Marthaler til Festspillene i Bergen

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Marthaler Til Festspillene I Bergen
18. januar 2011

Festspillene i Bergen presenterer i år bl.a. nye sceneproduksjoner fra blant annet Grønland, Island og Kina.

Sveitsiske Christoph Marthaler har i løpet av de siste 20 årene etablert seg som en av Europas mest anerkjente regissører, og hans nye musikkteater fra Grønland blir et høydepunkt under årets festival. Dette er en samproduksjon mellom Festspillene og en rekke andre kulturinstitusjoner i Europa.

Forestillingen har fått tittelen ±0. Pluss minus null er grenselandet mellom det solide og det flytende, mellom trygg grunn og tynn is. Få steder har mer erfaring med denne gråsonen enn Grønland, der ekstreme naturforhold og sosial isolasjon er hverdagsliv, og differansen mellom pluss og minus kan utgjøre forskjellen på liv og død.

Med Grønlands myteverden og tradisjoner som bakteppe, skaper den musikkdramatiske forestillingen en ny møteplass hvor ulike livserfaringer og fremtidsperspektiv utveksles.

For europeere er Grønland et magisk sted av evig is og opprinnelig natur. Man har generelt lite kunnskap om menneskene som bor der og Grønlands lange og vanskelige historie. På samme tid er Grønland stedet der iskappen smelter, og hvor de katastrofale følgene av klimaendringene manifesterer seg og blir synlige som noe annet enn et abstrakt fenomen.

Det er disse livsbetingelsene som interesserer Marthaler. Det er de spesielle lydene og de spesielle samtalene fra denne delen av verden som vil utgjøre kjernen i forestillingen.

Se video: Festspillenes programlansering 2011

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?