Pussy Riot med utstilling til Festspillene

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Pussy Riot Med Utstilling Til Festspillene
02. mai 2014

Det blir både film, samtale og utstilling når delegasjonen fra Pussy Riot ankommer Bergen.

Kunstnerne Lusine Djanyan og Aleksej Knedlyakovsky kommer sammen med de andre i Pussy Riot-følget til Festspillene for å vise to installasjoner som forteller om de politiske demonstrasjonene i Russland de siste årene. Pussy Riot-delegasjonen teller nå ti personer med aksjonister, filmregissører, kunstnere og noen familiemedlemmer.

Protestmøter i pappI utstillingen The White Circle, som skal settes opp på KODE, går den besøkende inn i en sirkel hvor 500 pappfigurer speiler protestmøter i russiske byer i perioden 2007–2012. Pappfigurene er stedfortredere for mennesker som sjelden har mulighet eller mot til å demonstrere på grunn av sikkerhetsmessige hensyn. Det dreier seg om protester mot kirke, statsmakt og korrupsjon. Installasjonen er ikke blitt vist i Russland i sin helhet på grunn av sensur. Flere av de mest provoserende pappdemonstrantene ble da plukket vekk.

Utstillingen kommer direkte fra Uppsala til Festspillene i Bergen. Åpningen her er lagt til 24. mai.

Kunstneren Lusine Djanyan, som er en del av Pussy Riot-bevegelsen, ble sagt opp fra sin stilling ved Kunsthøyskolen i Krasnodar. Hun ble selv angrepet under Pussy Riots aksjon under OL i Sotsji. Hun samarbeider med kunstneren Aleksej Knedlyakovsky, som var medlem i kunstgruppen Vojna, om utstillingene. I Bergen skal de også presentere Mordovia Cubessom består av kuber med protestmalte plakater som ble laget i støtte til Pussy Riot i Mordovia fengselsdistrikt i 2013. Denne installasjonen planlegges i Logen.

Etterspurt i hele verdenEtter at det ble kjent at Maria Aljokhina og Nadezjda Tolokonnikova kom til årets festspill sammen med regissørene bak filmen Pussy vs. Putin, har det vært mange forespørsler fra andre kulturaktører i Norge. I tillegg er de blitt invitert til møteplasser rundt om i hele verden, og amerikanske og britiske berømtheter har stått i kø for å få treffe dem. 

Festspillene har nå tatt på seg av koordineringen av Pussy Riots norgesbesøk, som starter med et feminist-seminar i Oslo 12. mai og avsluttes etter at de har deltatt på Festspillene (21.–25. mai) og besøkt Nasjonalgalleriet i Oslo 25. mai. I løpet av norgesbesøket skal også de to mest kjente Pussy Riot-jentene til Brussel for å snakke i Europa-parlamentet.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?