Kafka feat. Röyksopp på Festspillene i Bergen

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Kafka Feat. Röyksopp På Festspillene I Bergen
17. februar 2015

Elektronika-duoen Röyksopp debuterer på teaterscenen og lager en festspillforestilling basert på Kafka-komikk sammen med skuespillere fra Nationaltheatret.

– Som tenåringer var vi veldig opptatt av Franz Kafka. Tekstene hans rommer både et stort mørkt alvor om angst og fremmedgjøring, men er samtidig svært humoristiske. Vi ønsket umiddelbart å være med på utvikle et teaterprosjekt som fikk frem begge disse sidene hos Kafka, sier Svein Berge i Röyksopp.

Elektronika-duoen har tidligere fått forespørsler fra Hollywood om å lage filmmusikk, blant til en av filmene i Matrix-trilogien, men har takket nei fordi de ikke har likt prosjektene. Da de fikk nyss om at Kafka-fans innen teaterverdenen jobbet med å vise frem de humoristiske sidene ved hans forfatterskap, traff det en nerve hos de to musikerne. Selv beskriver de det som en «forbrødring».

Nå arbeider de sammen med skuespillerne Thorbjørn Harr og Jan Gunnar Røise, samt humoristen Harald Eia med Kafka feat. Röyksopp. Forestillingen har urpremiere på Den Nationale Scene under Festspillene i Bergen fredag 29. mai.

I forestillingen skal tekst og nyskrevet musikk vise vei inn i en moderne og hylende morsom versjon av Kafka-universet. Svein Berge og Torbjørn Brundtland i Röyksopp står selv på scenen sammen med skuespillerne. De er opptatt av at musikk, skuespill og tekst skal utfylle hverandre.

– Publikum vil kjenne igjen lyden av Röyksopp, men det blir ikke en utvidet konsert, heller en teaterforestilling hvor musikken er en viktig drivkraft, sier Brundtland.

De to skuespillerne fra Nationaltheatret har tidligere hatt suksess med en surrealistisk iscenesettelse av Kafka-tekster. Under prosjektet Komilab i Oslo i 2011/2012 utforsket de en rekke karakterer og fortellinger fra det innflytelsesrike forfatterskapet. Harald Eia, som har vært med å velge ut og bearbeide materialet, mener det er mange som vil kjenne seg igjen i opplevelsene som beskrives. Han tror publikum vil le seg i hjel.

– Vi fikk enormt bra respons på den første oppsetningen, og det er stort å kunne presentere en ny og utvidet forestilling på Festspillene i Bergen. Röyksopp er fantastiske musikere og det er et eget trøkk og en internasjonal atmosfære under festivalen som vi er glade for å få være en del av, sier Eia.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?