Steve Reich kommer til Festspillene

  • Hjem
  • Festival
  • 2020-og-tidligere
  • Artikler
  • Steve Reich Kommer Til Festspillene
06. desember 2013

Den legendariske komponisten Steve Reich kommer til Bergen og London Sinfonietta spiller hans musikk i Grieghallen 29. mai. Festspilldirektøren er overlykkelig.

Amerikanske Steve Reich (f. 1936) regnes som en av de mest betydningsfulle komponistene i verden i dag. Årlig fremføres musikken hans på rundt 300 konserter verden over. For festspilldirektør Anders Beyer er Reich en stor helt.

– Hvorfor er Reich legendarisk?– Det er ikke mange komponister som gir navn til en ny stilart i musikken. Når vi snakker om nålevende komponister, er det ingen som taler med en så tydelig stemme som Steve Reich. Han har laget en epokes signatur, han er minimalismens far og frontfigur, og er blitt en kultskikkelse i levende live.

– Hva er ditt personlige forhold til Reich? – Jeg har vært så heldig å få jobbe med ham flere ganger, både i Barbican i London og i Tivoli i København da hele den musikalske verden feiret hans 70-årsdag. Steve Reich er kompromissløs og stiller de høyeste krav til musikere som han jobber med. Jeg har lært ham å kjenne som et dypt frihetselskende menneske. Som jøde har Reich for eksempel bearbeidet 2. verdenskrigs deportasjon og frihetsberøvelse i sin musikk. Han har også laget et verk kalt 9/11. Neste år skal vi markere 200-årsjubileet for Norges grunnlov, og da gir det mening for meg å presentere en komponist som først var marginalisert, hjemløs og utelukket fra det fine selskap, for så å bli verdensberømt og selge flere cd-er enn popstjerner.

– Hva har du bedt ham om å gjøre i Bergen? – Det er en glede å kunne presentere det ypperste av det ypperste på Festspillene. Reich kommer med et av verdens beste orkestre med som spesialiserer seg på samtidsmusikk. Helt spesielt er det at Reich selv spiller på denne konserten. Han deltar i Clapping, skrevet for fire hender. Vi får også høre Radio Rewrite, som er inspirert av to låter av britiske Radiohead, samt et verk med elektrisk sologitar som har en groove som om det var et nummer av Hendrix. I tillegg til konserten 29. mai, har Reich takket ja til å holde mesterklasse med studenter på Grieg-akademiet. Jeg synes det er veldig viktig at de store kunstnerne etterlater seg spor i Bergen utover selve konserten.

– Hva kan festspillpublikummet vente seg? – De kommer til å få en opplevelse som er like mye for føttene som for hodet. Steve Reichs musikk er samtidsmusikk, men det gjør ikke det spor vondt og det er slett ikke intellektuelt. Man får lyst til å danse når man hører denne musikken. Det er Bach på speed og det er festmusikk for moderne, urbane mennesker. Det er ikke uten grunn at jazzmusikeren Coltrane var Reich’ første idol.

Se videoen Reich on Reich

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?