Messa da requiem: “Vakrest og mektigst”

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Messa Da Requiem: “Vakrest Og Mektigst”
05. juni 2011

Giuseppe Verdis rekviem er et av de vakreste og mektigste verk i musikklitteraturen, mener Andrew Litton, dirigent for Bergen Filharmoniske Orkester. Tirsdag og onsdag fylles Grieghallen med korverket som har grepet publikum i 136 år.

- Kombinasjonen av nydelige, flytende melodier, briljant dramatisk oppbygning og perfekt komposisjon for den menneskelige stemmen gjør at dette Rekviemet ikke bare et av de største religiøse verkene gjennom tidene – det er også et av de vakreste og mektigste verkene i hele musikklitteraturen, mener Litton.

Skal bli uforglemmeligLitton ser veldig frem til å lede Bergen Filharmoniske Orkester gjennom dette mesterverket og legger til at enhver sjanse til å oppføre det er en spennende opplevelse.

- Sammen med kor i toppform og et stjernelag av solister vil det helt sikkert bli uforglemmelig, sier han.

Sopranen Virginia Tola fra Argentina har vært på mange turneer med Plácido Domingo og har også opptrådd ved en rekke anledninger sammen med Oslo-Filharmonien. I Grieghallen møter vi også mezzo-sopranen Anita Rachvelishvili som er mest kjent for sine mange oppdrag som Carmen rundt om i verden. Første gang hun hadde denne hovedrollen var på La Scala under dirigent Daniel Barenboim. Forestillingen ble kringkastet over hele Europa og førte til en kometkarriere. Rachvelishvili har også sunget Verdis rekviem i Helsinki. Sammen med tenoren Pavel Cernoch og bassen Georg Zeppenfeldt står de i spissen for Bergen Filharmoniske Kor, Collegiûm Mûsicûm og Ålesund kammerkor.

Til minne om forfattervennRekviem er en sjelemesse, eller messe for de døde, med oftest latinske tekster fra den romersk-katolske rekviemmessen. Det har navn etter begynnelsesordene i messens introitus: “Requiem aeternam dona eis, Domine” («Gi dem den evige hvile, Herre»).

Agnostikeren Verdi benytter den liturgiske messeteksten, men på sin originale måte. Hans rekviem er til minne om forfatteren Allesandro Manzoni. Verdi var så knust over hans bortgang at han ikke orket å komme i begravelsen.

Verket er derfor også et møte med de komplekse følelsene som oppstår når man mister noen. Sinne og sorg, jakten på mening, det altoverskyggende og det såre – hele spekteret formidles i dette mektige korverket.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?