Provokatøren vil tvinge folk til å tenke

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Provokatøren Vil Tvinge Folk Til Å Tenke
07. juni 2015

Teaterkunstneren Christian Lollike har skapt en Provokatør som skal på rundreise i Europa for å vekke folk. Første stoppested for teaterperfomancen er Festspillene i Bergen og byens shoppingområde.

– Vi vil ta fatt i ting som folk ikke ønsker å snakke om. Mange er likegyldige til mekanismer i vårt samfunn og de utfordringene vi står overfor. Skjult rasisme, fremmedfrykt, forbrukerkultur og politisk korrekthet gjør folket handlingslammet. Da trengs det sterke virkemidler til for å vekke folk opp, se seg som og kjenne på den dårlige smaken i munnen, sier den anerkjente dramatikeren og regissøren fra Sort/Hvid-teateret i København, Christian Lollike.

Kan ta gjengjeld

På Torgallmenningen møter de forbipasserende en provokatør i et bur. Han snakker med dem, refser dem eller slenger bemerkninger til dem om identitet, forbruk, kropp og frykt. De som blir provosert, kan kaste en ball slik som på tivoli, og med den sørge for at bunnen under provokatøren svikter og han faller ut i et gjørmebasseng.

– Provokatøren vil få folk til å stoppe opp – og skyte seg ned.  Det er hans lek, hans måte å åpne dem for dialog, for sinne, for følelser. Hensikten er selvsagt ikke å såre folk personlig. Provokatøren mener at folk må få kontakt med sitt eget sinne for å bryte ut av likegyldigheten, og derfor gjør han det han kan for å gjøre dem forbannet, sier Lollike.

Andre verdier

Målet med prosjektet er å få folk til å ta stilling, og utfordre dem på deres forestilling om seg selv og forskjellige sider ved samfunnet.

– Provokatørens omkved er «Tenk om det er vi som vet det. Som vet at sånn som verden er innrettet nå, kan den ikke fortsette. Vi må gjøre noe annet. Få andre verdier».

Provokatøren er en samproduksjon mellom Festspillene, Dramaten&, Aarhus festuge , Staatsschauspiel Dresden og Sort/Hvid. På Festspillene i Bergen skal Provokatøren være på Torgallmenningen 4 timer daglig 03.–06. juni. Deretter skal han videre til Stockholm, Dresden og Århus.Det er laget en nettside hvor reaksjoner fra de ulike spillestedene samles: www.theprovocateur.dk

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?