Julian Blaue har skrevet Årets kritikk

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Julian Blaue Har Skrevet Årets Kritikk
29. mai 2017

Årets kritikk 2016/2017 er Julian Blaues tekst «Allkunstverk Volksbühne 1992–2016: Hvil i krig». Teksten ble publisert i Morgenbladet 5. august i fjor.

For dette mottok Blaue et reisestipend på 15 000 kroner. Utdelingen fant sted under Festspillene i Bergen 29. mai, der Norsk kritikerlag og Festspillene i Bergen arrangerte et debattmøte om kritikk av kunst for barn og unge.

Utdelingen av Årets kritikk arrangeres av Norsk kritikerlag i samarbeid med Festspillene i Bergen, som bekoster stipendet, og Norsk teater- og orkesterforening, som bekoster juryutgiftene. Juryen er utpekt av arbeidsutvalget i Kritikerlagets seksjon for teater, musikk og dans, med ett medlem foreslått av Festspillene og ett medlem foreslått av NTO.

Fra juryens begrunnelse: «Årets kritikk er en tekst som veksler mellom å trekke de lange linjene i teaterhistorien og å løfte frem små, detaljrike observasjoner fra skribentens egen teateropplevelse. Teksten er en anmeldelse, men anmeldergrepene blir samtidig brukt for å fortelle historien om et kunstnerskap og en hel teaterscene.

«Teksten er viktig fordi den formidler et blikk på det norske kunstlivet fra et utenlandsk perspektiv. Skribenten har et skarpt blikk og inngående kjennskap til teaterhistorien – noe vi som lesere nyter godt av. Samtidig er språket nært, nedpå og imøtekommende, og det gjør det mulig å følge tekstens avanserte resonnementer. Engasjementet som ligger bak teksten smitter, og selv der vi må strekke oss litt som lesere for å henge med, oppleves dette som en lystbetont affære.» Les «Allkunstverk Volksbühne 1992–2016: Hvil i krig» av Julian Blaue (Morgenbladet 5.8.2016)

Juryen besto av:Ida Habbestad (juryleder) musikkritiker og leder for Norsk kritikerlag Anette Therese Pettersen teaterkritiker og fjorårets vinner av Årets kritikk Ann-Christin Berg Kongsness dansekunstner og koreograf Kristian Seltun teatersjef ved Trøndelag teater, utnevnt av NTO Maren Ørstavik musikkritiker, utnevnt av Festspillene i Bergen 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?