen-naboen Frants Beyer fra København våren 1886.

Etter innflytting i den nybygde sommervillaen Troldhaugen i april 1885, fikk Nina og Edvard Grieg endelig sitt eget hjem. Nå hadde de et sted å lengte til fra sine mange turer i utlandet. 

Stedet ble deres sommerhjem i alle år fram til Griegs død i 1907. Denne første sommeren kunne de få oppleve roen og stillheten i naturen, men også ensomheten de kunne kjenne ute på det lett forblåste neset. Den viktigste sosiale kontakten hadde de med Marie og Frants Beyer, som var nære naboer. I slutten av juli reiste Grieg og Beyer på fjelltur i Jotunheimen og etter hvert ble det mange turer i nærområdet, særlig på Løvstakken.

Den første sommeren på Troldhaugen kom det ingen komposisjoner fra Grieg. På høsten reiste han med Nina til Kristiania for å gi konserter, og julen ble feiret i København, der de ble utover vinteren og våren. Først etter konsertoppdrag rundt om i Danmark kunne de vende nesen mot sitt kjære Troldhaugen i mai.

Hjemlengselen var sterk og tanken på en ny sommer på Troldhaugen fikk fart på Griegs notepenn. I København så nye pianostykker dagens lys, og i løpet av april daterte han Sommerfugl og I Hjemmet. Inspirasjonen slapp ikke taket, og i løpet av sommeren skrev han de velkjente Ensom vandrer, Småfugl, Erotikk og Til våren.

Gleden over hjemmet, den nære naturen og fuglekvitteret hadde nå fått sitt musikalske språk. I slutten av juli oppholdt Grieg seg i Lofthus i Hardanger og skrev til forleggeren C.F. Peters at han nå var i ferd med å fullføre et hefte med «Vårsanger». I neste brev foreslo han tittelen «Lyriske stykker, tredje hefte» i stedet. Samlingen, med opus nr. 43, ble utgitt høsten 1886. Griegs «Vårsanger», skrevet i lengsel og begeistring over det nye hjemmet, er en av hans mest spilte samlinger av lyriske stykker og står på repertoaret til pianister over hele verden.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?