Intelligent om terror

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Intelligent Om Terror
02. desember 2013

– Pearl of Scandinavia behandler temaet ekstremisme, i flere former, på en intelligent måte, sier skuespiller Dar Salim om urpremieren på Festspillene 2014.

En justisminister, en sikkerhetsvakt og en terrorist befinner seg i en lugar ombord på danskebåten, Pearl of Scandinavia. Det nyskrevne stykket har premiere 22. mai og er en samproduksjon mellom Festspillene, Kompani Camping og Den Nationale Scene.

Har unngått terroristroller

Skuespiller Dar Salim har hatt roller i en rekke filmer og tv-serier som BroenBorgen og Games of Thrones. Dette er først gang har står på en norsk scene. Her spiller han med DNS’ Pål Rønning og Hege Aga Edelsteen fra det Oslo-baserte Kompani Camping.

– Som skuespiller unngår jeg vanligvis «terrorist»-roller. Mest fordi de ofte er endimensjonalt og dårlig skrevet, men i dette tilfellet var det en uvanlig tilnærming, forteller Dar Salim til Bergensavisen.Det er forfatter og dramatiker Christopher Grøndahl som har skrevet manus. Han står blant annet bak filmen Nokas, og det var dette som gjorde at Kompani Camping tok kontakt med nettopp ham. Kompaniet ønsket å lage en forestilling basert på research og dokumentarisk materiale, slik også Nokas var skrevet.  Opprinnelig var planen å lage en forestilling om mindreårige asylsøkere, men fikk en dreining mot terror i kjølvannet av 22. juli.

«Mer åpenhet, mer demokrati»?

– Etter 22. juli-angrepet i Norge sa den norske statsministeren at vårt samfunn skulle møte terrorisme med «mer åpenhet, mer demokrati». Forestillingen Pearl of Scandinavia stiller kanskje et spørsmål om vi har forandret oss. Teksten er inspirert av samtaler med unge asylsøkere i Norge, UDI-ansatte, mennesker i Iran, Mali og Algerie. Vi håper å gå i dialog med publikum om en internasjonal tematikk med et skandinavisk blikk, forteller Hege Aga Edelsteen fra Kompani Camping.

Dette teaterkollektivet er kjent for sine uredde, overraskende og tankevekkende teaterforestillinger med utgangspunkt i filosofiske og politiske problemstillinger.

Det er Lars Vaular lager musikken til forestillingen, som skal spilles på Lille Scene i hele festspillperioden.

Se videoen Alt etter planen - Pearl of Scandinavia

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?