Prisvinner Lasse Thoresen til Festspillene

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Prisvinner Lasse Thoresen Til Festspillene
01. juni 2010

Lasse Thoresen blir tildelt Nordisk Råds Musikkpris 2010 for sitt Opus 42, som begynte som et bestillingsverk for Festspillene i Bergen.

Nordisk Råds musikkpris ble offentliggjort i dag 1. juni, og samme dag får festspillpublikummet oppleve Nordic Voices fremføre et utdrag fra vinnerverket. Lasse Thoresen vil også være tilstede i Bergen.Vokalverket består av tre deler: Solbøn, Likfærdssælmin, Himmelske Fader og Tvetrall. Det første verket ble bestilt av Festspillene i Bergen og urfremført i 2008, mens de tre siste ble bestilt av OSA-festivalen.

- En slik tildeling er en oppfyllelse av Festspillenes visjon om å sette spor. Jeg er veldig glad på Lasse Thoresens vegne. Han er en av de mest spennende og originale stemmene i det nordiske musikklandskapet og vil også i fremtiden ha en nær tilknytning til Festspillene, sier festspilldirektør Per Boye Hansen.Nordisk Råds musikkpris skal gi oppmerksomhet til skapende og utøvende musikere av høy kunstnerisk kvalitet. Annethvert år gis prisen til et verk av en nålevende komponist. Lasse Thoresens verk var blant 13 nominerte.

”Opus 42 er et unikt verk, som representerer en fornyelse ikke bare av den nordiske vokalmusikken, men av vokalbasert partiturmusikk overhode (…) I Opus 42 finner vi en slående vakker musikk som viser fellestrekkene mellom den helt gamle, og den helt nye musikken – på samme tid som vi ser likheten mellom vår egen, skandinaviske folkemusikk og den vi for eksempel finner i Midt-Østen eller India”, heter det i jurybegrunnelsen.

Her blir også Thoresens samarbeid med ensemblet Nordic Voices trukket frem. Juryen peker på at Musikkhøgskolen nå underviser i de nye vokalteknikkene, som er utviklet gjennom Thoresens sangsyklus.

De fire verkene som utgjør Opus 42 innspilles i disse dager på en CD som slippes under Ultimafestivalen til høsten.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?