Kulturmillioner fra Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Kulturmillioner Fra Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen
16. november 2011

Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen inngår sponsoravtaler til en verdi av totalt 19 millioner kroner med Leif Ove Andsnes, Festspillene i Bergen og Bergen Filharmoniske Orkester. 

– Avtalene innebærer et betydelig løft for kulturlivet i Bergen, og vil gjennom sin støtte til norske utøvende kunstneres internasjonale virksomhet, bidra til en ytterligere styrking av norsk musikklivs internasjonale omdømme, mener de glade mottakerne.

Støtten fra Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen fordeler seg med 12,1 millioner til Bergen Filharmoniske Orkester og 3,6 millioner til Leif Ove Andsnes og hans Beethoven-prosjekt. Festspillene i Bergen får 3 millioner i prosjektstøtte, og skal blant annet presentere Beethoven-prosjektet med konserter fra 2012-2014. Den første presenterers 25. mai neste år.

Forskning og kunst på internasjonalt toppnivåStiftelsen Kristian Gerhard Jebsen ble opprettet i 2009 for å hedre minnet om Kristian Gerhard Jebsen og hans innsats for norsk og internasjonal skipsfart og næringsvirksomhet. Stiftelsen hadde ved årsskiftet 2009/2010 en kapital på ca. 900 millioner og har en vid formålsparagraf. Aud Jebsen er initiativtaker og donator til stiftelsen, som hun har etablert sammen med sine tre sønner.

- Felles for stiftelsens engasjement er en målsetting om å bidra til å realisere prosjekter på internasjonalt toppnivå. Samarbeidet vi nå innleder på kulturfeltet er en viktig del av dette. Vi i Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen er glade å kunne bidra til en helhetlig satsing på utøvende kunst, sier styreleder Hans Peter Jebsen.

«Beethoven - a journey» på FestspilleneDa Leif Ove Andsnes startet sine musikkstudier i Bergen, meldte han seg straks som guide under Festspillene i Bergen. Allerede året etter guidejobben, da han var 18, debuterte han som tidenes yngste solist i Griegs a-moll-konsert med Bergen Filharmoniske Orkester under Festspillene. To år etter spilte han i de største amerikanske byene. Til tross for omfattende turnéer verden rundt, bidrar Andsnes nesten årlig under hjembyens festspill. En rød tråd i festspillprogrammet 2012 er å presentere norske kunstneres internasjonale samarbeidsprosjekter. 

Plateinnspilling og turnéBeethoven-prosjektet (Beethoven – a journey) er et samarbeid mellom Leif Ove Andsnes og Mahler Chamber Orchestra, et orkester som består av rundt 40 toppmusikere fra 20 land. I mai starter innspilling av Beethovens klaverkonserter i Praha. I tillegg til innspillingene som utgis på Sony,vil Beethoven-reisen omfatte en stor turne i Nord-Amerika, Europa og Asia.

– Jeg er veldig takknemlig til Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen for deres sjenerøse støtte til «Beethoven - A Journey», uten tvil det største prosjekt jeg har jobbet med som pianist. Jeg gleder meg til å framføre Beethoven både her hjemme og i utlandet, og til å dele denne fantastiske musikken med publikum i mange land, sier Leif Ove Andsnes.

Flygel og digital konsertsal til Bergen Filharmoniske OrkesterBergen Filharmoniske Orkester får støtte på 12,1 millioner knyttet til kunstnerisk utvikling og formidling frem mot sitt 250-års jubileum i 2015. Støtten fordeles over perioden 2012-2015 og muliggjør engasjement av fremstående gjestedirigenter og solister, finansiering av en ny musiker-stilling (solocellist) i fire år, gjennomføring av grunnlovskonsert i 2014, jubileumskonsert i 2015, gjestespill på PROMS (London) i 2014 eller 2015, anskaffelse av nytt konsertflygel samt investering i lyd- og bildeformidling fra Grieghallen til et større publikum,  «digital konsertsal». Adm. direktør Bernt E. Bauge sier at Bergen Filharmoniske Orkester med denne avtalen har fått en avgjørende bidragsyter til orkestrets jubileumssatsning.

– Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen viser med dette et svært verdifullt engasjement for Bergens fremste og eldste musikkinstitusjon som vi er svært takknemlig for.  Jubileumssponsoratet vil bidra til at orkesteret videreutvikles og styrkes som et ledende og moderne symfoniorkester.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?