Gullrekke av komponister til Festspillene

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Gullrekke Av Komponister Til Festspillene
19. oktober 2016

Finske Kaija Saariaho, russiske Sofia Gubaidulina og sør-koreanske Unsuk Chin har alle takket ja til å være festspillkomponister og Artists in Residence under Festspillene i 2017, 2018 og 2019.

Planlegging flere år frem i tid er helt nødvendig når ambisjonen er å velge fra øverste hylle blant fremragende samtidskomponister. Kaija Saariaho, Sofia Gubaidulina og Unsuk Chin kommer på hver sin måte til å sette sitt preg på Festspillene de neste tre årene.

– Vi er veldig stolte av å kunne presentere disse tre kjempene innenfor sine felt som festspillkomponister, og gleder oss til å skape musikalske portretter av dem. Saariaho, Gubaidulina og Chin er også Artists in Residence under Festspillene de kommende tre årene, og vil selv være til stede under festivalen, sier festspilldirektør Anders Beyer.

Finsk musikk er en rik og viktig del av vår nordiske kulturarv. Neste års feiring av Finlands 100-årsjubileum gir Festspillene en gyllen anledning til å løfte frem Kaija Saariahos kunstnerskap.  Komposisjonene hennes vil presenteres både i kammer-, opera- og orkesterformat på ulike arenaer. Musikken hennes en sentral i Festspillenes avslutningskonsert og i et omfattende konserttilbud i komponisthjemmene. Hun vil også holde foredrag, introduksjoner før utvalgte konserter og ta del i Festspillenes debattprogram.

– Festspillene er en hjørnestein i nordisk musikkliv, som feirer kunstens fortid, samtid og fremtid. Det er inspirerende for meg å bli løftet frem som festspillkomponist og Artist in Residence, sier Saariaho.

Tre av festspillkonsertene hvor verkene hennes spilles, lanseres denne uken:

La Passion de SimoneKammeropera presentert av Festspillene og BIT20 Ensemble.Cornerteateret, onsdag 31. mai 2017.

Jakob Kullberg m/Aliisa BarrièreUrfremføring av fullversjonen av Concordia for fiolin og cello, samt fremføring av verket Près.Håkonshallen, tirsdag 30. mai 2017.

Crescendo: London SinfoniettaFiolinkonserten Graal Théâtre med London Sinfonietta og solist Peter Herresthal fremføres i Håkonshallen 02. juni 2017 og spilles igjen bare noen dager senere, i St. John Smith Square Church i London 06. juni.

Sofia Gubaidulina (født i 1931), er ansett som en av de ledende representantene for russisk ny musikk. Hun fyller rollen som festspillkomponist og Artist in Residence i 2018.

– Festspillene er uten tvil en av de mest ambisiøse og mangefasetterte festivalene i Nord-Europa. Jeg ser frem til 2018 med store forventninger, sier Gubaidulina.

Den sør-koreanske komponisten Unsuk Chin ble født i 1961, hele 30 år etter Gubaidulina. Selv om hun tilhører en annen generasjon, er merittlisten hennes allerede lang. Urfremføringen av hennes aller første orkesterverk ble i 1990 spilt av Bergen Filharmoniske Orkester. I 2019 kommer hun til Bergen som festspillkomponist og Artist in Residence.

– Festspillene er en festival med ekstraordinær historie og skyhøye ambisjoner for sine kunstprosjekter. Jeg ser frem til samarbeidet med stor begeistring, sier hun.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?