Identitetsutforskende festspill

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Identitetsutforskende Festspill
15. februar 2017

Festspilldirektør Anders Beyer inviterer til refleksjon og åpenhet under Festspillene i Bergen 2017, som har identitet som overgripende tema.

– Jeg ønsker å invitere publikum til en oppdagelsesferd på tvers av kunstartene i et omfattende program med et mangfold av komplekse identiteter hos utøvende og skapende kunstnere, sier Anders Beyer.

Festspillene i Bergen 2017 arrangeres fra 24. mai til 7. juni. 40 klassiske konserter ble lansert i desember, mens mangfoldet av musikk, teater, dans, familiearrangement og utstillinger legges frem i dag.

Så hvem er vi – og hvem ønsker vi å være, i møtet med kunsten, det fremmede og oss selv? Identitetsspørsmålet gjelder også i høyeste grad Festspillene selv, som er i konstant bevegelse og dialog både med seg selv og omgivelsene.

Festspillkomponist og Artist in Residence i 2017 er finske Kaija Saariaho. Hun beveger seg smidig mellom kulturer, noe kunsten hennes nyter godt av. Saariaho taler gjennom musikken, med et ønske om å bidra til et åpnere, mer inkluderende og rikere menneskelig fellesskap. Musikken hennes presenteres både i kammer-, opera- og orkesterformat på ulike arenaer under Festspillene, og hun holder i tillegg foredrag, mesterklasser og deltar i debatter.

Urtoner og samtid veves sammen i et nytt og mektig verk av Einar Selvik og Ivar Bjørnson, kjent fra henholdsvis Wardruna og Enslaved. Hugsjá er satt sammen av norrøn og norsk poesi, tonesatt av instrumenter fra steinalderen og frem til vår egen tid. Bestillingsverket springer ut fra konsertserien Nordvegen, som hyller norsk kystkultur og fremføres på fire steder på Vestlandet under Festspillene.

Til Den Nationale Scene kommer den canadiske teaterlegenden Robert Lepage, som utforsker vår personlige og kollektive hukommelse med forestillingen 887.

Festspillprogrammet er satt sammen av rekke samarbeid med internasjonale, nasjonale og lokale aktører. Den første versjonen av Händels store verk Messias presenteres av Festspillene og Bergen Nasjonale Opera, iscenesatt av regissør, designer og videokunstner Netia Jones, som er kjent for sine nyskapende oppsetninger av klassiske verk.

To nysirkuskompanier gjester også Bergen til våren. Canadiske Les 7 doigts de la main fremfører i Grieghallen forestillingen Reversible for første gang i Norden, mens franske Collectif de la Bascule leverer akrobatikk i verdensklasse og flyr høyt og lavt – på Fløyen og på Torgallmenningen – med forestillingen Ingenting er mindre sikkert.

Kongeparet vil være til stede under åpningsseremonien på Torgallmenningen 24. mai, hvor H.M. Dronningen også er festspilltaler.  Kongeparet kommer også til Grieghallen samme kveld for å se åpningsforestillingen Shakespeares sonetter, et musikalsk teaterstykke regissert av Robert Wilson med musikk av Rufus Wainwright.

– Vi er svært begeistret og stolte over at Kongeparet kommer sammen til Bergen og festspillåpningen i år og ønsker dem hjertelig velkommen, sier festspilldirektør Anders Beyer.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?