Kinesisk festspilloppsetning stoppet

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Kinesisk Festspilloppsetning Stoppet
06. april 2011

Festspillene i Bergen har mottatt et ubegrunnet avslag fra Shanghai Theatre Academy som skulle vist en oppsetning av Jon Fosse under årets festival.

— Når vi nå får en knapp melding om at bergensbesøket må avlyses av “uforutsette årsaker”, har vi stor grunn til å tro at det er et resultat av de kinesiske myndighetenes innstrammingspolitikk, sier festspilldirektør Per Boye Hansen, og viser til at myndighetene i det siste har gjort flere brutale overgrep, som arrestasjonen av kunstneren Ai Weiwei. 

Han understreker at overgrepene mot kinesiske intellektuelle må fordømmes på det sterkeste.

— Det som skjer i Kina er svært urovekkende og helt uakseptabelt, sier Boye Hansen

“Nokon kjem til å komme” er en samproduksjon mellom Festspillene, Shanghai Theatre Academy og Ibsen International som det til nå har vært stor entusiasme rundt.  Forestillingen hadde premiere i Shanghai i oktober som den første oppsetningen av Jon Fosse i Kina, og både akademiet og Festspillene hadde gledet seg til å presentere den i Bergen 27. - 29. mai.

Festspillene og Ibsen International har gjort flere forsøk på å komme i kontakt med teaterakademiet etter at avslaget kom, men får plutselig ingen respons fra samarbeidspartnerne.

— Avtalebruddet innebærer et stort kunstnerisk tap. Ved å avlyse forestillingen i Bergen går Kina glipp av en enestående sjanse til å vise det høye kunstneriske nivået i landet, og festspillpublikummet går glipp av en fantastisk forestilling. Kulturutveksling og dialog med det kunstneriske miljøet i Kina mener vi er svært fruktbart og viktig i dagens situasjon. En boikott fra vår side ville ikke vært aktuelt, sier festspilldirektøren.

Både Festspillene og Ibsen International vil fortsatt prøve å komme i dialog med Shanghai Theatre Academy, men må også vurdere andre alternativer.

Publikum som har kjøpt billett til forestillingen kan få den refundert ved å kontakte utsalgstedet.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?