Mari Slaattelid er neste års festspillutstiller

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Mari Slaattelid Er Neste Års Festspillutstiller
09. august 2018

Mari Slaattelid er valgt til festspillutstiller i Bergen Kunsthall i 2019.

Slaattelid er født på Notodden i 1960 og bor og arbeider i Oslo. Hun er en av Norges mest anerkjente malere, og har siden 1990-tallet hatt en rekke viktige museumsutstillinger i Norge og også stilt ut internasjonalt. Festspillutstillingen 2019 i Bergen Kunsthall vil bli presentert i samarbeid med Kunstnernes Hus i Oslo, hvor en versjon av utstillingen vil bli vist i 2020. Til sammen vil de to utstillingene utgjøre den hittil mest omfattende presentasjonen av Slaattelids kunstnerskap. 

I snart tre tiår har Slaattelid holdt fast ved maleriets relevans, uavhengig av skiftende trender og oppfatninger om maleriets status på kunstscenen. For Slaattelid rommer maleriet hele det nødvendige arsenalet av virkemidler som trengs til å utforske både grunnleggende spørsmål ved kunsten selv, formidle en personlig stemme på mediets egne premisser og samtidig holde en åpen dialog mellom kunstverket og samfunnet utenfor.

Uten å låse maleriet til et bestemt formspråk, veksler Slaattelid uanstrengt mellom figurasjon og abstraksjon, mellom ekspressivt og konseptuelt maleri, samtidig som hun undersøker maleriet i relasjon til andre kunstformer som fotografi og litteratur. Slaattelids arbeider legger til rette for en gjensidig dynamikk mellom det som kan sies og det som bare kan vises. Interessen for tekst og språk utgjør en kjerne i kunstnerskapet og ved siden av å skrive og publisere tekster om kunst, viser hun, i malerier der tekst og tegn inngår, at det maleriske rammeverket er analytisk på samme måte som det språklige.  

– Vi er svært glade for å kunne arbeide sammen med Mari Slaattelid, en kunstner som har hatt stor innflytelse på mange yngre malere. Slaattelid viser hvordan maleriet, som en håndgripelig form for billedproduksjon, både knytter an til mediets historie og opererer innenfor en post-digital tidsalder. Vi er spesielt glad for at Festspillutstillingen denne gangen presenteres i samarbeid med en annen billedkunstinstitusjon i Norge. Samarbeidet med Kunstnernes Hus, i kunstnerens hjemby Oslo, vil gi anledning til å vise enda flere aspekter ved Slaattelids kunstnerskap, sier Axel Wieder, direktør ved Bergen Kunsthall.

Festspillutstillingen i Bergen Kunsthall vil bestå av et stort antall nye arbeider, produsert spesielt for utstillingen. Utstillingen ved Kunstnernes Hus vil også ha et fokus på tidligere arbeider, og legge til rette for at nye malerier skal kunne inngå i en bred presentasjon av kunstnerskapet. Et betydelig antall verk fra både private og offentlige samlinger vil lånes inn til utstillingen. Utstillingene vil undersøke brudd og kontinuitet i rekken av tidligere og nye arbeider og som to ulike kapitler vil de gi publikum anledning til å oppleve ulike aspekter ved Slaattelids kunstnerskap.

– Fremfor å tynges av den kunsthistoriske vekten som automatisk kommer med maleriet som medium, ser det ut som om Slaattelids malerier næres av en uredd og inngående dialog med denne historien. Hennes malerier uttrykker en respekt og kjærlighet til kunsthistorien, men samtidig også en motstand og stadig kamp med mediet. Jeg tror det er denne nerven som gjør hennes malerier så sterke, sier Steinar Sekkingstad, kurator ved Bergen Kunsthall.

– Fremfor å tynges av den kunsthistoriske vekten som automatisk kommer med maleriet som medium, ser det ut som om Slaattelids malerier næres av en uredd og inngående dialog med denne historien. Hennes malerier uttrykker en respekt og kjærlighet til kunsthistorien, men samtidig også en motstand og stadig kamp med mediet. Jeg tror det er denne nerven som gjør hennes malerier så sterke, sier Steinar Sekkingstad, kurator ved Bergen Kunsthall.

Mari Slaattelid (f. 1960, Notodden) er utdannet ved kunstakademiene i Bergen, Oslo og Düsseldorf, og bor og arbeider i Oslo. Tidligere utstillinger inkluderer blant andre STANDARD (OSLO), Oslo; Astrup Fearnley Museet, Oslo; Nasjonalmuseet, Oslo; Linköping konsthall, Linköping; Henie Onstad Kunstsenter, Bærum; Stavanger Kunstmuseum; Statens Museum for Kunst, København; Museum of Contemporary Art Kiasma, Helsinki; CAC, Vilnius; Malmö Kunstmuseum, Malmö; og Galleria d'Arte Moderna Bologna, Bologna. Høsten 2018 publiserer forlaget Teknisk Industri A/S en større monografi over kunstneren. 

Festspillutstillingen har vært produsert i Bergen Kunsthall siden 1953 og løfter hvert år frem en norsk samtidskunstner. Utstillingen har befestet seg som en av Norges viktigste separatutstillinger.

Medieomtale

NRK: Slaattelid blir Festspillutstiller

Bergens Tidende: Hun blir neste års festspillkunstner

BA: Her er neste års festspillutstiller

Kunstkritikk: På maleriets premisser 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?