Kaija Saariaho - Festspillkomponist og Artist in Residence

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Kaija Saariaho - Festspillkomponist Og Artist In Residence
27. mars 2017

Som barn opplevde Kaija Saariaho at det kom så mye musikk fra hodeputen sin at hun måtte be moren slå av for å få sove.

I dag kan verden være glad for at musikken fortsatte å strømme ut av hodet på den lille jenten. Kaija Saariaho har lenge vært regnet som en av vår tids fremste komponister, med en rekke priser, utmerkelser og oppføringer på verdens viktigste konsertarenaer på merittlisten.

Den finske komponisten ble født i 1952 i Helsingfors, og studerte ved Sibelius-akademiet i Helsinki og senere ved IRCAM i Paris, der hun fokuserte på computerbasert komposisjon. Under årets festspill løftes hele hennes kunstnerskap frem.

– Festspillene i Bergen har som ambisjon å presentere kunst i verdensklasse. Komponisten Kaija Saariaho er en ledende skikkelse i moderne musikk, og jeg er stolt av å kunne presentere henne som festspillkomponist og Artist in Residence i 2017. Publikum vil oppleve Saariahos kunst i både symfonisk og kammermusikalsk format, og hennes musikkdramatikk er også representert. Samtidig er det en stor glede at Festspillene kan være med til å feire Finlands 100-jubileum ved å løfte frem finsk musikk i en rekke konserter, ordskifter og introduksjoner, sier festspilldirektør Anders Beyer.

Kaija Saariaho er kjent for å skape rørende, nesten fysiske verk med skimrende, tette klangbilder som gjennomgår stadige forvandlinger. Musikken oppleves ofte visuelt av publikum, som farger eller stemningsfulle malerier, enten de lytter til verk skrevet for mindre ensembler, symfoniorkestre eller operascenen.

Oratoriet La Passion de Simone, som vises på Cornerteateret, er ifølge avisen The Independent on Sunday «en magisk forening av ord, musikk og teater, et verk med stor skjønnhet og drama.» Saariahos komposisjoner står ellers sentralt både på Avslutningskonserten og i det omfattende konserttilbudet i komponisthjemmene. Komponisten tar også del i Ordskifte-programmet, holder introduksjonen før konserten der bestillingsverket Concordia urfremføres og inviterer studenter til mesterklasse.

– Festspillene er en hjørnestein i nordisk musikkliv, som feirer kunstens fortid, samtid og fremtid. Det er inspirerende for meg å bli løftet frem som festspillkomponist og Artist in Residence, sier Kaija Saariaho.

Saariaho er første kvinne ut i en gullrekke av komponister som inntar Festspillene de neste tre årene.

«En av de mest originale stemmene innen komposisjon i vår tid.» – DENVER POST

Støttet av FINNO, Norsk-finsk kulturfond, Sibelius-selskapet i Norge og Kulturfonden för Finland och Norge.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?