Musikalsk komedie i særklasse

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Musikalsk Komedie I Særklasse
02. mai 2013

Det er mange som driver med musikalsk humor. Men ikke mange som greier å gjøre det like musikalsk og like morsomt som Igudesman & Joo.

Gjennom de siste årene har de to godt skolerte musikerne bygget seg opp til en av verdens store komediesuksesser. De har blitt sammenlignet med sine forbilder Monty Python og Victor Borge. De har nærmere 30 millioner treff for sine ulike YouTube-videoer, og spiller for utsolgte konsertsaler verden over. Og ikke minst: De er like gode musikere som komikere. Og omvendt.

Fiolinist Aleksey Igudesman og pianist Hyung-ki Joo har kjent hverandre siden de var 12 år og begge gikk på The Menuhin School i London.  Begge har suksessfulle klassiske karrierer bak seg, men begge følte også trangen til å få litt mer lek inn i det klassiske universet.

De kjedet seg rett og slett i konsertsalen.

– Selv om vi elsket klassisk musikk, følte vi at den klassiske verdenen hadde lite å gjøre med den ånden selve musikken var skrevet i. Vi syntes at det å gå på en konsert ofte ligner å gå i en begravelse. Vi ønsket å bli kvitt hele dette seremonielle preget og gjøre klassisk musikk mer tilgjengelig, sier Igudesman og Joo.

– Så vi gjør ikke narr av klassisk musikk, vi gjør narr av hvor seriøst vi klassiske musikere ofte tar oss selv.

Duoen går ikke av veien for å blande sjangere og instrumenter etter forgodtbefinnende: De fremfører I Will Survive på fiolin og melkeskummer, og leker seg med å mikse musikk fra James Bond,   The Simpsons og cowboy-filmer med verk av verdens mest berømte komponister.

Siden 2004 har de turnert med A little nightmare music. Og nå er det altså Wolfgang Amadeus Mozart de har gått løs på, i forestillingen And Now Mozart. Uten at duoen er sikre på hvor mye Mozart det egentlig blir.

– Hvis vi skulle beskrive showet vårt i en setning måtte det bli «Monty Python møter Mozart, eller South Park møter Bach», sier de selv.

Og for de som ikke vet noe om klassisk musikk fra før?

– En trenger ikke å vite noe om klassisk musikk for å like klassisk musikk, og heller ikke for å like showet vårt, sier de. 

– Vi lager sketsjene både for de som har hørt om klassiske komponister og de som ikke har det. Vi skiller heller ikke mellom seriøs musikk og ikke-seriøs musikk. For oss kommer all musikk fra samme sted. Og musikken er for alle.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?